Βουλευτές των Τόρις καλούν τον Βρετανό ΥΠΕΞ να πιέσει την Άγκυρα για δικαιοσύνη στην Κύπρο

File photo: ΚΥΠΕ




Να δώσει «υψηλή προτεραιότητα» στην υποστήριξη των συνεχιζόμενων προσπαθειών των Κυπρίων να επιτύχουν μια συμφωνία επί ενός επανενωμένου μέλλοντος για το νησί τους, καλούν τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που συνέταξαν επιστολή ως μέλη της οργάνωσης «Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου».

Επ’ αφορμή της επετείου για τα 60 χρόνια από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Συντηρητικοί βουλευτές Τερέζα Βίλιερς, σερ Ρότζερ Γκέιλ, Μπομπ Μπλάκμαν, Κάρολαϊν Νόουκς, Σέριλ Μάρεϊ, Μάρτιν Βίκερς και Μαρκ Μίνγκους επισημαίνουν στον Ντόμινικ Ράαμπ «τη μακρά ιστορία και τους στενούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου».

Τονίζουν ότι όλοι τους έχουν στηρίξει σθεναρά το σκοπό μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων που θα έχει ως αποτέλεσμα να ζουν όλοι οι Κύπριοι σε μία ελεύθερη και δημοκρατική Κύπρο. Σημειώνουν δε τον αρνητικό ρόλο της Άγκυρας.

«Ελπίζουμε πολύ ότι θα προτρέψεις τις δύο πλευρές να κάνουν όλες τις προσπάθειες που μπορούν για να επιτύχουν μία λύση. Στο παρελθόν, εδραιωμένες απόψεις στην Άγκυρα έχουν αποδειχθεί σημαντικό εμπόδιο. Ανησυχούμε βαθιά για την τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ της Κύπρου και επίσης από τις απειλές που έχει κάνει να επιτρέψει την ανάπτυξη στην Αμμόχωστο σε γη που ανήκει σε εξορισμένους Ελληνοκύπριους και στην οποία δεν μπορούν να επιστρέψουν» αναφέρουν.

«Ελπίζουμε ότι θα προβάλεις μετ’ επιτάσεως προς την Άγκυρα τα επιχειρήματα υπέρ της επιστροφής της Αμμοχώστου και ενός δίκαιου αποτελέσματος για όλους εκείνους που υποχρεώθηκαν να διαφύγουν από τα σπίτια τους σε χωριά όπως ο Λάρνακας της Λαπήθου και άλλα που έπεσαν υπό τουρκικό έλεγχο κατά την εισβολή του 1974», προσθέτουν στην επιστολή τους οι επτά φιλοκύπριοι Συντηρητικοί βουλευτές.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Θανάσης Γκαβός/ΑΓΚ
Λονδίνο, Βρετανία

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΥΠΡΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ο Παναγιωτόπουλος στην στρατιωτική παρέλαση για τα 60 χρόνια ανεξαρτησίας της Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: