105.655 νεκροί στο Μεξικό, 1.107.071 κρούσματα από τον κορωναιό: Αρχίζει να “ανοίγει” ξανά η Βολιβία

Η νέα κυβέρνηση της Βολιβίας άνοιξε τα γήπεδα στη χώρα. Το στιγμιότυπο είναι από το στάδιο Villa Ingenio stadium, στο Ελ Άρτο της Βολιβίας. EPA, Martin Alipaz




Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 6.388 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 196 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των σχεδόν 129 εκατ. κατοίκων ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 105.655 νεκρούς επί συνόλου 1.107.071 μολύνσεων.

Πρόκειται για τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μεξικανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει πως οι αριθμοί τόσο των θανάτων, όσο και των κρουσμάτων πιθανόν είναι πολύ υψηλότεροι στην πραγματικότητα, καθώς πολλοί ασθενείς δεν εισάγονται σε δομές υγείας, ενώ γίνονται συγκριτικά λίγα τεστ.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 5.432 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 151 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 38.473 νεκρούς επί συνόλου 1.418.807 μολύνσεων.

Τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην επαρχία Σάντα Φε (1.004), ενώ την ακολούθησε η επαρχία Μπουένος Άιρες (868). Στην πρωτεύουσα της χώρας επιβεβαιώθηκαν 217 νέες μολύνσεις.

Η κυβέρνηση χαλάρωσε την Παρασκευή τα περιοριστικά μέτρα σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση δύο πόλεις στον νότο. Ωστόσο ο πρόεδρος της χώρας Αλμπέρτο Φερνάντες προειδοποίησε τους συμπατριώτες του ότι «δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμη» την υγειονομική κρίση.

Βολιβία: Σταδιακή επανέναρξη δραστηριοτήτων που ανεστάλησαν τον Μάρτιο εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού

Η κυβέρνηση της Βολιβίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι προσεχώς θα επιτρέψει να ξαναρχίσουν αθλητικές συναντήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, θρησκευτικές λειτουργίες και πολιτικές συγκεντρώσεις, που ανεστάλησαν από τον Μάρτιο προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Πήραμε την απόφαση να αρχίσουμε να επιτρέπουμε εκ νέου πολιτιστικές, αθλητικές, θρησκευτικές και πολιτικές δραστηριότητες» και συγκεντρώσεις, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, ο καρδιολόγος Έντγκαρ Πόσο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η κυβέρνηση «θα συντονίσει τις ενέργειές της με τις επαρχίες και τους δήμους για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων βιοασφάλειας», ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος δεύτερου κύματος μολύνσεων, που εκτιμάται ότι απειλείται να εκδηλωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς, διευκρίνισε.

Οι αρχές ελπίζουν όμως ότι η χώρα θα έχει πλέον αρχίσει μαζική εκστρατεία εμβολιασμού για την ανοσοποίηση του πληθυσμού.

Ως εδώ η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 9.000 ανθρώπους από το σύνολο των 144.000 που προσβλήθηκαν.

Τον Μάρτιο, η μεταβατική κυβέρνηση επέβαλε αυστηρά περιοριστικά μέτρα, που προοδευτικά χαλάρωσαν. Όμως εξακολουθεί να εφαρμόζεται η απαγόρευση των πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, των αθλητικών συναντήσεων και των γαστρονομικών υπηρεσιών, με εξαιρέσεις.

Η απόφαση να επιτραπεί να γίνονται πολιτικές συγκεντρώσεις ανακοινώθηκε ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη των κυβερνητών των επαρχιών και των δημάρχων, τον Μάρτιο του 2021.

Η χώρα των Άνδεων διατηρεί μέχρι στιγμής κλειστά τα σύνορά της.

Πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μεξικό, Mexico – Λα Πας, Bolivia – Μπουένος Άιρες, Argentina

172.833 νεκροί και 6.314.740 κούσματα του νέου κορωναϊού στη Βραζιλία: Πρόβλημα και στον Ισημερινό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: