Ο μακελάρης στη Νοτρ Νταμ της Νίκαιας φώναζε “Αλλάχου Άκμπαρ”: Συναγερμός στη Γαλλία μετά το τρομοκρατικό μακελειό [videos]

Σοκαρισμένοι πολίτες έξω από τον καθεδρικό Ναό,Νοτρ Νταμ, στη Νίκαια της Γαλλίας, στις 29 Οκτωβρίου 2020, μετά από την τρομοκρατική επίθεση με μαχαίρι. EPA / SEBASTIEN NOGIER




Δύο άνθρωποι -ένας άνδρας και μια γυναίκα -δολοφονήθηκαν σήμερα το πρωί μέσα στην εκκλησία Νοτρ Νταμ, στο κέντρο της Νίκαιας, στη νότια Γαλλία, και μια ακόμη γυναίκα, η οποία είχε τραυματιστεί σοβαρά, εξέπνευσε αργότερα μέσα σε μπαρ που βρίσκεται κοντά στον τόπο της επίθεσης και όπου είχε αναζητήσει καταφύγιο, από έναν άνδρα οπλισμένο με μαχαίρι, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αστυνομική πηγή.

Πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση, ενώ ο δράστης έκοψε τον λαιμό ενός από τα θύματα.

Ένα από τα θύματα που δολοφονήθηκαν μέσα στην εκκλησία φέρεται να είναι ο νεωκόρος του ναού, όπως είπε ο δήμαρχος της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί.

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε στο Twitter “τρομοκρατική” την επίθεση.

Ο δράστης φώναζε “Αλλάχου Άκμπαρ” (“Ο Θεός είναι ο Ύψιστος”) ακόμη και μετά τη σύλληψή του, πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Ο τρόμος επέστρεψε στη Γαλλία: Απoκεφάλισε γυναίκα φωνάζοντας “Αλάχου Άκμπαρ” ο δράστης που σκότωσε άλλους δύο στη Νίκαια κοντά στον Καθεδρικό ναό

“Ο ύποπτος ως δράστης πυροβολήθηκε από την αστυνομία κατά τη σύλληψή του και μεταφέρεται στο νοσοκομείο, είναι ζωντανός”, δήλωσε ο δήμαρχος στους δημοσιογράφους.

“Φτάνει πια. Ήρθε η ώρα η Γαλλία να απαλλαγεί από τους ειρηνικούς νόμους προκειμένου να ξεριζώσει από το έδαφός της μια και καλή τον ισλαμοφασισμό”, σχολίασε.

Δημοσιογράφοι του Ρόιτερς που βρέθηκαν επί τόπου μετέδωσαν ότι είδαν αστυνομικούς με αυτόματα όπλα να τοποθετούν μια κορδέλα ασφαλείας γύρω από την εκκλησία, η οποία βρίσκεται επί της λεωφόρου Ζαν Μεντεσέν της Νίκαιας, την κεντρική εμπορική λεωφόρο της πόλης.


Οι Γάλλοι αστυνομικοί στέκονται στην είσοδο της εκκλησίας της Βασιλικής της Νοτρ Νταμ στη Νίκαια της Γαλλίας, στις 29 Οκτωβρίου 2020, μετά από επίθεση με μαχαίρι. Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, τουλάχιστον τρία άτομα έχουν αναφερθεί ότι πέθαναν σε αυτό που οι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν ως τρομοκρατική επίθεση. Η επίθεση έρχεται λιγότερο από ένα μήνα μετά τον αποκεφαλισμό ενός Γάλλου δασκάλου γυμνασίου στο Παρίσι στις 16 Οκτωβρίου. EPA / SEBASTIEN NOGIER

Επί τόπου βρίσκονταν ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα.

Στον τόπο της επίθεσης μεταβαίνει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Δράστης ο 25χρονος Μπραχίμ

Πάντως λίγες ώρες αργότερα σύμφωνα με πληροφορίες από Reuters και dpa μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης τραυματίστηκε κατά τη σύλληψή του, αλλά είχε τις αιθήσεις του και ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ενώ κατά τη διάρκεια της σύλληψής του φώναζε “Αλλάχου Άκμπαρ”. Ονομάζεται Μπραχίμ και είναι περίπου 25 ετών, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στις έρευνες.
Ο δράστης έδρασε μόνος του, ενώ η αστυνομία τού πήρε τα δακτυλικά αποτυπώματα για να διαπιστώσει αν βρισκόταν στον κατάλογο των υπόπτων για τρομοκρατία.
Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, μεταξύ των θυμάτων είναι μια 70χρονη γυναίκα, της οποίας ο δράστης της έκοψε το λαιμό μέσα στην εκκλησία.
Ένας άνδρας, ο οποίος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου μέσα στην εκκλησία, ήταν ο νεωκόρος της.
Το τρίτο θύμα, μια γυναίκα γύρω στα 40, μαχαιρώθηκε μέσα στην εκκλησία, αλλά κατάφερε να διαφύγει και να καταφύγει σε ένα γειτονικό μπαρ, όπου λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της.
Σύμφωνα με μια πηγή της αστυνομίας, υπάρχουν έξι τραυματίες, αλλά ο απολογισμός αυτός είναι προσωρινός.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ

Η Γαλλία αύξησε σήμερα το επίπεδο συναγερμού στα εδάφη της στο ανώτατο επίπεδο, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ο οποίος δήλωσε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης ότι η απάντηση της κυβέρνησης στην επίθεση θα είναι σκληρή και αμείλικτη.
Οι καμπάνες σε ολόκληρη τη Γαλλία θα ηχήσουν πένθιμα στις 15:00 τοπική ώρα στη μνήμη των θυμάτων.

Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές ποιο ήταν το κίνητρο του δράστη ή αν η επίθεση συνδέεται με τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ, τα οποία οι μουσουλμάνοι θεωρούν βλάσφημα.

Η υπηρεσία της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας της Γαλλίας ξεκίνησε έρευνα για “ανθρωποκτονία” και “απόπειρα ανθρωποκτονίας”.

Καταδικάζουν Καθολική Εκκλησία και Μουσουλμανικό Συμβούλιο

Η Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας καταδίκασε την “αποτρόπαιη επίθεση” και τόνισε: “Οι Χριστιανοί δεν θα πρέπει να στοχοποιούνται και να σφαγιάζονται”.

Το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης “καταδίκασε δριμύτατα την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στην Βασιλική της Νοτρ Νταμ στη Νίκαια”.
“Ως ένδειξη πένθους και αλληλεγγύης προς τα θύματα και τις οικογένειές τους καλώ όλους τους μουσουλμάνους της Γαλλίας να ματαιώσουν όλους τους εορτασμούς για το Mawlid (τους εορτασμούς για τη γέννηση του Προφήτη Μωάμεθ)”, που ήταν προγραμματισμένοι για σήμερα, έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μοχάμεντ Μουσάουι.

Χτύπημα και στην Αβινιόν

Λίγες ώρες αργότερα από το μακελειό στη Νίκαια συναγερμός σήμανε κσι στην Αβινιόν της Γαλλίας. Η αστυνομία σκότωσε έναν άνδρα στην Αβινιόν, ο οποίος νωρίτερα είχε απειλήσει περαστικούς με ένα μαχαίρι ενώ φώναζε “Αλάχου Άκμπαρ”, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1.

Επίθεση και στην Τζέντα

Κι ενώ συνέβαιναν αυτά στη Γαλλία, η είδηση από την Σαουδική Αραβία ήρθε να εντείνει τον τρόμο. Ένας άνδρας συνελήφθη στην πόλη Τζέντα της Σαουδική Αραβίας, αφού επιτέθηκε “με αιχμηρό αντικείμενο” σε φρουρό του προξενείου της Γαλλίας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Saudi TV.

Ο αποκεφαλισμός του καθηγητή Πατί

Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που η χώρα συγκλονίζεται ακόμη από την πρόσφατη δολοφονία δι’ αποκεφαλισμού του γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατί έξω από το σχολείο όπου εργαζόταν στο Παρίσι από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής.

Ο δράστης της δολοφονίας του Πατί, που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, ήθελε να τιμωρήσει τον καθηγητή επειδή είχε δείξει στους μαθητές του τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ στο πλαίσιο ενός μαθήματος για την ελευθερία του λόγου.

Μετά την δολοφονία του Πατί, γάλλοι αξιωματούχοι, υποστηριζόμενοι από πολλούς απλούς πολίτες, εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν το δικαίωμα παρουσίασης των σατιρικών σκίτσων του Μωάμεθ και οι εικόνες αυτές έχουν ευρέως παρουσιαστεί σε συγκεντρώσεις αλληλεγγύης προς τον νεκρό καθηγητή.

Αυτό έχει προκαλέσει την οργή σε τμήματα του μουσουλμανικού κόσμου με κάποιες κυβερνήσεις να κατηγορούν τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι προωθεί μια αντι-ισλαμιστική ατζέντα.

Το 2016 είχε σημειωθεί τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια και συγκεκριμένα κατά τους εορτασμούς της εθνικής εορτής της Γαλλίας για την πτώση της Βαστίλης, στις 14 Ιουλίου.

Ένα φορτηγό, γεμάτο με όπλα και χειροβομβίδες, έπεσε πάνω σε πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ για να παρακολουθήσει τη ρίψη πυροτεχνημάτων, σκοτώνοντας 84 άτομα και τραυματίζοντας 65.

Ο οδηγός του φορτηγού ψυγείου, Μοχάμεντ Λαχουαέζ Μπουχλέλ, ηλικίας 31 ετών, Γάλλος με καταγωγή από την Τυνησία, έπεσε αργότερα νεκρός κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονταν Βρετανοί, Ισπανοί, Ελβετοί και Αμερικανοί πολίτες, ενώ την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από τον ΚΟΣΜΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες από Reuters-AFP-dpa μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΑΡ.ΜΙ
Νίκαια, Αβινιόν, Γαλλία / Τζέντα, Σαουδική Αραβία

Ο Σασόλι για το μακελειό στη Νίκαια: “Έχουμε καθήκον να σταθούμε μαζί ενάντια στη βία”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: