Βρυξέλλες: Το θέμα των Βαρωσίων έθεσε ο Τζιτζικώστας στη Σύνοδο της Ολομέλειας της ΕΕτΠ

Στιγμιότυπο από τις εργασίες της Ολομέλειας της ΕΕτΠ με τον Απόστολο Τζιτζικώστα στο βήμα στις Βρυξέλλες. Photo via Press Office / Τζιτζικώστας.




“Τις ανησυχίες του σχετικά με τις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας στα Βαρώσια“, μετά από επιστολή που έλαβε από τον δήμαρχο της κατεχόμενης Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου, έθεσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕΕτΠ), Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά την 140η” Σύνοδο της ολομέλειας της που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και με περιορισμένη φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες το διάστημα 12-14 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε η κυπριακή αντιπροσωπεία στην Επιτροπή των Περιφερειών, ο Απ.Τζιτζικώστας “σημείωσε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Borrell εξέφρασε τη σοβαρή του ανησυχία για την απόφαση για μονομερές «άνοιγμα» τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και ανέφερε ότι έθιξε το θέμα και κατά τη συζήτηση που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο κα Μέρκελ την προηγούμενη μέρα”, αναφέρεται.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση “σε παρέμβαση της η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΕΕτΠ Ελένη Λουκαΐδου, ευχαρίστησε τον πρόεδρο για τη σημαντική αναφορά σε αυτό το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την Κύπρο αλλά και όλη την Ευρώπη εφόσον τα κυπριακά εδάφη είναι και εδάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταλήγοντας, η κ. Λουκαΐδου σημείωσε ότι θα επανέλθει με το θέμα στην προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕτΠ και ζήτησε από τον Πρόεδρο της ΕΕτΠ να εγείρει το θέμα προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”.

Σημειώνεται ότι “διάφορα μέλη της ΕΕτΠ έλαβαν το λόγο και εξέφρασαν με απόλυτο τρόπο τη διαφωνία τους αναφορικά με τις τουρκικές ενέργειες και την υποστήριξη τους στο λαό της Αμμοχώστου και υπογράμμισαν με έμφαση ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα. Κλείνοντας τη συζήτηση ο Πρόεδρος της ΕΕτΠ υπογράμμισε ότι είναι πια ώρα για δυναμική αντίδραση στις προκλήσεις της Τουρκίας, και ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέπει τέτοιες ενέργειες χωρίς αντίδραση.”

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση, “κατά την 140η σύνοδο ολομέλειας της ΕΕτΠ συζητήθηκαν επίσης μεταξύ άλλων η επίδραση της πανδημίας COVID-19 στις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές (ΤΠΑ), τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Βαρομέτρου, ο μηχανισμός στήριξης και η ανάγκη συμμετοχής των ΤΠΑ στις διαδικασίες απόφασης για τη διοχέτευση των κονδυλίων, καθώς και η πρόταση της ΕΕτΠ για τη δημιουργία ενός Ενισχυμένου Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης”.

“Τη σύνοδο προσφώνησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία παρουσίασε τις προτεραιότητες της γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ, συζήτησε το ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην ανάκαμψη της Ευρώπης και αντάλλαξε απόψεις με τα μέλη της ΕτΠ για το μέλλον της Ευρώπης”.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση, “απευθυνόμενος προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο ο Πρόεδρος της ΕΕτΠ εξέφρασε τις βασικές προσδοκίες των περιφερειών και των πόλεων, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι 300 περιφέρειες και 90.000 δήμοι είναι τα δημοκρατικά θεμέλια της ΕΕ και το δίχτυ ασφαλείας της και ότι οι τοπικοί και περιφερειακοί ηγέτες, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση της πανδημίας. Τόνισε δε ότι εάν η Ευρώπη θέλει να συνδεθεί καλύτερα με τους πολίτες της Ένωσης για να βρεθούν συγκεκριμένες λύσεις στις ανάγκες τους, οι περιφερειακοί και τοπικοί ηγέτες πρέπει να έχουν μεγαλύτερο λόγο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ. «Χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Σπίτι της Δημοκρατίας με τρεις διαστάσεις όπου όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης – ΕΕ, εθνικό και περιφερειακό / τοπικό – εργάζονται μαζί, για τους ανθρώπους και πιο κοντά στους ανθρώπους. Πιστεύουμε στο γερμανικό σύνθημα Gemeinsam – Μαζί. Μαζί μπορούμε να οικοδομήσουμε μια πιο ανθεκτική, δημοκρατική, βιώσιμη και ανθρώπινη Ευρώπη», είπε.

Σύμφωνα με την ίδια γραπτή ανακοίνωση, “η Σύνοδος Ολομέλειας της ΕΕτΠ συζήτησε επίσης το πώς η πολιτική συνοχής της ΕΕ και η κοινή διαχείριση της θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάκαμψη της Ευρώπης. Το Ετήσιο Περιφερειακό και Τοπικό Βαρόμετρο της ΕΕτΠ δείχνει ότι η πανδημία του κορωνοϊού διευρύνει τις υπάρχουσες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στην ΕΕ. Το πρώτο Περιφερειακό και Τοπικό Βαρόμετρο για όλη την ΕΕ – που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών – προειδοποιεί ότι η πανδημία κορωνοϊού επηρεάζει σημαντικά τα έσοδα των εθνικών αρχών: μόνο στην Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, οι απώλειες θα μπορούσαν να ανέλθουν συνολικά σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020. Η κρίση διευρύνει επίσης τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στα εδάφη της ΕΕ. Η έκθεση προειδοποιεί ότι η κρίση κινδυνεύει να δημιουργήσει μια «χαμένη γενιά COVID», και επισημαίνει σοβαρές ανισότητες μεταξύ των περιφερειακών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών αποτελεί επίσης σαφή απειλή για τη συνοχή της ΕE”.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την ΚΥΠΡΟ

 

 

ΚΥΠΕ / Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

 

Η Τουρκία ετοιμάζει και το γεωτρύπανο “Κανουνί”: Πάει Κωνσταντινούπολη για τεχνικές εργασίες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: