Το βιβλίο του Αρχιεπισκόπου, η εκκλησιαστική περιουσία, οι σχέσεις με Τσίπρα και Μητσοτάκη

File Photo: O ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ




Περισσότερο είναι ένα καμπανάκι όπως λέει ο Αρχιεπίσκοπος για να φρενάρει «ο εμφανής και αποκαρδιωτικός» διασκορπισμός της εκκλησιαστικής περιουσίας και να διευθετηθούν οι σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, αφού «είναι ευκρινής πλέον η τάση να διαχωριστούν σε δύο αυτόνομους φορείς», παρά ένα εκκλησιαστικό κείμενο το νέο του βιβλίο.

Όπως δημοσιεύει το iefimerida, o Αρχιεπίσκοπος Αθηνών προσπάθησε να τα πετύχει και τα δύο, τον Νοέμβριο του 2018, συνάπτοντας την Συμφωνία Εκκλησίας-Κράτους με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, η προσπάθεια ναυάγησε, γιατί προσέκρουσε στην άρνηση των Αρχιερέων «και άλλων παραγόντων», όπως γράφει ο Ιερώνυμος. Αναφέρεται στο Πατριαρχείο που είχε τότε αντιδράσει, σε εκκλησιαστικούς ή πολιτικούς παράγοντες; Δεν το εξηγεί στο βιβλίο του.

Οι σχέσεις με την Πολιτεία

Στο κεφάλαιο με τον τίτλο «Η Τελευταία Προσπάθεια», ο Αρχιεπίσκοπος εξηγεί πως και γιατί έφθασε στην ματαιωθείσα ιστορική συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και γράφει με εμφανή πικρία για το ναυάγιό της. «Δυστυχώς, δια γνωστούς πλέον λόγους επικράτησε άλλο κλίμα. Γι’ αυτό και εγώ κράτησα τις απόψεις μου για τον εαυτό μου και πειθάρχησα, ως είχα χρέος, στη θέληση της πλειοψηφίας», αναφέρει, πικραμένος. Ο Αρχιεπίσκοπος δείχνει να αφήνει ως παρακαταθήκη αυτό το βιβλίο-ντοκουμέντο, ώστε να καταγραφεί η προσπάθεια που κατέβαλε ο ίδιος, το 2018, να εκσυγχρονιστούν οι σχέσεις Εκκλησίας Κράτους και να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα της μισθοδοσίας των κληρικών και της εκκλησιαστικής περιουσίας «που σκορπίστηκε ανώφελα», όπως γράφει χαρακτηριστικά. Δείχνει πεπεισμένος ότι η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί. «Το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, παρά τις κρατούσες δυσμενείς συνθήκες παγκοσμίως, τίθεται επιτακτικά και πάλι και μάλιστα τόσο ως προς τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους, όσο και ως προς την πορεία των Εκκλησιαστικών μας πραγμάτων», γράφει χαρακτηριστικά στον πρόλογο του βιβλίου του.

Παράλληλα, δημοσιοποιείται δυσφορία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο από την πρόθεση συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου και το κλίμα βαραίνει ακόμη περισσότερο στις τάξεις των Ιεραρχών και κληρικών.

Οι συναντήσεις με τους Πρωθυπουργούς

«…Ένιωθα πολύ άνετα και νιώθω ακόμη όταν συναντώ τον κ. Α. Σαμαρά, με τον οποίο συνεργαστήκαμε άριστα. Με τον αγαπητότατο κ. Λ. Παπαδήμο δεν είχα την ευκαιρία να δημιουργήσω αυτό το κλίμα. Ενα θέμα που συμβαίνει με όλους τους ανθρώπους. Τον νυν Πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη, τον εκτιμώ, τον σέβομαι και επιθυμώ την συνεργασία μαζί του. Τα θέματα της Εκκλησίας αυτή την ώρα είναι τεράστια. Μέσα στα τεράστια αυτά προβλήματα γεννώνται βεβαίως δυσκολίες. Επιθυμώ την συνεργασία με τον κ. Πρωθυπουργό. Τον περιμένουμε, όχι μόνον εγώ, αλλά και οι λοιποί Αρχιερείς, οι κληρικοί και οι συνεργάτες μας και όλοι γενικώτερα οι πιστοί της Εκκλησίας. Τον περιμένουμε για να συνεργασθούμε, για όπως λέει ο ποιητής, «ο θερισμός είναι πολύς και οι εργάτες λίγοι», γράφει ο Αρχιεπίσκοπος, κλείνοντας με αυτά τα λόγια το βιβλίο του, 160 σελίδων.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλα τα ΣΧΟΛΙΑ – ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Με πληροφορίες από iefimerida.gr
Αθήνα, Ελλάδα

Θυμωμένος ο Μακρόν με την Τουρκία: Η Γαλλία προειδοποιεί για διεθνοποίηση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: