Washington Post: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα, προπύργιο στην ταραγμένη περιοχή της Μεσογείου

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο (Κ) και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ-Δ), συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους ,επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη (Α), στα Χανιά της Κρήτης, την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




H διπλωματική συντάκτης της WASHINGTON POSTCarol Morello, καταγράφει την ενισχυμένη συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, οι οποίες όλο και περισσότερο, αντιλαμβάνονται την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ένα προπύργιο οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας σε αυτή την ταραγμένη περιοχή.

Φυσικά σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, οι σκέψεις σχετικά με την ένταση που επικρατεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ήταν συνεχώς παρούσες.

Ο κ. Pompeo έχει δηλώσει ότι είναι βαθιά ανήσυχος για τις ενέργειες της Τουρκίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίσθηκαν αισιόδοξοι ότι οι εντάσεις μειώνονται μετά τη συμφωνία της Ελλάδας και της Τουρκίας, και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, να ξεκινήσουν συνομιλίες.  Ο κ. Pompeo ο οποίος διανυκτέρευσε στην οικία του Έλληνα Πρωθυπουργού, περιηγήθηκε την επομένη μαζί με τον κ. Μητσοτάκη τη βάση της Σούδας, και προέβησαν σε κοινές δηλώσεις σε ένα υπόστεγο, με ένα F-16 έξω από αυτό.

Ο κ. Pompeo χαιρέτησε την Ελλάδα ως «πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας» και δήλωσε ότι η χώρα έχει γίνει ένας από τους ισχυρότερους στρατιωτικούς εταίρους των ΗΠΑ σε όλη την Ευρώπη.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η πλωτή βάση USS Hershel “Woody” Williams θα ελλιμενίζεται πλέον στην Κρήτη. «Είναι ένα σύμβολο αμυντικής εταιρικής σχέσης η οποία συνεχώς θα διευρύνεται και θα ενισχύεται» δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Η αρθρογράφος αναφέρεται στη συνέχεια στις γνωστές κοινές δηλώσεις των κ.κ. Μητσοτάκη και Pompeo, επισημαίνοντας την έντονη ανατροπή που έχει συντελεστεί τον τελευταίο καιρό στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, οι οποίες για δεκαετίες επηρεάζονταν από τα αισθήματα αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα τα οποία είχαν τη βάση τους στη στήριξη των ΗΠΑ στη στρατιωτική χούντα στην Ελλάδα την περίοδο 1967-74, και αργότερα στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς, υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, στο Κόσοβο οι οποίοι προκάλεσαν τη δημόσια οργή.

ΠΗΓΗ: WASHINGTON POST, Pompeo highlights warmer ties with Greece amid regional tensions with Turkey

Ο άγνωστος πόλεμος στο Αρχιπέλαγος: Το κυνήγι των τουρκικών πλοίων και οι 625 παραβιάσεις τον Αύγουστο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: