Τουλάχιστον 40 τα κρούσματα στο γηροκομείο: Η οργή του Τσιόδρα και το δεύτερο δράμα μιας κηδείας

File Photo: Διασώστες μεταφέρουν ηλικιωμένη γυναίκα σε ασθενοφόρο από μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Σε νοσοκομεία αναφοράς covid-19 μεταφέρονται οι ηλικιωμένοι που διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κορωναϊό σε Μονάδα Φιλοξενίας Ηλικιωμένων στον ‘Αγιο Παντελεήμονα όπου εντοπίστηκαν συρροές κρουσμάτων.

Σύμφωνα με νεότερες δηλώσεις του επικεφαλής του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα (στον ΣΚΑΙ) μέχρι στιγμής τα θετικά κρούσματα έχουν ανέλθει σε 40 ενώ  οι έλεγχοι συνεχίζονται. Μάλιστα ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε ότι κάποιοι νοσηλευτές ενδέχεται να νοσούσαν ακόμη και δύο εβδομάδες.

Απολύμανση του τετραγώνου και περιοριστικά μέτρα

Εν τω μεταξύ, συνεργεία του δήμου Αθηναίων, από το πρωί, πλένουν και απολυμαίνουν το οικοδομικό τετράγωνο στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα όπου βρίσκεται η δομή φροντίδας ηλικιωμένων με τα δεκάδες κρούσματα κορωναϊού.

Στο γηροκομείο τέθηκαν από χθες σε ισχύ περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με τα οποία:

-Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

-Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

-Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) θα αναλάβει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων.

Τα συγκεκριμένα μέτρα ισχύουν για και τις 9 Οκτωβρίου στις 9 το βράδυ.

Διασώστες μεταφέρουν ηλικιωμένη γυναίκα σε ασθενοφόρο από μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στην Αθήνα, Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020. Από νωρίς το πρωί ξεκίνησε επιχείρηση μεταφοράς ηλικιωμένων με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, από τον οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου εντοπιστήκαν 32 κρούσματα του νέου κορονοϊού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Επί τόπου ο Σωτ. Τσιόδρας με ξεκάθαρη προειδοποίηση

Τη Μονάδα επισκέφθηκαν χθες ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολογος Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, με τον κ. Τσιόδρα να απευθύνει ξεκάθαρη προειδοποίηση για την πορεία της πανδημίας στην Αθήνα.

«Η διασπορά σε τέτοιους χώρους που δεν δέχονται επισκεπτήριο συνήθως γίνεται από το προσωπικό», επισήμανε  ο κ. Τσιόδρας έπειτα από την επίσκεψή του στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα.

Ο κ. Τσιόδρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αθήνα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι « η Αθήνα δεν πάει καλά», ενώ προσέθεσε ότι «πάντα σε τέτοιους χώρους υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, οι περισσότεροι από αυτούς, το 80 %, βρίσκονται σε κατάκλιση.

«Είναι μια κατάσταση που δεν θέλουμε να την ξαναδούμε και δυστυχώς συνεχίζουμε να την βλέπουμε. Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα το πήραν και η Θεσσαλονίκη πάει καλά», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας, ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς συμπλήρωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η ιχνηλάτηση.

Το δεύτερο δράμα μιας κηδείας

Ενδεικτικό της εκρηκτικής διασποράς που μπορεί να έχει δυνητικά ο κορωνοϊός είναι το περιστατικό που προκάλεσε μία κηδεία στο χωριό Μουρίκι των Θηβών, την περασμένη Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, δεκάδες άτομα, προερχόμενα από τα χωριά Μουρίκι, Πλατανάκια, Ύπατο και Λουτούφι των Θηβών και Λουκίσσια της Χαλκίδας παρευρέθησαν στη συγκεκριμένη κηδεία, στην οποία όμως βρισκόταν και μία 63χρονη που κατά πληροφορίες προσήλθε στην τελετή παρότι ήταν εμπύρετη.

Η γυναίκα βρέθηκε τελικά θετική στον κορωνοϊό (νοσηλεύεται στο «ΝΙΜΤΣ) και ακολούθησε ιχνηλάτηση των επαφών της.

Αποτέλεσμα; Υστερα από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση εκδόθηκε ισχυρή σύσταση για τους κατοίκους των οικισμών Μουρίκι, Πλατανάκια, Ύπατο και Λουτούφι (του Δήμου Θηβαίων) και Λουκίσσια του Δήμου Χαλκιδέων να τηρήσουν τα εξής μέτρα:

▪ Παραμονή εντός των οικιών και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης.

▪ Χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

▪ Μη προσέλευση των μαθητών σε οποιαδήποτε σχολική μονάδα όλων των βαθμίδων και

▪ Μη μετακίνηση των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από τους οικισμούς αυτούς προς την εργασία τους, για την αποφυγή του κινδύνου διασποράς και την προστασία των λοιπών εργαζομένων.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΕΛΛΑΔΑ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, 
Αθήνα, Ελλάδα

«H Αθήνα δεν πάει καλά», προειδοποίησε ο Τσιόδρας από το γηροκομείο με τα 32 κρούσματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: