Πανικός στη Βιέννη: Τρομοκρατική επίθεση σε συναγωγή, υπάρχουν νεκροί και πολλοί τραυματίες – (photo, video)

Η στιγμή της επίθεσης Photo από ερασιτεχνικό βίντεο twitter Status-6




Επίθεση σε συναγωγή έλαβε χώρα στο κέντρο της Βιέννης στην Αυστρία. Δημοσιογραφικές πηγές κάνουν λόγο  για νεκρούς, τραυματίες και δράστες που διαφεύγουν.

Αργότερα το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ένας τουλάχιστον δράστης έχει συλληφθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε κοντινή τοποθεσία κάποιος κρατείται όμηρος.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της αστυνομίας, τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν, σε ανταλλαγή πυρών απόψε το βράδυ στην καρδιά της αυστριακής πρωτεύουσας.

Η αστυνομία της Βιέννης ανέφερε μέσω του Twitter ότι υπάρχουν πολλοί ύποπτοι και ότι εκδηλώθηκαν επιθέσεις σε έξι διαφορετικά σημεία, όλα τους πολύ κοντά στον δρόμο όπου βρίσκεται η κεντρική συναγωγή.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης:

Η εφημερίδα Kronen Zeitung που πρώτη μετέδωσε το γεγονός αναφέρει ότι ο δράστης πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος και είναι νεκρός. Ωστόσο αναφέρονται και άλλοι δράστες, που προσπαθούν να διαφύγουν.

H επίσης αυστριακή Kurier κάνει λόγο για επτά νεκρούς, μεταξύ των οποίων ένας αστυνομικός και πολλούς σοβαρά τραυματίες.

Δεκαπέντε τραυματίες

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, το τηλεοπτικό κανάλι ORF μετέδωσε ότι δεκαπέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από την ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε απόψε στη Βιέννη και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της πόλης.
Οι επτά από αυτούς είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ORF το οποίο επικαλείται την αστυνομία, σε έξι διαφορετικές τοποθεσίες της πόλης της Βιέννης που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τον δρόμο όπου στεγάζεται η κεντρική συναγωγή της Αυστρίας, στοχοθετήθηκαν στην επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας.

Νεκρός ένας ύποπτος;

Το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA ανέφερε πως ένας ύποπτος και ένας περαστικός σκοτώθηκαν από πυρά.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως ο ίδιος μαζί με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς βρίσκεται σε κέντρο διαχείρισης κρίσεων για την αντιμετώπιση των ένοπλων επιθέσεων.

.

 

Η εσωτερική ασφάλεια της ισραηλίτικης κοινότητας στην Αυστρία σήμανε συναγερμό καλώντας όλους τους εβραίους στο θρήσκευμα να παραμείνουν σπίτια τους.

Η αυστριακή αστυνομία κάλεσε τους πολίτες της Βιέννης να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους, καθώς είναι σε εξέλιξη η επιχείρησή της στην καρδιά της πόλης, στην Ίνερε Στατ.

Με αναρτήσεις της στο Twitter η αστυνομία ζήτησε να μην διατυπώνονται «φήμες, κατηγορίες, εικασίες», ούτε να ανακοινώνονται ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για θύματα. «Αυτό δεν βοηθά καθόλου», τόνισε.

Με άλλο μήνυμα, που αναρτήθηκε σε πολλές γλώσσες, οι αστυνομικές αρχές ζήτησαν από όποιους πολίτες έχουν βίντεο από τα γεγονότα να μην τα ανεβάζουν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αλλά να τα δώσουν στην αστυνομία ώστε να την βοηθήσουν στο έργο τους.

Τα δημόσια μέσα μεταφοράς της πόλης δεν σταματούν πλέον στην Ίνερε Στατ, μέχρι νεωτέρας.

Πολλοί οι δράστες

Η ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε σήμερα βράδυ στο κέντρο της Βιέννης πιστεύεται ότι είναι μια τρομοκρατική επίθεση, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νέχαμερ στο τηλεοπτικό δίκτυο ORF.

Ο Νέχαμερ ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες και πιθανώς νεκροί.

Η επίθεση, τόνισε ο υπουργός, φέρεται να διαπράχθηκε από πολλούς δράστες.

Τα τελευταία χρόνια στην Αυστρία δεν είχαν σημειωθεί τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, όπως εκείνες του Παρισιού, του Βερολίνου ή του Λονδίνου. Τον Αύγουστο οι αρχές συνέλαβαν έναν 31χρονο Σύρο πρόσφυγα με την κατηγορία ότι προσπάθησε να επιτεθεί στον ηγέτη της εβραϊκής κοινότητας του Γκρατς.

Για μια «αποκρουστική τρομοκρατική επίθεση» κάνει λόγο ο καγκελάριος Κουρτς

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι οι πυροβολισμοί που σημειώθηκαν στη Βιέννη αργά το βράδυ της Δευτέρας αποτελούν μια «αποκρουστική τρομοκρατική επίθεση», προσθέτοντας ότι ο στρατός θα αναλάβει τη φρούρηση στρατηγικών σημείων της αυστριακής πρωτεύουσας, ώστε η αστυνομία να μπορεί να επικεντρωθεί στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε δύσκολες ώρες για τη δημοκρατία μας. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις δυνάμεις αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για την ασφάλειά μας, ειδικά σήμερα. Η αστυνομία μας θα λάβει αποφασιστικά μέτρα εναντίον των δραστών αυτής της αποκρουστικής τρομοκρατικής επίθεσης», τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος σε ανάρτηση στο twitter.

Στο ερασιτεχνικό βίντεο που βλέπουμε στο twitter ακούγονται οι πυροβολισμοί.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βιένη, Αυστρία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν ότι βομβάρδισε το έδαφός της – Τι θα πράξει η Ρωσία;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: