Συνελήφθη ο Μπάμπης Βωβός: Η άνοδος και η πτώση μίας «αυτοκρατορίας» στη λεωφόρο Κηφισίας

File Photo Sreenshot από video Mega TV




Στα μικρά Φιλιατρά της δεκαετίας του … αν ήσουν ενήλικος, δεν είχες τίποτε άλλο να κάνεις από το να δουλεύεις για την επιβίωση κι αν ήσουν έφηβος να ονειρεύεσαι…

Και ο μικρός Μπάμπης Βωβός τότε ονειρευόταν. Ονειρευόταν μια μέρα να μιλούν όλοι γι’ αυτόν, ονειρευόταν να γράφουν το όνομά του σε μεγάλα και ψηλά κτίρια. Το όνειρο του Μπάμπη Βωβού έγινε πραγματικότητα, όμως, κάποια νύχτα, αυτό του το όνειρο έγινε εφιάλτης…

Ο Μπάμπης Βωβός, γεννημένος στα Φιλιατρά της Μεσσηνίας, ήταν το 9ο παιδί μιας φτωχής οικογένειας που με το ζόρι έβγαζε τα προς το ζειν. Ο Μπάμπης ήταν πάντα στη σκιά των αδελφών του. Στο σχολείο όμως έλαμψε: Ήταν ο καλύτερος μαθητής!

Αφήνοντας πίσω τα Φιλιατρά να τον θυμούνται για τις μαθητικές επιδόσεις του, ταξιδεύει στην Αθήνα με στόχο την είσοδό του στο Πολυτεχνείο. Οι συμβουλές των γονιών του: «Πήγαινε στη χωροφυλακή, να γίνεις αξιωματικός. Θα είσαι εσωτερικός, δεν θα πληρώνουμε τίποτε», δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στο μυαλό του νεαρού τότε και ονειροπόλου, Μπάμπη Βωβού. Τα αδέλφια του τον βοηθούν οικονομικά, ο ίδιος αναζητεί ένα φτηνό δωμάτιο στην Αθήνα και παράλληλα εργάζεται για να πληρώνει τα δίδακτρα της Σχολής: 2.500 δραχμές το μήνα.

Στο δεύτερο έτος των σπουδών του και ενώ εργάζεται παράλληλα στο τεχνικό γραφείο «Καλφόπουλος-Ιωαννίδης», γνωρίζει τους ανθρώπους που θα του αλλάξουν τη ζωή: τους μελλοντικούς συνεργάτες του Γιάννη Ζουγανέλη και Παναγιώτη Φαμέλη, δυο πανέξυπνους Μυκονιάτες εργολάβους. Και οι τρεις μαζί δημιουργούν μια εταιρεία που έμελλε να στήσει πάνω από 150 κτίρια.

Κάποια στιγμή οι συνέταιροί του αποχωρούν και εκείνος, μόνος φτιάχνει νέα εταιρεία και χτίζει το 1970 το πρώτο του κτιριακό συγκρότημα γραφείων επί της Λεωφόρου Κηφισίας στον αριθμό 32. Αργότερα θα «ομολογήσει»: Ήταν ένα κτίριο, όπου έκανα όλα τα λάθη μαζεμένα. Δεν γνώριζα. Δεν συγχώρησα ποτέ στον εαυτό μου. Το κτίριο ήταν γυάλινο, που όμως δεν διέθετε τις απαραίτητες προδιαγραφές των όμοιών του στην Ευρώπη. Ο Μπάμπης Βωβός αναζητεί νέες τεχνικές, ενημερώνεται, ταξιδεύει και μαθαίνει από τα λάθη του.

Αρχίζοντας τις κατασκευές

Το 1978 υψώνει τον πύργο «Atrina» σε συνεργασία με Έλληνες, Αμερικανούς και Ιταλούς αρχιτέκτονες. Η δημιουργία του τον κάνει να υπερηφανεύεται. Το CNN κάνει λόγο για ένα από τα ασφαλέστερα κτίρια παγκοσμίως, όταν πιάνει φωτιά ένας όροφός του το 1999 και η κατάσταση διαχειρίζεται με επιτυχία. Το 1992, ο νόμος για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης τον περιορίζει: «Ένιωθα πως απειλούνται τα σχέδιά μου», λέει αναζητώντας τους τρόπους για να ξεπεράσει το σκόπελο.

Τότε είναι που αρχίζει και ανεβάζει το όνομά του πάνω στα κτίρια που κατασκευάζει, σαν σε μαρκίζα θεάτρου. Η Λεωφόρος Κηφισίας πλημμυρίζει από γυάλινα κτίρια με το λογότυπο «babis Vovos» στην οροφή τους.

Το 1999 τα κέρδη της εταιρείας υπολογίζονται σε περισσότερα από 6,5 δισ. Τότε είναι η εποχή που ανοίγει η πόρτα της «Σοφοκλέους» διάπλατα για την εταιρεία του Βωβού. Από το 1963, ο Μπάμπης Βωβός είναι νυμφευμένος με την Μαίρη και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά: τον Άρη, τη Νάταλι και την Άντα. Η Ναταλί είναι άνθρωπος σεμνός και χαμηλών τόνων, το αντίθετο δηλαδή της Άντας, που συμπεριφέρεται εκκεντρικά με υπερβολές και ιδιορρυθμίες προσπαθώντας να συγκεντρώσει πάντα πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας. Οι κοσμικοί κύκλοι θυμούνται την τολμηρή φωτογράφηση της Άντας Βωβού στο περιοδικό του Πέτρου Κωστόπουλου «ΚΛΙΚ» που πόζαρε στη μπανιέρα της μόνο με τις γόβες.

Ο γιος του Μπάμπη, Άρης Βωβός, είχε λατρεία στους αγώνες ταχύτητας και μάλιστα το 1995 πήρε την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη του Ράλι Ακρόπολις. Το ότι αγόρασε μια Porsche Carrera GT αξίας 700.000 ευρώ δεν προκάλεσε την παραμικρή εντύπωση σε όσους τον γνώριζαν. Δεινός τζογαδόρος ο Άρης Βωβός, λέγεται ότι έπαιξε σε prive αίθουσα σε καζίνο του Λας Βέγκας, όπου το ελάχιστο ποντάρισμα ήταν 1 εκατ. δολάρια. Υπερβολές!

Όμως, οι υπερβολές, δεν σταματούν εκεί. Λέγεται ότι όταν η παρέα του Άρη βρισκόταν στη Σαρδηνία, με νοικιασμένη θαλαμηγό, η οποία έδεσε στο Κάπρι, πληροφορήθηκε ότι υπήρχε ένα ξεχωριστό εστιατόριο, του οποίου τα τραπέζια ήταν μονίμως κρατημένα από τον Αρμάνι, τον Καβάλι και άλλους διάσημους του διεθνούς jet set, ο Αρης χαμογέλασε και τους είπε: «Θα κλείσω τραπέζι για αύριο». Οταν συνάντησε τον μετρ και του ζήτησε τραπέζι, εισέπραξε την απάντηση ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο. Η επόμενη κίνησή του ήταν να βγάλει 1.000 ευρώ από την τσέπη του. Ο μετρ και πάλι τού είπε ότι δεν υπάρχει τραπέζι. Όταν έγιναν 3.000 τα ευρώ ο μετρ τον ρώτησε με χαμόγελο τι ώρα θέλει να δειπνήσουν αυτός και η παρέα του την επόμενη μέρα!

Η αυτοκρατορία γκρεμίζεται

Όμως, την ακμή σχεδόν πάντα την διαδέχεται η παρακμή. Και η οικογένεια Βωβού ακολούθησε τη μοίρα των ισχυρών. Στις 12 Οκτωβρίου 2012, ο Μπάμπης Βωβός κατέθεσε αίτηση πτώχευσης! Τον επόμενο μήνα, ο Μπάμπης Βωβός, συλλαμβάνεται για χρέη προς το Δημόσιο, ύψους 1.010.000 ευρώ. Καταβάλλει εγγύηση 100.000 ευρώ και αφήνεται ελεύθερος. Τα ΜΜΕ είναι αμείλικτα και η υγεία του κλονίζεται.

Η εταιρεία αποδυναμώνεται, οι εργαζόμενοι διεκδικούν δεδουλευμένα και πολλά ακίνητα σημαντικής αξίας του Βωβού περνούν πλέον στα χέρια των τραπεζών. Το «φαραωνικό» project του Βοτανικού, που ξεκίνησε ως το ισχυρότερο «χαρτί» της εταιρείας ήταν εκείνο που οδήγησε τελικά στην πτώχευσή της, καθώς οι πιστώτριες τράπεζες, Alpha και Πειραιώς, δεν κατόρθωσαν να βρουν αγοραστή εν μέσω κρίσης και η άλλοτε κραταιά επιχείρηση εξασφάλισε με τεράστιο κόπο περίπου 1 εκατ. ευρώ που χρωστούσε για οφειλές στο ΙΚΑ από το 2010, προκειμένου να γλιτώσει από την κατάσχεση πέντε πολυτελείς κατοικίες στα βόρεια προάστια.

Η μεζονέτα της Άντας Βωβού στο Κεφαλάρι έχει νοικιαστεί και η ίδια απέχει από την κοσμική ζωή, έχοντας αποσυρθεί στο διαμέρισμά της. Αλλά και ο Άρης Βωβός σε τίποτα πια δεν θυμίζει τον άλλοτε γλεντζέ και γενναιόδωρο επιχειρηματία που σκορπούσε αλόγιστα τα χρήματά του. Οι πολυτελείς βραδιές του Άρη με τη σύζυγό του Βίκη και την κόρη του Μαρία-Πία στο «παλάτσο» τους στο Κεφαλάρι αποτελούν παρελθόν. Η μεγάλη έκταση στο Σούνιο, το οικιστικό project της Ερυθραίας και το εμπορικό κέντρο του Βοτανικού έχουν πλέον περάσει στα «χέρια» των τραπεζών, αφήνοντας την εταιρεία με ελάχιστα μέσα να προσπαθεί να εξασφαλίσει την επιβίωσή της.

Όσο για τον Μπάμπη Βωβό; Το βράδυ του Σαββάτου 21 Νοεμβρίου, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κηφισιάς του πέρασαν χειροπέδες. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, σε βάρος του 88χρονου επιχειρηματία εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις για φοροδιαφυγή. Ο Μπάμπης Βωβός οδηγήθηκε στον εισαγγελέα εκτέλεσης Ποινών με αποτέλεσμα να εκδοθεί φυλακιστήριο για το Ναύπλιο. Οι συνήγοροί του ήδη έχουν ετοιμάσει προσφυγή στο αυτόφωρο, προκειμένου να γίνει συγχώνευση των ποινών του, ώστε να προχωρήσει στη δοσοποίηση και την εξαγορά της ποινής. Ωστόσο, ο Μπάμπης Βωβός θα οδηγηθεί έστω για λίγο στις φυλακές καθώς το ποσό θα πρέπει να βεβαιωθεί από την εφορία και ακολούθως θα αποφυλακιστεί.

Με πληροφορίες από ethnos.gr

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ξεκινούν οι διαγωνισμοί για τη ΛΑΡΚΟ: Λύση εκκρεμότητας 35 ετών, λέει ο Χατζηδάκης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: