Χαβιέρ Ρεβέρτε: Ο δάσκαλος της Ισπανικής ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, ένας μεγάλος φίλος της Ελλάδας έφυγε…

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος, Χαβιέρ Ρεβέρτε με τον Δημήτρη, τον ξενοδόχο και εστιάτορα της Ιθάκης. Φωτογραφία από το αρχείο του




Του ΠΑΜΠΟΥ Σ. ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΗ

Πολυγραφότατος και πολυβραβευμένος συγγραφέας και δημοσιογράφος (προσωπικά θα τον προτιμούσα πολύτιμο ταξιδευτή για όσους περιηγούνται διδασκόμενοι και δεν κάνουν τουρισμό) ο Χαβιέρ Ρεβέρτε -Χαβιέρ Μαρτίνεθ Ρεβερτε- βγήκε στα 76 του στο δρόμο για το τελευταίο του ταξίδι…

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα μας αφήσει, ως απόδειξη της μαεστρίας που είχε να ταξιδεύει, κανένα νέο έργο του, κανένα βιβλίο γι αυτό του το ταξίδι.

Εκτός από το ογκώδες έργο του (πάνω από 55 τίτλοι,) που τον ανέδειξε ως ένα από τους σημαντικότερους Ισπανούς ταξιδιωτικούς συγγραφείς, μας αφήνει ένα άλλο πόνημα, που πήρε από την Ελλάδα και το πήγε στην Ισπανία,  το «πολύτιμο, γεμάτο φως και ομορφιά» βιβλίο του, όπως γράφει η εφημερίδα El País, «Η καρδιά του Οδυσσέα» (Corazón de Ulises).

  • Το βιβλίο αυτό, διθυραμβική μαρτυρία των αισθημάτων και πεποιθήσεών του για την Ελλάδα, αλλά και σημείο πανοραμικής άποψης του Ελληνικού Κόσμου και Πολιτισμού, αναδείχτηκε από την πρώτη κιόλας έκδοσή του σε best seller και θεωρήθηκε ως κλασσικό της ταξιδιωτικής λογοτεχνίας της Ισπανίας.

Το 2001 ήταν  ένας από τους τρεις σημαντικούς δημοσιογράφους-ομιλητές (μαζί με τον  Φερμίν Μπόκος και τον Σαντιάγο Μπεγιόκ) που παρουσίασαν εισηγήσεις στην οργανωμένη από το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μαδρίτη ημερίδα «Ελλάδα και Ισπανία: Οι εσχατιές της Ευρώπης».

Στην ενότητα «Κοινωνία και επικοινωνία» την οποία παρακολούθησε και η τότε βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, ο Χαβιέρ Ρεβέρτε είχε παρουσιάσει -τί άλλο;- την εισήγηση του με τίτλο «Η Ελλάδα ως έμπνευση»!

Buen Viaje, amigo!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ο Ελλαδίτης δημοσιογράφος που ήξερε το Κυπριακό σε βάθος και διέκρινε ξεκάθαρα κάθε βήμα και κίνηση όσων εμπλέκονταν σ΄αυτό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: