Το Πολεμικό Ναυτικό κρατώντας τη «ΛΟΓΧΗ» του βγήκε ξανά στο Αιγαίο και νότια της Κρήτης

Το πλήρωμα του Υποβρυχίου “ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ” κατά τη σχεδίαση επί χάρτου της άσκησης “ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ” την ώρα που το υποβρύχιο 209 βρίσκεται σε κατάδυση. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

-Οι Τούρκοι προκαλούν με την αποβατική άσκηση EFES της Στρατιάς του Αιγαίου
-Βολές από το Πολεμικό Ναυτικό κατά στόχων
-Συμμετοχή όλων των μάχιμων μονάδων του στόλου
-Βολές τορπίλης στο Μυρτώο

Μπορεί για περίπου 50 ημέρες ο Ελληνικός στόλος να όργωσε το Αρχιπέλαγος και να βγήκε πέρα από αυτό, στην ανοιχτή θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου, στεκόμενος απέναντι από τις προκλήσεις των τουρκικών πολεμικών πλοίων…

Αυτό δεν τους εμπόδισε στην αυλαία της Ελληνοτουρκικής κρίσης να ετοιμάσουν ξανά τα πολεμικά πλοία και με τη «ΛΟΓΧΗ» τους ψηλά ν’ αποπλεύσουν πάλι στο Αιγαίο, το δεύτερο σπίτι τους ή καλύτερα την «αυλή του σπιτιού» τους όπως το αποκαλούν τα πληρώματα των πλοίων, αυτή τη φορά για μια πολυσύνθετη και απαιτητική άσκηση.

Η άσκηση αυτή σύμφωνα με Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού διεξάγεται την στιγμή που είναι σε εξέλιξη οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Τουρκίας και η ετήσια άσκηση EFES, αυτή δηλαδή που πραγματοποιεί η λεγόμενη Στρατιά του Αιγαίου, η οποία από το 1974 έχει επιθετικό προσανατολισμό ακριβώς απέναντι από τα Ελληνικά ακριτικά νησιά και κάνει ασκήσεις προσομοιάζοντας αποβάσεις σε Ελληνικά νησιά.

(ΠΑΝΩ: Εικόνες που αναρτήθηκαν στο twitter από το Τουρκικό υπουργείο Άμυνας)

Πάντως με αφορμή της Τουρκική άσκηση, το υπουργείο άμυνας της γείτονος άδραξε την ευκαιρία να «τιτιβίσει» και πάλι εμμέσως τις αξιώσεις περί «Γαλάζιας Πατρίδας», σ’ ένα tweet αρκετά «ατμοσφαιρικό», αναφερόμενο στα δελφίνια που παίζουν συνήθως τριγύρω από τα πλοία που βρίσκονται στο Αρχιπέλαγος.

Και από την στιγμή όπου η Άγκυρα παρά το γεγονός πως Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται προ των πυλών των διερευνητικών συνομιλιών, αποφάσισε τη διεξαγωγή της αποβατικής άσκησης EFES, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν κι εκείνες κανονικά τις προγραμματισμένες δραστηριότητές τους, με τις οποίες μάλιστα δείχνουν ότι το Πολεμικό Ναυτικό δεν βρίσκεται πλέον μόνο στο Αιγαίο, αλλά τολμά και βγαίνει ξανά νότια από την Κρήτη, στα Μεσογειακά νερά…

Μέσα από αυτό τον σχεδιασμό αναδεικνύεται η θέληση και η ωρίμανση των συνθηκών που επιτρέπουν πλέον τη διεξαγωγή ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων έξω από το όριο του περίκλειστου Αιγαίου στα νερά της Μεσογείου.

Το δόγμα που υιοθετήθηκε από την στρατιωτική ηγεσία στα τέλη του Ιουνίου με την μεγαλειώδη άσκηση βολής τορπίλης στη Μεσόγειο, συνεχίζεται και δεν θα σταματήσει σημείωναν με νόημα ανώτατες πηγές.

Να σημειωθεί ότι συνήθως σε περιόδους προ διερευνητικών συνομιλιών οι δυο χώρες δεν προχωρούσαν σε ασκήσεις, κάτι που όπως φαίνεται αυτή τη φορά δεν ισχύει κυρίως από τη στιγμή που η γείτονα συνεχίζει να τις διεξάγει και μάλιστα με την άσκηση EFES της Στρατιάς που πάντοτε κοιτάζει προς το Αιγαίο.

  • Αντιαεροπορικές βολές και βολή τορπίλης

Στη «ΛΟΓΧΗ» ωστόσο, οι μάχιμες μονάδες του Στόλου βάζουν ρότα εκτός από το Μυρτώο πέλαγος και νότια από τη Μεγαλόνησο, ενώ κατά τη διάρκεια της άσκησης θα γίνουν σύμφωνα με πληροφορίες και αντιαεροπορικές βολές κατά ιπτάμενων στόχων.

Φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλάκατοι, ελικόπτερα S-70 & Augusta Bell 212, P-3B ORION, κανονιοφόροι, πλοία γενικής υποστήριξης ξανά βρίσκονται ήδη εν πλω και η Ελληνική σημαία κυματίζει ξανά στο Αρχιπέλαγος. Τα πληρώματα των μονάδων επιφανείας δεν σταματούν την εκπαίδευση σε κάθε είδους ναυτικό πολεμικό σενάριο που πιθανό ν’ αντιμετωπίσουν.

  • Παράλληλα το Πολεμικό Ναυτικό και η Διοίκηση υποβρυχίων, αφού τα πληρώματα των υποθαλάσσιων κυνηγών πήραν την απαραίτητη ανάσα, ύστερα από σχεδόν 50 ημέρες κατάδυσης (σ.σ. και μη εύρεσης από τα Τουρκικά ανθυποβρυχιακά μέσα), έκανε την άσκηση «ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ» στην οποία μάλιστα έγινε και πάλι βολή τορπίλης γυμνασίων κατά στόχου επιφανείας από το υποβρύχιο 209, «ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ». (ΕΔΩ)

Το Ναυτικό Επιτελείο και η Διοίκηση υποβρυχίων θέτουν ως στόχο μέσα από το ετήσιο πρόγραμμα της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των πληρωμάτων στα υποβρύχια, να διατηρηθεί ή καλύτερα ν’ αυξηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα και η μαχητική ικανότητα όλων όσοι μετέχουν. Κατά την άσκηση «ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ» δόθηκε μεγάλη έμφαση στις διαδικασίες και τις τεχνικές βολής τορπίλης.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: