Εισήγηση – βόμβα στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Ελεύθεροι όλοι πλην Ρουπακιά πρότεινε η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου στην έδρα του δικαστηρίου κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής, στο Εφετείο Αθηνών, Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020. Με τις αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης για αναστολή ποινών συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ




Αναστολή στην εκτέλεση της ποινής για την ηγετική πολιτική ομάδα της Χρυσής Αυγής καθώςκαι για όλους τους καταδικασθέντες με βαριές ποινές για τις εγκληματικές δράσεις της οργάνωσης, πρότεινε προς το δικαστήριο η Εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου.

Η εισαγγελέας διαχώρισε μόνον τον Γιώργο Ρουπακιά, που έχει ισόβια και 14 χρόνια για τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, καθώς ο νόμος δεν επιτρέπει να αναστέλλεται η ποινή κάποιου που έχει καταδίκη σε ισόβια.

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε να αποδεχθεί το δικαστήριο τις αιτήσεις για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, καθώς, όπως είπε, αποδείχθηκε ότι:

1. Έχουν μόνιμη και γνωστή διαμονή.

2. Δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί, τους οποίους τηρούν απαρεγκλίτως.

3. Δεν προέβησαν σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για διαφυγή τους και επομένως δεν είναι ύποπτοι φυγής. Είναι, είτε οι ίδιοι παρόντες στο δικαστήριο είτε εκπροσωπούμενοι νομίμως. Μάλιστα, η κ. Οικονόμου τόνισε ότι κατά το τελευταίο διάστημα προσήλθαν στο δικαστήριο και καταδικασθέντες πρώην βουλευτές, αναφέροντας ονομαστικά όσους παρέστησαν.

4. Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι είναι πιθανή διάπραξη νέων αδικημάτων από τους καταδικασθέντες.

5. Η πλειονότητά τους έχει λευκά ποινικά μητρώα. Η κ. Οικονόμου ανέφερε τους κατηγορουμένους που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο, με πρώτον στη λίστα τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 1979 για υπόθεση βομβιστικής ενέργειας.

6. Μετά την παρέλευση επταετίας από την τελευταία πράξη που αποδίδεται στην οργάνωση (δολοφονία Φύσσα), δεν εξετράπησαν σε αξιόποινες πράξεις.

Η εισαγγελέας, επίσης, τόνισε ότι πολλοί εκ των κατηγορουμένων έχουν παραμείνει σε καταστήματα κράτησης, εξαντλώντας το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, ενώ ολοκληρώνοντας την αγόρευσή της επεσήμανε ότι η εφημερίδα και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής έχουν κλείσει και επομένως δεν εμφανίζει πολιτικό λόγο. Το δικαστήριο αυτήν την ώρα είναι σε διακοπή και κατόπιν η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης.

Η τελική απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται, εκτός απροόπτου, αύριο Τρίτη.

Το δικαστήριο δεν δεσμεύεται από την εισαγγελική πρόταση, η οποία όμως έχει τη σημασία της, όταν γίνεται από μία υψηλόβαθμη εισαγγελική λειτουργό σε μια τόσο ιστορική δίκη και μετά από 5,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας.

 

«Πέρασαν επτά έτη και δεν προχώρησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις. Να επισημανθεί ότι διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισαν τα γραφεία της και η εφημερίδα. Ανεξαρτήτως όσων προαναφέρθηκαν, η εκτέλεση των ποινών ισοδυναμεί με ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση θα έχουν εκτίσει την επιβληθείσα ποινή», ανέφερε ακόμη η εισαγγελέας.

 

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΕΛΛΑΔΑ

Αυλαία για τη δίκη της Χ.Α.: Αναμένονται οι αποφάσεις για τις φυλακίσεις – Τι περιμένει τον Λαγό;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: