Το πρώτο βήμα από τον Ερντογάν για εποικισμό της Αμμοχώστου έγινε: Η αντίδραση μας; Μηδενική…

Στιγμιότυπο από την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η κατοχική Τουρκία προχώρησε χθες και άνοιξε την παραλία στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Είναι ένα βήμα πριν τον εποικισμό της περιοχής  και μια αποφασιστική κίνηση για να τεθεί ταφόπλακα στις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Ο Ερντογάν με την ανοχή της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας προχώρησε στην κίνηση αυτή αγνοώντας διαβήματα και εκκλήσεις.

Η κίνηση αυτή έγινε για δυο λόγους:

  • Πρώτο, για να ενισχυθεί στις «εκλογές» της ερχόμενης Κυριακής στα κατεχόμενα, ο ευνοούμενος, εκλεκτός της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ. Οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης πόλης έγιναν στην Άγκυρα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου των Ερντογάν και Τατάρ.

Τώρα κατά πόσο θα ευνοήσει αυτή η ενέργεια τον Τατάρ θα διαφανεί εκ του αποτελέσματος. Αλλά αυτό δεν είναι το μείζων. Δηλαδή, δεν θεωρείται η κίνηση αυτή «προεκλογική»

  • Δεύτερο, η κατοχική Τουρκία υλοποιεί ένα σχεδιασμό, που αφορά την Αμμόχωστο χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο. Ξεκινά από την παραλία, δεν «αγγίζει»- ακόμη- τις ελληνοκυπριακές περιουσίες και κάνει το πρώτο βήμα, καταγράφοντας εν πολλοίς αντιδράσεις.

Και ενόψει του γεγονότος ότι οι αντιδράσεις θα είναι οι αναμενόμενες, χωρίς η Τουρκία να έχει κόστος,  προφανώς και αναμένεται πως η Άγκυρα θα προχωρήσει με μικρά και μεγάλα βήματα για εποικισμό της πόλης. Το επόμενο βήμα θα είναι η αποστρατικοποίηση της περιοχής και η «εκχώρηση αρμοδιοτήτων» από τον κατοχικό στρατό στο ψευδοκράτος. Αυτό είναι μεν διαδικαστικού χαρακτήρα, αλλά και ουσιαστικού για να μπορέσει το κατοχικό καθεστώς να αξιοποιεί- και μέσω της λεγόμενης επιτροπής περιουσιών του ψευδοκράτους- τις περιουσίες.

Η Τουρκία προχωρεί στην υλοποίηση των σχεδιασμών της. Εμείς τι κάνουμε; Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε χθες πως «η  Κυπριακή Δημοκρατία δεν παρέμεινε και δεν θα παραμείνει αδρανής.

Έχει ήδη καταγγείλει τις παραβιάσεις αυτές στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στα πέντε Μόνιμα Μέλη του, στον ΓΓ των ΗΕ, στους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ, στους ηγέτες των κρατών μελών της Ένωσης, καθώς και σε όλα τα διεθνή φόρα, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει…».

Αυτή είναι η αντίδραση. Υπήρξε και παρόμοια από την Αθήνα, η οποία είχε την ευκαιρία να τα πει- και για αυτό το θέμα- διά ζώσης  ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Τσαβούσογλου, στην Μπρατισλάβα. Θα μπορούσε, βέβαια, ο κ. Δένδιας να επέλεγε να μην τον δει ως αντίδραση. Αλλά, προφανώς τον συνάντηση για τις διερευνητικές επαφές, για τα ελληνοτουρκικά.

  • Προφανώς τώρα θα πρέπει να αναγνωρίσουν, Αναστασιάδης και Μητσοτάκης, πως στον Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκαναν λάθος, όταν εγκαταλείφθηκε η θέση για κυρώσεις. Θέση που είχε η Λευκωσία και που αναμενόταν να στηρίξει η Αθήνα, αν και διαφωνούσε.

Τώρα προφανώς θα πρέπει να πάρουν το νήμα από την αρχή και να αποφασίσουν αποτρεπτικά βήματα. Εάν η επιλογή είναι να εκλιπαρούμε να μας μιλήσει ο εγκάθετος του Ερντογάν, τότε στην Άγκυρα δεν έχουν να ανησυχούν.

Με τέτοιες προσεγγίσεις μάλλον ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης θα προχωρεί ακάθεκτος στην υλοποίηση των επεκτατικών του σχεδιασμών του σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Μετά την Αμμόχωστο τι; Ο Ταγίπ Ερντογάν προελαύνει βήμα-βήμα στην Κύπρο και στην Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: