Τριπλή γιορτή για την Θεσσαλονίκη, τη μυθική αδελφή του Βασιλιά Μεγαλέξανδρου

Παραλία Θεσσαλονίκης με τη σκιά του Μεγαλέξανδρου, 26 Οκτωβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ
Στη φωτογραφία που τραβήχτηκε με drone περαστικός βαδίζει στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης ενώ διακρίνεται η σκιά του αγάλματος του Μεγαλέξανδρου, ανήμερα του εορτασμού του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020.

Εορταστικές εκδηλώσεις για τον τριπλό εορτασμό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της επετείου της απελευθέρωσης της πόλης στις 26 Οκτωβρίου 1912 και του Έπους του ’40, πραγματοποιούνται από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου 2020.

Η απελευθέρωση της πόλης

Στις 11 το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου 1912, ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, οι πληρεξούσιοι του βασιλιά  μεταβαίνουν στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης και υπογράφουν τα σχετικά πρωτόκολλα παράδοσής της από τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον ελληνικό στρατό.

Το πρωί της 27ης Οκτωβρίου εισήλθαν στη Θεσσαλονίκη δύο τάγματα ευζώνων και ύψωσαν την ελληνική σημαία στο Διοικητήριο, ενώ οι υπόλοιπες ελληνικές δυνάμεις άρχισαν να λαμβάνουν θέσεις στα υψώματα γύρω από την πόλη.

Στις 11 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1912 ο διάδοχος του θρόνου Κωνσταντίνος εισήλθε με το επιτελείο του στη Θεσσαλονίκη και το μεσημέρι έγινε πανηγυρική δοξολογία στο ναό του Αγίου Μηνά.

Ο μύθος της Γοργόνας

Ανάμεσα στους πολλούς μύθους για τον Μακεδόνα βασιλιά είναι κι αυτός της αδελφής του Μ. Αλεξάνδρου, της Θεσσαλονίκης, που μεταμορφώθηκε σε Γοργόνα γιατί είτε από λάθος ή άγνοια πέταξε το «αθάνατο νερό» που ο αδελφός της με κόπους και κινδύνους είχε αποκτήσει για να εξασφαλίσει την αθανασία.

Όταν κατάλαβε το σφάλμα της, και φοβούμενη την οργή του αδελφού της, απαρηγόρητη παρακαλούσε: «Θεέ μου, δεν θέλω να πιστέψω πως μια μέρα θα πεθάνει ο αδελφός μου. Άφησε με να ζω με την ελπίδα πως κι αν πεθάνει, πάλι θα τον ξαναφέρεις στον κόσμο».

Η παράκλησή της εισακούσθηκε και η βασιλοπούλα έγινε από τη μέση και κάτω ψάρι και πήδηξε στη θάλασσα. Έγινε Γοργόνα. Από τότε γυρίζει πάντα στη θάλασσα και άμα δει κανένα καράβι τρέχει και ρωτάει τους ναυτικούς για την τύχη του αδελφού της.

“Ναύτη – καλεναύτη, ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος;”

 

 

 

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal