Από το Α-7 Corsair στο Stealth F-35: Η Πολεμική Αεροπορία αναζητά τη διαρκή αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο

Ελληνικό F-16 Block 52 Adv. της 335 Μοίρας “Τίγρης” σε σχηματισμό με Ιταλικά F-35 που είχαν πετάξει μαζί στη πολυεθνική άσκηση που διοργανώνει η Πολεμική Αεροπορία “Ηνίοχος”. Πηγή: Hellasjournal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Θέλει η Πολεμική Αεροπορία να ενισχύσει πολύ περισσότερο τα γερά θεμέλια που έχει και ν’ αποκτήσει το A-7 Corsair και το F-4 Phantom του 21ου αιώνα, δηλαδή ένα μαχητικό κρούσης που θα κάνει την μεγάλη διαφορά κι αυτό όπως δείχνουν τα δεδομένα δεν είναι άλλο από το F-35.

Η τότε προσθήκη των «κουρσάρων» και των «φαντασμάτων» είχε εκτοξεύσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί για κάτι βασικό, ότι όλα αυτά τα χρόνια απέναντι σε μια διαρκή απειλή πάντοτε πρωτοπορούσε με τα μαχητικά που διέθετε και μονίμως διατηρούσε την αεροπορική υπεροχή.

Στο καθημερινό θέμα της αναχαίτισης στον ουρανό του Αιγαίου υπάρχουν ήδη οι λύσεις στην φαρέτρα, με τους τύπους των F-16 που διαθέτει η HAF, τα Mirage 2000-5 και οσονούπω τα RAFALE F-3R.

Σίγουρα και οι τρεις πιο πάνω τύποι μαχητικών είναι απολύτως ικανοί να φέρουν εις πέρας και αποστολές κρούσης, ειδικά με την προσθήκη νέων όπλων μεγάλου βεληνεκούς για τα F-16 αλλά και τα νέα Γαλλικά αεροσκάφη με τους Scalp κι άλλες ηλεκτρονικές δυνατότητες.

Η καθημερινή όμως τριβή με τις χιλιάδες παραβιάσεις στον ουρανό του Αρχιπελάγους, έχει κατευθύνει τις επιχειρησιακές ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας.

  • Ωστόσο το 5ης γενιάς F-35 είναι μια κατηγορία μόνο του, με την Πολεμική Αεροπορία να υπολογίζει ότι το stealth μαχητικό είναι αυτό που θ’ αντικαταστήσει τα F-4 Phantom AUP αλλά και τα παλαιότερα Mirage 2000, δηλαδή με το πλήρωμα του χρόνου και την αναπόφευκτη απόσυρση των πιο πάνω τύπων, το αεροπορικό Επιτελείο ήδη- δεν ψάχνει- αλλά δείχνει τον αντικαταστάτη!

Μπορεί «όλα τα λεφτά» να έπεσαν αυτή τη στιγμή στην πολύτιμη προσθήκη του Γαλλικού RAFALE και οι διαδικασίες να τρέχουν ώστε οι υπογραφές της συμφωνίας να μπουν αρχές Δεκεμβρίου, όμως το αεροπορικό Επιτελείο- ίσως επειδή πετάει ψηλά- βλέπει αρκετά μακριά «Lockάροντας» το F-35.

  • Ελάτε κατεπειγόντως να συζητήσουμε…

Η υπόθεση του F-35 για την Πολεμική Αεροπορία δεν είναι κάτι που γεννήθηκε τώρα εντελώς ξαφνικά και αναπάντεχα.

Το 2017 να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα είχε στείλει την πρώτη επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα του μαχητικού 5ης γενιάς, ζητώντας από τις ΗΠΑ να μας γνωστοποιήσουν την τιμή του αεροσκάφους και τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα θα μπορούσε να μπει κι αυτή στο πρόγραμμα.

Ύστερα από δυο χρόνια και κάτι μήνες οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν και έστειλαν αναλυτική έκθεση που αφορά τα μαχητικά 5ης γενιάς και την ένταξή του στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας.

  • Να σημειώσουμε ότι στο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Τράμπ στον Λευκό Οίκο, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε εκφράσει την θέληση η Ελλάδα ν’ αποκτήσει και αυτή το 5ης γενιάς μαχητικό.

Μετά από αυτές τις κινήσεις την περασμένη εβδομάδα ουσιαστικά εκείνο που έγινε είναι το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας ν’ αποστείλει νέο έγγραφο στις ΗΠΑ, για το οποίο πλέον περιμένει απάντηση και με αυτό γνωστοποιεί την Ελληνική πρόθεση για την προμήθεια- σε πρώτη φάση- έξι μεταχειρισμένων μαχητικών F-35 και με έναν ορίζοντα maximum έως το 2026 να γίνει και η προμήθεια ακόμη 18 ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός που στοιχειοθετεί μια πολεμική μοίρα.

Τα 6 μεταχειρισμένα, όπως σημειώνουν πηγές από το υπουργείο άμυνας, εφόσον υπάρξουν και προσμετρηθούν στη νέα δύναμη, θα είναι μια πολύ θετική ενέργεια η οποία τοποθετεί άμεσα την Ελλάδα στο πρόγραμμα του μαχητικού 5ης γενιάς.

Αν όντως τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα αντιλαμβάνεται κανείς ότι το F-35 παίρνει απευθείας την σκυτάλη από τα F-4 Phantom και τα Mirage 2000. Το μόνο βέβαιο είναι πως σε καμία περίπτωση η αντικατάσταση δεν μπορεί να γίνει ένα προς ένα μαχητικό καθώς το κόστος είναι δυσθεώρητο.

  • Σίγουρα, όπως επισημαίνουν άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν την επιχειρησιακή πορεία της ΠΑ, η αρχική προμήθεια 6 μαχητικών F-35 δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά σε μια πολεμική μοίρα, αν υπάρξουν στη συνέχεια καθυστερήσεις.

Θα είναι κάτι «μικρό» που θα λειτουργεί ενδεχομένως για ένα διάστημα με πολύ ισχνό επιχειρησιακό αποτέλεσμα και πέραν του ότι θα μπορεί να συντηρήσει έναν μικρό αριθμό ιπταμένων, θα είναι μια τεράστια δαπάνη, στην περίπτωση που υπάρξει για τον οποιονδήποτε λόγο η καθυστέρηση για τα υπόλοιπα 18.

Κι’ αυτό τονίζεται διότι η Ελληνική πλευρά στην παρούσα συγκυρία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αύξηση του προϋπολογισμού για τις αμυντικές δαπάνες, κάτι που στα χρόνια που διανύουμε εν μέσω πανδημίας του Covid-19 μοιάζει σαν κινούμενη άμμος…

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΑΜΥΝΑ ΕΔΩ

Διαβάστε όλες τις Γνώμες ΕΔΩ

 

 

“Κλαίνε και οδύρονται” οι Τούρκοι: Τους καταδιώκουν οι Best Warriors του ΝΑΤΟ στον αέρα και ο στόλος στο Αιγαίο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: