Αχτίδα στο βάθος του… κορωναϊού: Βλέποντας και κάνοντας με lockdown, η βούληση είναι άρση

Ενας άνδρας φορά προστατευτική μάσκα καθώς περπατά μπροστά από μία βιτρίνα με μανεκέν, Αθήνα Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020. Όλα τα μουσεία παραμένουν κλειστά από τις 3 Νοεμβρίου και για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα ως μέτρο προφύλαξης ενάντια στη μετάδοση του κοροναϊού (Covid-19). Οι βιτρίνες των καταστημάτων είναι πλέον το μόνο μέρος στην Αθήνα όπου μπορεί να δει κανείς πρόσωπα χωρία μάσκα, έστω και ψεύτικα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Ρεπορτάζ Hellas Journal

Η τάση των τελευταίων ημερών δείχνει αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν επιπέδωση των κρουσμάτων.

Η εξέλιξη αυτή που αποτελεί μικρή αχτίδα φωτός στο μεγάλο τούνελ του κορωναϊού μένει να επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες από την καταγραφή των αδυσώπητων αριθμών.

Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση θέλει απεγνωσμένα να της επιτραπεί από τους ειδικούς να προχωρήσει σε σταδιακή άρση του lockdown, αλλά φυσικά αυτό δεν μπορεί να συμβεί όσο οι νεκροί κινούνται σε τόσο μεγάλους αριθμούς ασχέτως αν τα κρούσματα δείχνουν μια σαφέστατη τάση μείωσης.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε σχεδόν κατά 50% από το 15 στο 8,5. Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε χθες Δευτέρα πως υπάρχουν ενδείξεις για περιορισμό της διασποράς του κορωναϊού.

  • Τα βασικά ερωτήματα που παραμένουνσε σχέση με το lockdown είναι τρία: Αν, πότε και πως.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η κυβέρνηση θα ήθελε αν συνεχιστεί η πτωτική τάση, και είναι σχετικά καλά τα νέα και στο ΕΣΥ, να ανοίξουν απότη Δευτέρα 7η Δεκεμβρίου τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν.

Και μαζί να ανοίξουν τα καταστήματα εποχιακών ειδών και παιχνιδιών, δυο βασικά σημαία αναφοράς για τη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Παράλληλα, στον ίδιο σχεδιασμό περιλαμβάνεται το άνοιγμα -στις 14 Δεκεμβρίου, μια εβδομάδα αργότερα δηλαδή- του λιανεμπορίου, αλλά με περιορισμούς όπως: το εμβαδόν, η αποστολή SMS κ.λπ.

Προφανώς θα ήθελαν να ανοίξουν και τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα καθώς και τα εμπορικά κέντρα αλλά κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τους κινδύνους που συνεπάγεται ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους.

Σε ό,τι αφορά την εστίαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε στον ΑΝΤ1 για «άνοιγμα με ασφάλεια, «κάποια στιγμή πριν τις γιορτές».

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει η πρόθεση να ανοίξουν για τις γιορτές τα εστιατόρια, με μέγιστο αριθμό 4 ατόμων ανά τραπέζι και ωράριο λειτουργίας ως τις 10 το βράδυ. Δεν αναμένεται να ανοίξουν καφέ και μπαρ, παρά μόνο καταστήματα αποκλειστικά με φαγητό, ενώ γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφοι πάνε για τη νέα χρονιά. Κλειστά αναμένεται να παραμείνουν και τα χιονοδρομικά κέντρα και τα χειμερινά θέρετρα.

Αυτά τα οποία εξαιρετικά δύσκολα θα επιτραπούν είναι η διασκέδαση -κυρίως η νυκτερινή- καθώς και οι μετακινήσεις εκτός νομού στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να ισχύουν εφόσον οι θάνατοι επανέλθουν σε ένα… φυσιολογικό ποσοστό και οι διασωληνωμένοι μειωθούν δίνοντας στο ΕΣΥ ένα σημαντικό περιθώριο άδειων κλινών για ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας που πολλοί περιμένουν μετά τις γιορτές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κορωνοϊός: 1.388 κρούσματα, 84 θάνατοι, στους 549 οι διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε χθες άλλα 1.388 κρούσματα, αριθμός αισθητά μειωμένος σε σχέση με τα όσα έχουμε δει τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Ωστόσο, ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε εκ νέου, σε 549, ενώ άλλοι 84 θάνατοι διαπιστώθηκαν. Το σύνολο των θυμάτων στη χώρα ανέρχεται σε 1.714, ενώ τα κρούσματα σε 93.006.

Από τα χθεσινά κρούσματα, τα 300 αφορούν στη Θεσσαλονίκη και τα 252 την Αττική, ενώ σε τριψήφιο νούμερο είναι τα κρούσματα και στη Μαγνησία (124).

Δερμιτζάκης Μάσκες έως την άνοιξη και περιορισμός μετακινήσεων

Γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου, αν παραταθεί το lockdown, η χώρα μας θα έχει καταφέρει να μειώσει τον αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού στα 500, έναν ικανό και διαχειρίσιμο αριθμό, εκτιμά ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Μιλώντας στο iefimerida.gr, αναφέρει ότι από τα μέχρι στιγμής δεδομένα το lockdown έχει αρχίσει να αποδίδει. «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι επιτέλους βλέπουμε μείωση των κρουσμάτων και σε κάποιες περιοχές ο αριθμός έχει σταθεροποιηθεί, ενώ τα τεστ που διενεργούνται είναι περίπου τα ίδια», σχολιάζει ο κ. Δερμιτζάκης και αναφέρεται στον μεγάλο αριθμό των νεκρών από την Covid-19, λέγοντας: «Είναι τραγικό το ότι έχουμε τόσους πολλούς νεκρούς και διασωληνωμένους, αλλά γι’ αυτό τον λόγο κάναμε το lockdown. Σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, δύο ή τρεις εβδομάδες από τη λήψη του μέτρου, δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση οι θάνατοι να μειώνονταν. Όσοι κατέληξαν μολύνθηκαν με τον ιό 4 με 6 εβδομάδες νωρίτερα, την περίοδο δηλαδή πριν από το lockdown».

Παράλληλα, ο καθηγητής Γενετικής τάσσεται κατά των κυλιόμενων lockdowns, τα οποία θεωρεί καταστροφικά για την οικονομία και την κοινωνία. Τονίζει ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο «το lockdown δεν μπορεί να αποτελεί εθνική στρατηγική».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: