Ξανά στο τραπέζι της συνόδου Κορυφής η Τουρκία μετά και τις νέες απρέπειες Ερντογάν

File photo: Γενική άποψη από τις εργασίες συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. JOHN THYS / POOL




Η Τουρκία αναμένεται να βρεθεί εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι συνέρχονται με τηλεδιάσκεψη την ερχόμενη Πέμπτη, με αφορμή την επιδείνωση της κατάστασης της πανδημίας του COVID19, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών.

Ωστόσο κατά την τηλεδιάσκεψη δεν θα ληφθούν αποφάσεις και θα τηρηθεί ο χρονικός ορίζοντας του Δεκεμβρίου, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Διευκρινίζεται ότι το αίτημα για ανασκόπηση της κατάστασης έθεσε μια αντιπροσωπεία και από την πλευρά της Προεδρίας δεν έχει υπάρξει προς το παρόν αντίδραση.

Για τη συμπεριφορά της Τουρκίας εξάλλου τοποθετήθηκε η ηγεσία των θεσμών της ΕΕ. Συγκεκριμένα, με προσωπική του ανάρτηση στο Twitter, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επαναλαμβάνει προηγούμενη επίσημη τοποθέτηση του Υπάτου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ αναφέροντας ότι “αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς δράσεις στη Μεσόγειο και τώρα προσβάλλει. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη”.

“Είμαστε με τη Γαλλία μετά την τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε τη ζωή του Σαμουέλ Πατί”, ανέφερε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη δεύτερη τοποθέτηση Ερντογάν περί ψυχικής υγείας του Προέδρου Μακρόν, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε τον Πρόεδρο της Τουρκία να σταματήσει “το επικίνδυνο σπιράλ αντιπαράθεσης” με τη Γαλλία και τον Πρόεδρο Μακρόν, ζητώντας από τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν έμπρακτη βούληση για την επανεκκίνηση της σχέσης ΕΕ – Τουρκίας στη βάση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και προειδοποιώντας ότι αλλιώς θα ενταθεί η απομόνωσή της.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε ότι τα λόγια του Προέδρου Ερντογάν για τον Πρόεδρο Μακρόν είναι απαράδεκτα”.

“Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει αυτό το επικίνδυνο σπιράλ αντιπαράθεσης. Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιέχουν μια πραγματική προσφορά για την επανέναρξη της σχέσης μας, αλλά απαιτείται η πολιτική βούληση των τουρκικών αρχών σε αυτήν τη θετική ατζέντα. Διαφορετικά, η Τουρκία θα είναι ακόμη πιο απομονωμένη” είπε.

Αφού η συμπεριφορά της Τουρκίας τεθεί εκ νέου στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου από μια σειρά αντιπροσωπειών, ακολούθως το θέμα θα εξεταστεί και στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών του Νοεμβρίου, πριν από τις αποφάσεις στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Αθανασίου
Βέλγιο, Βρυξέλλες

Ο Ερντογάν παίζει τον τουρκικό ζουρνά και οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί, αλλά και οι Ρώσοι, χορεύουν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: