Δεν ανανεώθηκε η τουρκική παράνομη Navtex: Το Oruc Reis αποχώρησε και επέστρεψε στην Αττάλεια

File Photo: Το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis. συνοδεύεται από πολεμικά πλοία στην περιοχή του Καστελόριζου. Φωτογραφία via Twitter, @tcsavunma




Το τουρκικό σεισμογραφικό-ερευνητικό πλοίο, Oruc Reis, που παραβίαζε την ελληνική υφαλοκρηπίδα για 3 μήνες και 19 ημέρες, επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Είναι φανερό ότι πρόκειται για κίνηση που στοχεύει να δείξει στο Βερολίνο και την Ουάσιγκτον ότι η Τουρκία “συμμορφώθηκε” με τις υποδείξεις τους. Στην πραγματικότητα η αποχωρηση γίνεται λόγω της συνόδου των ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια της Τουρκίας να αποφύγει τις κυρώσεις.

Μαζί με το Oruc Reis επέστρεψαν και τα συνοδευτικά πλοία Αταμάν και Τζένγκις Χαν, καθώς δεν ανανεώθηκε η παράνομη τουρκική Navtex, η οποία έληξε χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές το τουρκικό σεισμογραφικό-ερευνητικό πλοίο, εεξήλθε της περιοχής που είχε προσδιορίσει η παράνομη τουρκική Navtex, στις 9 το βράδυ. Ανέβασε ταχύτητα και έφυγε. Όλες οι κινήσεις του ήταν παράνομες σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Σημειώνουμε ότι η δεύτερη φάση των ερευνών είχε ξεκινήσει στις 12 Οκτωβρίου. Οι έρευνες έγιναν σε περιοχή ελληνικης υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στο Καστελλόριζο και τη Ρόδο.

Οι προθέσεις των Τούρκων είχαν φανεί από τις 9:00 το βράδυ της Κυριακής (29/11), όταν το Oruc Reis βγήκε από την περιοχή που είχε δεσμεύσει με παράνομη Navtex η Τουρκία.

«ΜΕΔΟΥΣΑ» με Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, Γαλλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Το πιο ισχυρό αντι-τουρκικό μπλοκ στη Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: