Δεν συμμορφώθηκε ο Ερντογάν: Πίεση της Γαλλίας για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την Ε.Ε.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Πρακτορειακή ανταπόκριση του Reuters ((Robin EmmottJohn Irish) από τις Βρυξέλλες αναφέρεται στην πίεση που ασκεί η Γαλλία προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία τον επόμενο μήνα, χωρίς ακόμα να έχει κερδίσει τη στήριξη των ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων, πέραν της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Γαλλία υποστηρίζει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Οκτώβριο να απέχει από τις ερευνητικές του δραστηριότητες για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί των κυρώσεων αναμένεται την Πέμπτη, καταδικάζοντας την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian δήλωσε ότι η Τουρκία γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και ότι πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην συνεργασία ή στη διαμάχη. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ άσκησε κριτική στην πρόθεση της Ε.Ε. να συζητήσει την επιβολή κυρώσεων.

Η Γαλλία δεν έχει συγκεκριμενοποιήσει το είδος των κυρώσεων που ζητά να επιβληθούν στην Τουρκία, αλλά θα περιλαμβάνουν μέτρα που θα περιορίζουν τις θαλάσσιες μεταφορές, τον τραπεζικό και τον ενεργειακό τομέα της Τουρκίας.

Στα πλαίσια αυτά, βρίσκεται υπό αμφισβήτηση ένα σχέδιο επέκτασης των εμπορικών συναλλαγών της Τουρκίας με την ΕΕ, η οποία αποτελεί τον κύριο εμπορικό της εταίρο, ενώ η Αυστρία ζητά να καταργηθεί το καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Ο Erdogan από τη μεριά του έχει κηρύξει μποϋκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα. Η χώρα που ενδέχεται να υποστηρίξει την επιβολή κυρώσεων είναι η Γερμανία, λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας στη Μεσόγειο, καθώς και της πρόσφατης διαμάχης Γερμανίας- Τουρκίας λόγω της επιβίβασης Γερμανών στρατιωτών του προγράμματος Irini σε τουρκικό πλοίο.

ΠΗΓΗ: Reuters/ Robin EmmottJohn Irish, France, EU lawmakers push for sanctions on Turkey next month

Κατάρ, ο αιμοδότης της Τουρκίας: Aγόρασε το 10% του τουρκικού χρηματιστηρίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: