Αφγανιστάν: Δημοσιογράφος ενός σταθμού που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ σκοτώθηκε σε επίθεση εναντίον του

File Photo: Αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας αποκλείουν περιοχή μετά από επίθεση καμικάζι στην Καμπούλ, Αφγανιστάν. EPA, HEDAYATULLAH AMID μέσω ΚΥΠΕ




Ένας Αφγανός δημοσιογράφος, που εργαζόταν σε ραδιοφωνικό σταθμό που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, σκοτώθηκε σήμερα όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του, έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές της επαρχίας Χελμάντ.

Ο Αλίγιας Νταγί, που εργαζόταν στο Radio Liberty, σκοτώθηκε από την έκρηξη μιας “βόμβας” που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του στη Λάσκαρ Γα, πρωτεύουσα της Χελμάντ, όπου τις τελευταίες εβδομάδες μαίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ των Ταλιμπάν και των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, δήλωσε ο Όμαρ Ζουάκ εκπρόσωπος του κυβερνήτη.

Η επίθεση αυτή, την οποία η αφγανική προεδρία καταδίκασε ως μια νέα επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου, πραγματοποιήθηκε λίγες ημερότερες μετά τη δολοφονία ενός πρώην παρουσιαστή ειδησεογραφικού, τηλεοπτικού δικτύου της Καμπούλ.

Ο Νταγί, 33 ετών, είναι πατέρας μιας κόρης, εξήγησε ο Ράτεμπ Νούρι διευθυντής του γραφείου στην Καμπούλ του Radio Liberty. O δημοσιογράφος πήγαινε στην τοπική ένωση Τύπου με τον αδελφό του, ο οποίος έχει τραυματιστεί, όταν σημειώθηκε η έκρηξη, πρόσθεσε ο Νούρι.

Ο Σεντίκ Σεντίκι, εκπρόσωπος του Αφγανού προέδρου Άσραφ Γάνι, καταδίκασε την επίθεση, “Χωρίς καμία αμφιβολία, η δολοφονία του Αλίγιας Νταγί είναι έργο των εχθρών της ελευθερίας του λόγου και των μέσων ενημέρωσης”, έγραψε στο Twitter.

Το Radio Liberty, που ιδρύθηκε στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Η βία έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο Αφγανιστάν. Υπεύθυνοι είναι κυρίως οι Ταλιμπάν, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να επηρεάσουν τη διαδικασία ειρήνευσης στην οποία έχουν δεσμευθεί με την Καμπούλ, αν και προς το παρόν έχει περιέλθει σε αδιέξοδο.

Η Λάσκαρ Γα ήταν θέατρο σφοδρών συγκρούσεων τον Οκτώβριο. Όταν οι Ταλιμπάν διεξήγαγαν μια ευρεία επιχείρηση με σκοπό να καταλάβουν την πόλη, ωθώντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η Χελμάντ, βασικό προπύργιο των ανταρτών, είναι μια από τις επαρχίες όπου τα τελευταία 19 χρόνια έχουν σημειωθεί οι πιο αιματηρές μάχες με τη συμμετοχή των διεθνών στρατευμάτων.

Οι επιθέσεις εναντίον προσωπικοτήτων –δημοσιογράφων, πολιτικών, θρησκευτικών ηγετών, υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων– έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες παρά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Ντόχα.

Χθες ο αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν Αμρουλάχ Σάλεχ κατηγόρησε τους Ταλιμπάν ότι προετοιμάζουν επιθέσεις εναντίον προσωπικοτήτων της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των Αφγανών προς την κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από AFP  μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καμπούλ, Αφγανιστάν

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Φιλιππίνες: Ο τυφώνας Βάμκο έπληξε τη χώρα βυθίζοντας κάτω από το νερό συνοικίες της Μανίλα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: