Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων: 58 νεκροί, σχεδόν 900 τραυματίες εξαιτίας του σεισμού στη Σμύρνη

Μέλη των σωστικών συνεργείων και πυροσβέστες προσπαθούν να σώσουν εγκλωβισμένους στα ερείπεια, στη Σμύρνη. EPA, ERDEM SAHIN




Τουλάχιστον 58 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του σεισμού 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Αιγαίο την Παρασκευή και έπληξε κυρίως την επαρχία της Σμύρνης (Ιζμίρ), σύμφωνα με δηλώσεις στις οποίες προέβη σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

«Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο σεισμός στοίχισε τη ζωή σε 58 συμπατριώτες μας», είπε ο Ερντογάν, από τη Σαμψούντα της Μαύρης Θάλασσας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να θεραπεύσουμε τις πληγές των αδελφών μας στη Σμύρνη, οι οποίοι επλήγησαν από τον σεισμό», πρόσθεσε, μιλώντας στο έβδομο τακτικό συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα κατεστραμμένα κτίρια της περιοχής συνεχίζονται.

Σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD), οι τραυματίες ανέρχονται σε 896, ενώ στα συντρίμμια εντοπίστηκαν παγιδευμένοι και διασώθηκαν μέχρι στιγμής 104 άνθρωποι. Συνολικά οι τραυματίες ανέρχονται στους 896 και το 76% από αυτούς είχε πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία σήμερα το πρωί.

Οκτώ άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τον υπουργό υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να επιχειρούν «σε εννέα κτίρια τα οποία καταστράφηκαν», διευκρίνισε η AFAD.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Μια γυναίκα και τα τρία από τα παιδιά της ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα χαλάσματα ενός κτιρίου που κατέρρευσε στη Σμύρνη, αφού έμειναν παγιδευμένοι επί σχεδόν 23 ώρες, μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Οι διασώστες συνεχίζουν την προσπάθεια να απεγκλωβίσουν άλλο ένα παιδί, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια.

Από τη σεισμική δόνηση κατέρρευσαν τουλάχιστον 20 κτίρια στη Σμύρνη. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τουρκίας Μουράτ Κουρούμ είπε ότι μέχρι τώρα έχουν απεγκλωβιστεί περίπου 100 άνθρωποι.

Ο υπουργός υγείας Φαχρετίν Κοτζά είπε ότι 25 από τους τραυματίες νοσηλεύονται στην εντατική ενώ μέχρι τώρα έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία 504 άνθρωποι.

Στην περιοχή έχουν σταλεί ήδη 960 σκηνές, 4.500 κουβέρτες και πάνω από 3.600 κρεβάτια για τους ανθρώπους που έχουν μείνει άστεγοι λόγω της καταστροφής, ενώ η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος ανέλαβε να μοιράσει μάσκες και απολυμαντικά.

Ο Ερντογάν στη Σμύρνη

Στο μεταξύ χθες το βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές στη Σμύρνη οι εργασίες διάσωσης θα συνεχιστούν. «Θα ξαναχτίσουμε τα σπίτια που γκρεμίστηκαν.

Θα τους βρούμε στο μεταξύ σπίτια για να μείνουν», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν. Πρόσθεσε ακόμη ότι θα αποζημιωθούν για τα αντικείμενα που έπαθαν ζημιά ενώ ανακοίνωσε ότι σχολεία θα μείνουν κλειστά αυτή τη βδομάδα στη Σμύρνη.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο 3000 αντίσκηνα στήθηκαν ήδη και χρησιμοποιούνται.

Όπως είπε συνεχώς επικοινωνούν μαζί τους ηγέτες χωρών για να τους εκφράσουν τη λύπη τους αναφέροντας και πάλι πως ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-TASS-Sputnik/ΚΥΠΕ- Αννα Ανδρέου
Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Turkey

“Κλοιός” γύρω από τον Ερντογάν: Οι πιο στενοί συνεργάτες του μολύνθηκαν με τον κορωναϊό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: