File Photo: O εκλεγμένος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πανηγυρίζει την νίκη του. EPA, ANDREW HARNIK
Ο Λίντον Τζόνσον ορκίστηκε ως ο 36ος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, μετά την δολοφονία του προέδρου Τζον Κένεντι το 1963. Έως τότε ο Τζόνσον ήταν ο Αντιπρόεδρος της χώρας και κλήθηκε βάσει συντάγματος να αναλάβει την ηγεσία σε μια πολύ κρίσιμη και σκοτεινή και περίοδο.
Περνώντας στο σήμερα, μπορεί να μην έχουμε κάποια προεδρική τραγωδία, ωστόσο ο Τζο Μπάιντεν κλήθηκε από τον Αμερικανικό λαό να υπηρετήσει ως 46ος πρόεδρος, σε μια περίοδο πανδημίας, οικονομικής ύφεσης και κοινωνικών αναταραχών.
Αρχικά, ο Τζόνσον όταν ανέλαβε τα ηνία του Οβάλ γραφείου, ήταν δεδομένο ότι θα ακολουθούσε μια προχωρημένη ατζέντα για την εποχή του. Παρά τα μεγάλα ρίσκα και τις αντιδράσεις σε αρκετές πολιτείες του Νότου, κατάφερε να περάσει νομοθεσίες κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων και έδωσε ανάσες στους οικονομικά και κοινωνικά αποκλεισμένους.
Αξίζει να σημειωθεί πως όσο ο πρόεδρος Κένεντι ήταν εν ζωή, οι απόψεις για τον Τζόνσον δεν ήταν και οι καλύτερες. Όλοι κρατούσαν αποστάσεις απέναντί του ενώ πολλές φορές τον υποτιμούσαν ή του έκαναν πόλεμο νεύρων. Ο Κένεντι πάντα έβρισκε αφορμές να τον ξεφορτωθεί δίνοντάς του κάποια αποστολή στο εξωτερικό. Είναι από τα λίγα λάθη του θρυλικού προέδρου των Δημοκρατικών διότι ο Τζόνσον ήταν ένας εργατικός και σοβαρός άνθρωπος. Φάνηκε κιόλας στην συνέχεια.
Όποτε ο Κένεντι προτιμούσε να «παίξει» με το κοινό του, ο Αντιπρόεδρος έλεγε «Όσο ο πρόεδρος φιλάει μωρά, εγώ περνάω νομοσχέδια. Κάποιος πρέπει να κρατήσει το μαγαζί». Ότι δεν του αναγνώρισε ο πλανητάρχης, του το αναγνώρισε ο Αμερικανικός λαός δια της ψήφου του.
Από την άλλη μεριά, ο Τζο Μπάιντεν, έχοντας μια πλούσια παρουσία σαράντα χρόνων στο Κογκρέσο και οκτώ χρόνια ως Αντιπρόεδρος στο πλευρό του Ομπάμα, έγραψε ιστορία. Μαζί αντιμετώπισαν τις διεθνείς προκλήσεις, το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και φυσικά έδωσαν την μάχη για την αντιμετώπιση του ιού έμπολα. Ο πρόεδρος Ομπάμα βράβευσε τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο το 2017 με το προεδρικό μετάλλιο της ελευθερίας, σε μια συγκινητική τελετή, λίγες μέρες πριν την μεταβίβαση της εξουσίας στον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Μπάιντεν σε αντίθεση με τον Τζόνσον, ήταν εξαιρετικά αγαπητός στο περιβάλλον του. Ο Ομπάμα μιλούσε συνεχώς για έναν αφοσιωμένο συνεργάτη, ένα ευγενικό πνεύμα.
Βλέποντας την όλη κατάσταση, ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να επιστρέψει για έναν ακόμη γύρο. Στα 77 του χρόνια μαζί με την Κάμαλα Χάρις, κέρδισαν τις προεδρικές εκλογές με ρεκόρ ψήφων, που ξεπερνά τα 74 εκατομμύρια. Δεν έχει ξαναγίνει.
Ο Μπάιντεν όπως και ο Τζόνσον, υποσχέθηκε εξομάλυνση της κοινωνικής κρίσης, καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων και επιστροφή στην παγκόσμια σκηνή.
Ο πρώην αντιπρόεδρος τα έβαλε με τον ηγέτη της ακροδεξιάς, της συνωμοσίας και των fake news και τον νίκησε. Μπορεί να μην ήρθε το «γαλάζιο κύμα» αλλά ο λαός του έδωσε και με το παραπάνω, ψήφο εμπιστοσύνης, στέλνοντας τον Ντόναλντ Τραμπ στα αζήτητα, όπως έκανε ο Λίντον Τζόνσον με τον Γκόλντγουότερ.
Στο πρόσωπο του Τζο Μπάιντεν δε βλέπουμε το όραμα κάποιας πολιτικής επανάστασης, όπως δεν είδε ο λαός με τον άλλοτε Αντιπρόεδρο του Κένεντι. Ωστόσο όλοι διέκριναν την ίδια σοβαρότητα και το ίδιο κύρος. Ολόκληρος ο πλανήτης ανακουφίστηκε με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν και πλέον είναι θέμα χρόνου οι ΗΠΑ να αναρρώσουν από τις πληγές του διχασμού που άνοιξε ο απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ.
Επιπλέον, σημαντικό κομμάτι της εκλογικής επικράτησης του Μπάιντεν στηρίχθηκε στην φράση του Τζόνσον «Καλύτερα να έχεις μέσα στην σκηνή κάποιον που σε ενοχλεί και να πετάει τα σκουπίδια του έξω, παρά να τον έχει έξω και να πετάει τα σκουπίδια του μέσα».
Συνοψίζοντας λοιπόν, μπορούμε να επισημάνουμε ότι Λίντον Τζόνσον και Τζο Μπάιντεν έχουν κοινούς παρανομαστές. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα τα καταφέρει ξανά στην εσωτερική πολιτική.
Όσον αφορά την διεθνή ευελπιστώ να μην συνδεθεί το όνομά του με κάποια αποτυχία, όπως του Τζόνσον με το Βιετνάμ. Ο Μπάιντεν γνωρίζει καλύτερα από όλους την διεθνή σκακιέρα. Θα είναι αυτοκτονία να πετάξει στα σκουπίδια μια σπουδαία πολιτική καριέρα μέσα σε 48 μήνες.
*Ο Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία και είναι Opinion Writer στην Hellas Journal
ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ
Η άποψη της νέας αμερικανικής ηγεσίας είναι πως η Τουρκία είναι χρήσιμη, αλλά όχι απαραίτητη…