Αθήνα και Λευκωσία να επωφεληθούν από την επαναπροσέγγιση με την Ρωσία: Οι επισκέψεις του Σεργκέι…

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ (Sergey Lavrov) κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ*

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίσθηκε η επίσκεψη εργασίας του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, κ. Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα στις 26 Οκτωβρίου 2020.

Η επίσκεψη η οποία έλαβε χώραν σε περίοδο έξαρσης της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και την Κύπρο αλλά και δοκιμασίας των σχέσεων Ρωσίας και Τουρκίας φαίνεται ότι συνέβαλε στην αναθέρμανση των μεταξύ Αθήνας και Μόσχας σχέσεων και έστειλε σαφή μηνύματα προς τον Τούρκο δικτάτορα Ερντογάν.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο έμπειρος Ρώσος διπλωμάτης προέβη σε δήλωση προθέσεως για ρωσική διαμεσολάβηση προς εξομάλυνση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται παρόμοια πρόταση του κατά την πρόσφατη επίσκεψη στη Λευκωσία.

  • Της επίσκεψης προηγήθηκε η ανακοίνωση της Ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα στην οποία η Μόσχα εκφράζει υποστήριξη στο κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών, βάσει της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Αυτό αφορά και στη Μεσόγειο, τονίσθηκε στην ανακοίνωση.

Την θέση αυτή επανέλαβε και ο ίδιος ο κ Λαβρόφ. Έγινε, επίσης, από πλευράς Κρεμλίνου υπόμνηση της ναυμαχίας του Ναβαρίνου το 1827 κατά την οποία οι στόλοι της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας κατατρόπωσαν το στόλο των Οθωμανών Τούρκων και η οποία συνέβαλε στην ανακήρυξη του Ελληνικού κράτους. Αυτές οι τοποθετήσεις της Μόσχας, ως ήταν αναμενόμενο, εξόργισαν τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η στενότερη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, η οποία εγκαθιδρύθηκε από το 2016 και εντεύθεν, δεν ήταν ομαλή και απαλλαγμένη τριβών και προβλημάτων. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο δικτάτορας Ερντογάν κατώρθωσε να αυτονομηθεί και να απαλλαγεί από την πολιτική επιρροή και των δύο υπερδυνάμεων.

Φαίνεται, όμως, ότι ο πόλεμος τον οποίο εξαπέλυσε το Αζερμπαιτζάν ,με την υποκίνηση και στήριξη της Τουρκίας, εναντίον της Αρμενίας στο Νακόρνο Καραμπάχ, τέντωσε επικίνδυνα το σχοινί των σχέσεων Μόσχας και Άγκυρας.

Εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις ενός βετεράνου Ρώσου συνταγματάρχη,του Alexander Ivanovich Zhilin ο οποίος είναι επικεφαλής του Κέντρου Μελετών για ζητήματα εθνικής ασφαλείας. Οι δηλώσεις δημοσιεύθηκαν στο έντυπο The Armenian Weekly και ακολούθως στις 14 Οκτωβρίου 2020 στο FRN (fort-russ) και, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι:

“Η σύγκρουση για το Καραμπάχ (Αρτσάχ)είναι δευτερευούσης σημασίας. Εδώ πρόκειται για πόλεμο του Ερντογάν εναντίον της Ρωσίας για επικράτηση στον Καύκασο. Πρόκειται περι casus belli και ο τρόπος με τον οποίο κτίσαμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία θα μας κοστίσει τώρα πολύ ακριβά.»

Είναι προφανές ότι εξ αιτίας των επεκτατικών ενεργειών της Τουρκίας, υπό τον μανδύα της ηγέτιδας των απανταχού μουσουλμάνων, στην περιοχή όχι μόνο διακυβεύεται το κύρος της Ρωσίας στον Καύκασο αλλά και η ίδια η ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Σημειωτέον ότι το 15% των 145 εκατομυρίων Ρώσων είναι μουσουλμάνοι.

  • Εξάλλου, η ιστορία των δύο αυτών χωρών καταγράφει πολλές μεταξύ τους πολεμικές συρράξεις ήδη από το 1568 μέχρι το 1877-1878.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και ενόψει των κινδύνων που εμφιλοχωρούν από τους επεκτατικούς και αναθεωρητικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας στο Αιγαίο και στην Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα και η Κύπρος οφείλουν με προσήκουσα προσοχή να επωφεληθούν από την επαναπροσέγγιση με την Ρωσία.

*Λόρια Μαρκίδη
Πρέσβης ε.τ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Γιατί οι απειλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται να κατανοούνται από τους Ευρωπαίους;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: