Μπήκε και το Πολυτεχνείο στην αντιπαράθεση για τον κορωναϊό: Δεν έλειψαν και τα λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη

Έντονη αντιπαράθεση Μητσοτάκη –Τσίπρα στην συζήτηση για τον κορωναϊό. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Η απαγόρευση της πορείας για το πολυτεχνείο, ο ΟΑΣΘ και ό,τι άλλο έχει σχέση με ένα καυγά που κανείς δεν γυρίζει το κεφάλι να ακούσει συμπεριλήφθησαν στις δευτερολογίες Μητσοτάκη – Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και είπε ότι έγινε προσπάθεια να προστεθούν λεωφορεία στο σύστημα συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

“Δεν χρειάζεται να περιγράψω την κατάσταση που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Παπάς πατέρας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, παρέδωσε έναν ΟΑΣΘ διαλυμένο. Προσθέσαμε λεωφορεία με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα, και προφανώς διαγωνισμούς που είχαν απορριφθεί ως παράνομοι από τις αρμόδιες αρχές. Δεν φαντάζομαι να θέλατε να τους αποδεχθούμε και να παρανομήσουμε” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Είπε επίσης ότι υπάρχουν μελέτες -ανέφερε κάποιες εξ αυτών που έγιναν στο εξωτερικό- που λένε ότι τα Μέσα Μεταφοράς δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στη διασπορά του ιού, και πρόσθεσε ότι στο θέμα των συγκοινωνιών προχωράνε οι διαγωνισμοί και οι προσλήψεις. Ο κ. Μητσοτάκης στηλίτευσε το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μνημόνευσε – όπως είπε – σε κείμενο απολογισμού του για τα πεπραγμένα ως κυβέρνηση την πολιτική για τα Μέσα Μεταφοράς και τις Εντατικές.

“Εάν το εργο σας στα ΜΜΜ ήταν τόσο πετυχημένο θα το αναδεικνύατε. Σε κείμενο απολογισμού του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε ούτε μια παράγραφος, ούτε μια πρόταση για τα ΜΜΜ και για τις Εντατικές. Δεν είχατε τίποτα να πείτε γιατί δεν κάνατε τίποτα” είπε ο πρωθυπουργός.

Τέλος αναφέρθηκε στην επέτειο του Πολυτεχνείου, και ξεκαθάρισε ότι η απαγόρευση της πορείας θα ισχύσει για όλους.

Επιτέθηκε στον κ. Βαρουφάκη λέγοντας “αντιπαρέρχομαι τις σαχλαμάρες του κ. Βαρουφάκη ότι είναι ταυτισμένο στο ακροδεξιό μας DNA” και τόνισε: “Και στο Πολυτεχνείο υπήρχαν πολίτες όλων των παρατάξεων, αλλά κάποιοι έχτισαν καριέρες, και κάποιοι με σεμνότητα το κράτησαν για τον εαυτό τους και δεν έχτισαν καριέρα, με το να το θυμούνται όταν τους βολεύει. Να τελειώνουμε με αυτά τα ιδεολογικά άβατα. Τα είπα για την Αντίσταση θα τα ακούσετε για το Πολυτεχνείο”.

Τέλος αναφέρθηκε στα περί “υπεύθυνης υπακοής” που είπε ο κ.Βαρουφάκης, και απευθυνόμενος σε αυτόν είπε, σκωπτικά “με τη δημιουργική ασάφεια πάει παρέα” και τόνισε: “Δεν είστε ο Μαχάτμα Γκάντι που μίλησε γι’ αυτά. Υπάρχει πράγματι αυτή η έννοια μόνο που χρησιμοποιήθηκε σε άλλες εποχές, και σε αντίσταση σε καθεστώτα ανελεύθερα μη δημοκρατικά” και ολοκλήρωσε την ομιλία του απευθυνόμενος στους κ.κ. Κουτσούμπα και Βαρουφάκη ξεκαθαρίζοντας ότι οι νόμοι θα ισχύσουν και γι’ αυτούς.

“Επειδή εδώ υπάρχει δημοκρατία, και οι νόμοι ισχύουν για όλους, ενημερώνω τους κυρίους ότι δεν εξαιρούνται από την συνολική εφαρμογή των νόμων. Ότι ισχύει για κάθε Έλληνα πολίτη ισχύει και για το ΚΚΕ και τον κ. Βαρουφάκη”.

Έχετε δικαίωμα κ. Τσίπρα να έχετε την άποψή σας, όχι όμως να αμφισβητείτε τα επίσημα δεδομένα

Ο πρωθυπουργός, στη δευτερολογία του, ανέφερε ακόμη ότι είχε ζητήσει να μην χρησιμοποιηθούν οι θάνατοι από τον κορονοϊό ως επιχείρημα στις ομιλίες, αλλά όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Προς τούτο κατέθεσε στοιχεία για τα κρούσματα και τους θανάτους στην Ευρώπη το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα υπήρξαν 43 νεκροί, στην Πορτογαλία 82 στο Βέλγιο 345 και στην Ιταλία 623.

«Υπάρχει μια σκληρή στατιστική, που είναι αδυσώπητη, και είναι δυστυχώς. Μιλάμε για αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Δεύτερος δείκτης είναι αυτός της επιπλέον θνησιμότητας, δηλαδή πόσοι παραπάνω άνθρωποι πεθαίνουν από αυτούς που θα περίμενε κανείς να χάσουν φυσιολογικά τη ζωή τους. Σταματήστε να σπεκουλάρετε σε αυτούς τους αριθμούς και να παρουσιάζετε μια εικόνα για την πατρίδα μας η οποία δεν είναι πραγματική. Έχετε δικαίωμα να έχετε την άποψή σας όχι όμως να αμφισβητείτε τα επίσημα δεδομένα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι πράγματι «θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερα τεστ» και πρόσθεσε ότι είμαστε η πρώτη χώρα που προμηθεύθηκε «rapid test» αξιόπιστα. Όσα ζητάτε είναι πράγματα που γίνονται ήδη. Πιστεύετε ότι ο κόσμος θα πιστέψει εσάς και όχι τους γιατρούς;» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Χαρακτήρισε «θαύμα που δούλεψε το δημόσιο με τέτοιους ρυθμούς με τη δωρεά της Βουλής στο “Σωτηρία” και σε τρεις μήνες ολοκληρώθηκε» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει ατελείωτος αριθμός εντατικολόγων για να στελεχώσουν αυτές τις εντατικές».

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρώην υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθό, τον ρώτησε “εάν επί των δικών σας ημερών υπήρχαν ασθενείς που δεν έβρισκαν κρεβάτι; Με ένα ναι ή με ένα όχι. Βεβαίως και υπήρχαν και γινόταν όπως γινόταν πάντα επειδή υπήρχε έλλειμμα κρεβατιών εντατικών» είπε και σημείωσε: «Ρωτήστε τον κ.Ξανθό, κ.Τσίπρα. Υπάρχει μια ευρωπαϊκή χώρα που να μην έχει αναστείλει μη επείγοντα χειρουργεία; Μια, πέστε μου. Πως κατηγορείτε την κυβέρνηση γι’ αυτό που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο; Ρωτήστε τον κ. Ξανθό κ. Τσίπρα εάν υπάρχει χώρα που δεν ανεστάλησαν μη επείγοντα χειρουργεία».

Τέλος ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «συμβαίνει να χάνουν τη ζωή τους στις εντατικές ασθενείς, πάντα συνέβαινε» και εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή «υπάρχουν περιπτώσεις που οι γιατροί σε συνεννόηση με τις οικογένειες των ασθενών αποφασίζουν να μην διασωληνωθεί για να μην υποφέρει άλλο. Αυτό γίνεται σε όλα τα κράτη του κόσμου. Όχι επειδή δεν υπάρχουν εντατικές».

Τσίπρας: Δυσανεξία στην κριτική και ύφος “γυμνασιάρχη”

«Δυσανεξία στην κριτική» και ύφος “γυμνασιάρχη” καταλόγισε στον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής με θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας, τονίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάακης απευθύνθηκε στους πολιτικούς του αντιπάλους με «σκληρά επιχειρήματα και χαρακτηρισμούς».

«Θα περίμενε κανείς να έχετε συναισθανθεί πού βρισκόμαστε», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, επισημαίνοντας ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί κατέθεσαν συγκεκριμένες και εποικοδομητικές προτάσεις. «Μόνο εσείς εμφανίζεστε αυτάρεσκα να υπερηφανεύεστε ότι όλα τα έχετε κάνει καλά και να αντιπολιτεύεστε την αντιπολίτευση», προσέθεσε και επανέλαβε το αίτημα για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών προκειμένου να “σωθεί ό,τι σώζεται”, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι επικεντρώθηκε σε “ευφυολογήματα” και όχι στο τι θα κάνει για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Ήρθατε πάλι στη δευτερολογία σας να επαναφέρετε τα στοιχεία της στατιστικής και να μας πείτε ότι στο Βέλγιο πεθαίνουν περισσότεροι; Είναι λίγοι δηλαδή οι πάνω από 40 που πεθαίνουν κάθε μέρα στη χώρα μας; Να πάτε στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν ανθρώπους τους να τους πείτε ότι στο Βέλγιο πεθαίνουν περισσότεροι», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Σχετικά μάλιστα με την επισήμανση του πρωθυπουργού ότι στο Πολυτεχνείο βρίσκονταν άτομα απ΄όλες τις παρατάξεις, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «δεν έρχεται να το αμφισβητήσει κανένας αυτό» και ότι αυτά «έχουν λυθεί προ πολλού». Ωστόσο, υπογράμμισε πως η τωρινή κυβέρνηση είναι η μοναδική που επέβαλε «απαγόρευση συγκεντρώσεων» και ότι «τίθεται σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας», αφού δεν υπάρχει τρόπος να εκφράσει ο κόσμος τα πολιτικά μηνύματά του, ακόμα και εν μέσω καραντίνας.

Επίσης, απαντώντας στην κριτική του πρωθυπουργού ότι “μοίρασε την ομιλία” του προτού ακούσει την πρωτολογία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγησε ότι ήταν από τις φορές που δεν χρησιμοποίησε καν το σχέδιο ομιλίας του, ενώ κατήγγειλε πως το Μαξίμου στέλνει “φιρμάνι” στα μέσα ενημέρωσης της επιρροής του, αναφερόμενος σε πρόσφατο περιστατικό. «Αυτή είναι η αντίληψή σας για τη δημοκρατία, για την ενημέρωση των πολιτών», σημείωσε.

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο lockdown, τονίζοντας ότι το θέμα δεν είναι εάν είναι υπέρ ή κατά τώρα, όπως τον ρώτησε ο πρωθυπουργός, αλλά “γιατί φτάσαμε ως εδώ”, ενώ σχολίασε πως η κυβέρνηση «κάθε μέρα φέρνει ένα επιπλέον μέτρο και αναιρεί τα προηγούμενα» ενώ τώρα φαίνεται πως συζητά ακόμα και μέτρα «στρατιωτικού τύπου».

«Μόνο με την καταστολή δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση. Χρειάζεται και πρόληψη», διαμήνυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναφέρθηκε αναλυτικά στην κατάσταση που επικρατεί στη Β. Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε, ενώ τα δημόσια νοσοκομεία της Β. Ελλάδας έχουν “οριακή πληρότητα 100%”, τα ιδιωτικά είναι “άνετα” και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για μη αξιοποίησή τους με συμφέροντα τρόπο για το δημόσιο, επαναφέροντας το ζήτημα των διπλάσιων ημερήσιων νοσηλίων.

Ο Αλ. Τσίπρας συνέχισε την κριτική του για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ, κυρίως όσον αφορά τη στελέχωση των ΜΕΘ και τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σημειώνοντας πως «η απόδειξη της αποτυχίας της κυβέρνησης είναι ότι ενώ όλη η αντιπολίτευση μιλούσε για ελλείψεις προσωπικού, μόλις προχτές ανακοίνωσε την πρόσληψη 300 ενταντικολόγων». «Έχετε διαρκή μονομέρεια απέναντι στον ιδιωτικό τομέα και διαρκή παραμέληση των ανθρώπων που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επέκρινε τις κυβερνητικές εξαγγελίες για μόνιμες προσλήψεις στο στρατό, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλούσε για “πόλεμο” στα νοσοκομεία.

Ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε για ακόμα μία φορά στον πρωθυπουργό για «ιδεολογική εμμονή» στις συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που έχει ως αποτέλεσμα τη μη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού προκειμένου να «δίνονται οι υπηρεσίες σε ιδιώτες», ενώ όπως είπε, η ίδια αντίληψη επικρατεί και για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αναφορικά, δε, με το ζήτημα του ρόλου της επιστημονικής κοινότητας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι “κρύβεται” πίσω από ορισμένους επιστήμονες και ζήτησε τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να φανεί αν ήταν σύμφωνη με τον τρόπο που άνοιξε ο τουρισμός, την αύξηση της πληρότητας των πλοίων, τα ΜΜΜ, το άνοιγμα των σχολείων με αύξηση του αριθμού των μαθητών, αλλά και το άνοιγμα των γηπέδων, την ώρα που αυξάνονταν σημαντικά τα κρούσματα, τη μη λήψη μέτρων σε κλειστές δομές και γηροκομεία. «Θέλετε να τους επιρρίπτετε τις ευθύνες των δικών σας πολιτικών αποφάσεων», υπογράμμισε.

Συγχρόνως, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε “συγκλονιστική” την προσωπική εμπειρία που κατέθεσε η Φ. Γεννηματά σχετικά με τη μη ύπαρξη πρωτοκόλλου σε περίπτωση που ένας μαθητής βρεθεί θετικός στον ιό, ενώ υποστήριξε και το ζήτημα που έθεσε ο Γ. Βαρουφάκης για την “ταξικότητα” στα σχολεία καθώς, όπως είπε, δεν έχουν όλες οι οικογένειες τη δυνατότητα να έχουν 2, 3, 4 υπολογιστές.

Κλείνοντας τη δευτερολογία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει για το μήνα των Χριστουγέννων «σε μία εισοδηματική ενίσχυση- ανάσα για την ελληνική κοινωνία που στενάζει», υλοποιώντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που παρέχει 400 ευρώ στο πρώτο ενήλικο μέλος, 200 ευρώ στο δεύτερο και 100 ευρώ στο κάθε παιδί. «Θα ωφεληθούν 1,9 εκατ. νοικοκυριά και συνολικά 4 εκατ. άνθρωποι». Επιπλέον, πρότεινε να αναλάβει το κράτος το δώρο Χριστούγεννων για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση.

«Αντιληφθείτε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν είναι ο δικός σας ο κόσμος. Η μεγάλη πλειοψηφία είναι πράγματι εξαρτημένη από μισθό που δεν έχει, είναι άνεργοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν, είναι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που κλείνουν τα μαγαζιά τους, είναι αυτοαπασχολούμενοι, είναι άνθρωποι στο χώρο του πολιτισμού. Στενάζουν και σεις διαρκώς θριαμβολογείτε ότι τα κάνατε όλα καλά», είπε και κατέληξε: «Η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει δει ουσιαστική στήριξη για να ξεπεράσει αυτήν την μπόρα. Οι μόνοι που βλέπουν ουσιαστική στήριξη είναι τα funds και οι τραπεζίτες».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

 

 

Ένα ακόμη blame game στη Βουλή, χωρίς ουσία και νόημα ενώ οι νεκροί πλησιάζουν τους 1.000

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: