Τρόμος με 1.259 κρούσματα -τα 295 στην Αττική, τα 291 στη Θεσσαλονίκη- και 12 νέους θανάτους: Στο “κόκκινο” μπήκαν Σέρρες και Ιωάννινα

File photo: Νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ υποβάλλει σε rapid test για Covid-19. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Κατακόρυφα αυξάνεται η ανησυχία από την πορεία της πανδημίας στη χώρα, καθώς τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα με κορωναϊό δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στο σύστημα υγείας. Το τελευταίο 24ωρο καταγγράφηκαν 1259 νέα κρούσματα και 12 νέοι θάνατοι.
Εξάλλου ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε τους 102.

Η παρουσία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης με την αύξηση κρουσμάτων.
«Αδύνατον να ελεγχθεί η διασπορά του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο», αλλά δεν χάνουμε την ελπίδα μας. Όλοι μαζί “με μια ψυχή” μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία τηρώντας τα μέτρα προστασίας και να αποφύγουμε το lockdown. Δεν μπορούμε να σταθούμε αδιάφορα στη διασπορά του ιού» είπε δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα προστασίας.

Στην Ελλάδα η επιδημία εκτινάχθηκε είπε ο επ. καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Γκίκας Μαγιορκίνης κάνοντας λόγο για εκθετική αύξηση προ των πυλών. Το δεύτερο κύμα σε παγκόσμια κλίμακα παρουσιάζει υψηλή δυναμική και ειδικά στην Ευρώπη εξαπλώνεται με ρυθμό 210.000 διαγνώσεις ανά ημέρα.


O Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 27/10/2020. Photo via ΕΡΤ

Δεν χάνουμε την ελπίδα μας, τόνισε πριν από λίγο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας που εκτάκτως συμμετείχε στην ενημέρωση. Μάλιστα τόνισε την ανάγκη τήρησης των μέτρων καθώς ο κορωναϊός δεν κάνει διακρίσεις. Επίσης τόνισε πως από τον Φεβρουάριο είπε πως έχει να πάει σε κάποιο καφέ. Ο ίδιος υποστήριξε επιπλέον τα εξής: Ήρθα εδώ να σας μιλήσω για την ελευθερία που μπορούμε να επιβάλουμε στον εαυτό μας. Από όλους μας απαιτείται μια παραπάνω θυσία. Αυτή την θυσία έκαναν οι πρόγονοί μας πριν από 80 χρόνια, ας την κάνουμε κι εμείς σήμερα.

Ακόμη ο κ. Τσιόδρας σημείωσε:
-Η μάσκα είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε. Την βγάζουμε μόνο για να φάμε [όταν είμαστε με άλλον].

-Στα μέσα μεταφοράς είναι ασφυκτικές οι συνθήκες, το κατανοώ, αλλά είναι αδύνατο τώρα να τα αναπτύξουμε περισσότερο.

-Πρέπει να περιορίσουμε συναθροίσεις. Είναι τόσο μεγάλη ανάγκη να ξεδώσουμε τώρα, με 100-150 ανθρώπους;

-Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από το υπουργείο να ιχνηλατήσει τα κρούσματα. Όσο περισσότερες επαφές βρίσκουμε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να ελέγχουμε την επιδημία.

-Ήρθα εδώ να σας μιλήσω για την ελευθερία που μπορούμε να επιβάλουμε στον εαυτό μας.

Από όλους μας απαιτείται μια παραπάνω θυσία. Αυτή την θυσία έκαναν οι πρόγονοί μας πριν από 80 χρόνια, ας την κάνουμε κι εμείς σήμερα.
Ο Καθηγητής Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος για το lockdown, τονίζοντας πως προς το παρόν δεν είναι κάτι που συζητείται έντονα στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, καθώς «θα είναι η τελευταία μας επιλογή».
Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε πανευρωπαϊκά σ’ αυτή την επιλογή αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα. Η επιτροπή προσπαθεί να αποφύγει το απαγορευτικό στη χώρα, αλλά «καθοριστικό ρόλο θα παίξει η προσωπική επιλογή του καθενός μας, κατά πόσο δηλαδή θα σεβαστεί τον διπλανό του και θα εφαρμόσει τα μέτρα» επισήμανε.

Στο επίπεδο “4” Σέρρες και Ιωάννινα

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως οι Σέρρες μπαίνουν πλέον στο επίπεδο “4”, δηλ. στο κόκκινο από σήμερα λόγω του βαρύτατου επιδημιολογικού φορτίου. Ακόμη, τόνισε σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα η κατάσταση είναι οριακή. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως σήμερα διεξήχθησαν πάνω από 25.000 τεστ.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως με απόφαση της επιτροπής επιδημιολόγων, από την Πέμπτη στις 6.00 π.μ. η περιφ. ενότητα Ιωαννίνων ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού και περνά στο κόκκινο επίπεδο 4. Επιπρόσθετα ανακοίνωσε πως οι έλεγχοι [για την τήρηση των μέτρων] γίνονται πλέον σαρωτικοί ενώ σημείωσε πως είναι εγκληματικές οι ευθύνες καταστηματαρχών που δεν τα τηρούν. Ακόμη, είπε ότι η Εκκλησία μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας, τηρώντας όλα τα μέτρα.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων είπε πως η πανδημία είναι σε έξαρση με βασικό της επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη και απαιτεί μεγάλη προσοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως πρέπει τώρα, άμεσα, να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού, ιδιαίτερα στις περιοχές που βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο» και στο «πορτοκαλί».
Ενημέρωσε πως από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου και στις 06:00 το πρωί η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων ανεβαίνει στο «κόκκινο επίπεδο» 4, αυξημένου συναγερμού.
Επίσης, η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στις 06:00 το πρωί ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού, στο επίπεδο 4, «κόκκινο», αυξημένου συναγερμού.

Νάξος – Ροδόπη και Δράμα

Επίσης, επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά οι ΠΕ Νάξου και Ροδόπης, οι οποίες περνούν στο επίπεδο τρία, «πορτοκαλί». Η Δράμα ανεβαίνει στο επίπεδο συναγερμού 2, «κίτρινο».

Ο κ. Τσιόδρας ερωτηθείς για διαφοροποιήσεις επιπέδων & πιθανότητα λοκντάουν στην Αττική είπε: Τα χρώματα ανά περιοχή καθορίζονται από ομάδα επιδημιολόγων. Τα μέτρα ανά χρώμα δεν είναι πανάκεια, δεν έχουν δοκιμαστεί εκτεταμένα, εξετάζεται η αποτελεσματικότητά τους.
Υπογράμμισε επίσης τα παρακάτω:
– Είμαστε έτοιμοι να τροποποιήσουμε τα μέτρα, αν χρειαστεί, αφήνοντας το λοκντάουν τελευταίο, γιατί είναι “cruel”. Την πρώτη φορά το επιβάλαμε γιατί δεν είχαμε άλλη λύση.
– Ποτέ άλλοτε στην σύγχορνη Ελλάδα δεν είχαμε τόσους ανθρώπους στις ΜΕΘ εποχή Σεπτέμβρη/Οκτώβρη από γρίπη ή από κάποιες ιώσεις.
– Το κρίσιμο είναι να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας. Αυτό δεν μπορούμε να το επιβάλουμε.
– Η εφαρμογή των μέτρων είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο, όπως και η μάσκα. Και ο ΠΟΥ μιλούσε αρνητικά για τη μάσκα τον Μάιο. Ο κόσμος ακόμα δεν χρησιμοποιεί σωστά. Έχουμε πει να γίνει μια ενημερωτική καμπάνια.
-Τα μέτρα κρίνονται από την εφαρμοσιμότητά τους. Αυτή τη στιγμή η μάσκα είναι το καλύτερο και το πιο απλό μέτρο. Αν εφαρμόζεται σωστά βοηθάει κατά 40%.
-Συμφωνώ ότι το θέμα της ενημέρωσης είναι πολύ σημαντικό και πρέπει ο κόσμος να νιώσει ότι είμαστε κοντά του, όχι κουνώντας του το δάχτυλο αλλά παρουσιάζοντας στοιχεία για τις περιοχές
– Συζητάμε διάφορα Πχ Υπάρχουν περιστάσεις που κάποιος χρειάζεται να μιλήσει φωναχτά, από κοντά για να ακουστεί. Θα προτιμούσα τα μαγαζιά να έχουν χαμηλά τη μουσική ώστε να μπορούν να ακούγονται όσοι συζητούν
-Σε 2-3 εβδομάδες η μεγάλη διασπορά που βλέπουμε στους νέους θα μεταδοθεί στους μεγαλύτερους. Ας κρατήσουμε χαμηλά τη διασπορά να το αποφύγουμε.
-Η Ελλάδα σήμερα έχει 4,4% θετικότητα [τεστ]. Το ECDC έχει θέσει ως όριο το 4. Μπορούμε να το κατεβάσουμε
-Σήμερα η κάλυψη κλινών covid στην Αττική είναι περίπου στο 58%

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε πως η Ολλανδία έχει αρχίσει να ζητάει βοήθεια από τη Γερμανία. Οι δυνάμεις μας δεν είναι ανεξάντλητες. Είναι οριακά τα πράγματα, έχουμε ακόμα δυνατότητες. Όσα μέτρα κι αν πήραμε, αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό. Ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν και πότε θα ανασταλούν τα τακτικά χειρουργεία, επισήμανε πως τα 4 στάδια επικινδυνότητας που έχουμε επεξεργαστεί προβλέπουν σε τι ποσοστό πρέπει να αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία ανά επίπεδο. Οι οδηγίες υπάρχουν ήδη.

Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα εξής:

Σήμερα ανακοινώνουμε 1259 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 112 συνδέονται με γνωστές συρροές και 62 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 32752, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

3950 (12.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12381 (37.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

102 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 33 (32.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 277 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 12 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 593 θανάτους συνολικά στη χώρα. 225 (37.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πώς κατανέμονται τα κρούσματα

Από τα 1.259 κρούσματα, τα 1.193 είναι εγχώρια κρούσματα, τα 112 συνδέονται με γνωστές συρροές (οι 51 προέρχονται από το ΚΥΤ Χίου).

Αναλυτικότερα:
– 62 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 295 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 15 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

– 291 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. ‘Αρτας

– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

– 20 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

– 21 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω

– 47 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

– 20 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

– 73 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

– 55 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 26 προέρχονται από τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ, ενώ 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

– 22 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 5 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων

– 61 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 51 συνδέονται με συρροή στο ΚΥΤ Χίου

43 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΟΔΥ ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Σε καραντίνα η Κεραμέως: Βρέθηκε θετική στον κορωναϊό η υπουργός Παιδείας

κορωναϊός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: