Βρετανικός Τύπος για Τατάρ: Σκληροπυρηνικός δεξιός εθνικιστής, πλήγμα η εκλογή του

File photo: Ο Ερσίν Τατάρ ψηφίζει. ΚΥΠΕ




Ως επικράτηση ενός «σκληροπυρηνικού δεξιού» που είχε την εμφανή υποστήριξη της Άγκυρας, περιγράφουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης τη νίκη του Ερσίν Τατάρ στις ψευδοεκλογές των κατεχόμενων.

Ο Guardian επισημαίνει τη δήλωση του νέου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας ότι οι Ελληνοκύπριοι και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να σέβονται «τη μάχη για να ζούμε με ελευθερία στην ΤΔΒΚ».

Προσθέτει ότι η νίκη για τον «εθνικιστή» Τατάρ ήρθε με την Τουρκία να χρησιμοποιεί τη σημαντική επιρροή που έχει στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Σημειώνει επίσης ότι ο ηττημένος μετριοπαθής Μουσταφά Ακιντζί εναντιωνόταν στην όλο και πιο απροκάλυπτη παρέμβαση της Τουρκίας στα εσωτερικά των Τουρκοκυπρίων.

Ο καθηγητής Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας Χιούμπερτ Φάουστμαν σχολιάζει μιλώντας στην εφημερίδα ότι «το αποτέλεσμα είναι μια καθαρή νίκη για την Άγκυρα» και ότι έχασαν εκείνοι που προσπάθησαν να ορθώσουν ανάστημα έναντι των εκτεταμένων παρεμβάσεων της Τουρκίας και που τάσσονται υπέρ της επανένωσης του νησιού.

Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι οι «προεδρικές εκλογές» θεωρούνταν κρίσιμες για το μήνυμα που θα έστελναν στη διεθνή κοινότητα, ενώ έχει αποκτήσει νέα ζωτικότητα η εύρεση λύσης στο Κυπριακό εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η ήττα του Ακιντζί θα είναι ένα πλήγμα για τους Ελληνοκύπριους που ελπίζουν σε επανένωση του νησιού», καταλήγει ο Guardian.

Οι Financial Times επισημαίνουν ότι ο «σκληροπυρηνικός δεξιός» Τατάρ υποστηρίζει λύση δύο κρατών.

Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου των κατεχόμενων Ερόλ Καϊμάκ σχολιάζει πως η νίκη Τατάρ «ολοφάνερα απορρίπτει» το μοντέλο της ΔΔΟ. «Η τουρκική πλευρά θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην ουσία απορρίπτοντας το πλαίσιο Γκουτέρες», προσθέτει ο ίδιος.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα αναφέρεται και στην ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο που «έχει εγείρει φόβους μιας ευθείας στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ Τουρκίας και Ελλάδας».

Παρόλα αυτά, η αναλύτρια Φιόνα Μάλεν από τη συμβουλευτική εταιρεία Sapienta Economics με έδρα την Κύπρο εκτιμά ότι η νίκη Τατάρ δε σηματοδοτεί απαραίτητα το τέλος των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού, καθώς η λύση «είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας» διότι διαταράσσει τη σχέση της με την ΕΕ.

Η ίδια συμφωνεί, ωστόσο, ότι η πλήρης λύση του Κυπριακού είναι πλέον «λιγότερο πιθανή».

Το BBC επίσης κάνει λόγο για επικράτηση ενός «δεξιού εθνικιστή» και αναφέρεται στις καταγγελίες του κ. Ακιντζί περί τουρκικών παρεμβάσεων στην προεκλογική εκστρατεία.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Θανάσης Γκαβός/ΗΦ
Λονδίνο, Βρετανία

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΥΠΡΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ευελπιστούμε ο Τατάρ να ανταποκριθεί σε κάλεσμα ΟΗΕ για πενταμερή, λέει ο Κούσιος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: