Το πλωτό τείχος του Π.Ν. στο Αιγαίο: Τι είπε η στρατιωτική ηγεσία στην πολιτική για τα σενάρια αντιμετώπισης

Το Πολεμικό Ναυτικό διαδραματίζει κομβικό ρόλο σε όλα τα σενάρια αντίδρασης. Φωτογραφία: Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

-Τελεσίγραφο εβδομάδας δεν είναι τελεσίγραφο
-Οι σημειολογικές ημέρες για την άνοδο του Oruc Reis στα 6,5 ναυτικά μίλια
-Όλα τα σενάρια αντίδρασης στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας

Δεν είναι λίγοι οι Επιτελείς που είναι σχεδόν βέβαιοι ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υπολογίσει τη νέα έκκληση- διότι περί αυτού πρόκειται- της Γαλλίας και της Γερμανίας ώστε να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και έναντι της Ελλάδας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η «προθεσμία», όπως ειπώθηκε, της μιας εβδομάδας από τις δυο ισχυρές Ευρωπαϊκές χώρες προς την Άγκυρα, για να εγκαταλείψει τον δρόμο των προκλήσεων και τον παράνομο πλου του το Oruc Reis, μόνο ως «τελεσίγραφο» δεν μπορεί να λογιστεί.

  • Αντιθέτως δίνουν τη δυνατότητα στην Άγκυρα να ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο των ερευνών που υποτίθεται ότι κάνει το σεισμογραφικό σκάφος ενώ επί δέκα ημέρες αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας σε νερά που μόνο «διαφιλονικούμενα» δεν είναι, όπως τα είχε χαρακτηρίσει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Αλλά και να υπακούσει σε αυτό το φιλικό χτύπημα στην πλάτη ο Ταγίπ Ερντογάν, το μόνο βέβαιο θεωρούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι ότι θα επανέλθει πολύ γρήγορα στον πλου των παρανομιών και των προκλήσεων ασφαλείας στην Αν. Μεσόγειο επιχειρώντας τη συνέχιση του σχεδίου του, για την αλλαγή του status quo στην περιοχή. Και από την στιγμή που ουδείς αντιδρά, το μόνο τείχος που του μένει είναι η Ελληνική διπλωματία και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Μπορεί αυτή τη στιγμή, επισημαίνουν στρατιωτικοί κύκλοι, η Τουρκία να είναι ιδιαίτερα προσεκτική με το Oruc Reis να κινείται εντός της παράνομα οριοθετημένης περιοχής της navtex, μόνο από τη μέση γραμμή και σε όλο το εύρος του νοτίου τμήματός της, αλλά δεν θα αργήσει, «αργά και βασανιστικά» να φτάσει ψηλά, στο βόρειο κομμάτι της ναυτικής οδηγίας και σε απόσταση αναπνοής από τις Ελληνικές ακριτικές ακτές.

  • Η Άγκυρα αρέσκεται στη σημειολογία

Μέσα στις ημέρες που απομένουν, που δεν είναι λίγες, αλλά σε επιλεγμένες ημερομηνίες θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το Oruc Reis θα φανεί τόσο κοντά, στα 6,5 ναυτικά μίλια, από το Καστελόριζο και μια ανάσα από τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα της Ελλάδας. Εκεί δηλαδή που πρόκειται να στηθεί το πλωτό τείχος του Πολεμικού Ναυτικού.

Δεν αποκλείουν οι Επιτελείς η εμφάνιση αυτή να συνδέεται ακόμη και με συγκεκριμένες ημερομηνίες καθώς η Άγκυρα έχει εμμονή με τη σημειολογία. Μια από αυτές είναι η 28η Οκτωβρίου, ημέρα της Εθνικής Επετείου των Ελλήνων για την Εποποιία του 1940.

Σημειωτέον ότι το τριήμερο 26-27-28 Οκτωβρίου η Τουρκία έχει εδώ και πολλές ημέρες αναγγείλει με παράνομη navtex άσκηση στην καρδιά του Αιγαίου, ανάμεσα από τη Σκύρο, τα Ψαρά, και την Εύβοια.

Ωστόσο μια ημέρα μετά, στις 29 του μηνός είναι η επέτειος της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας κατά την οποία γίνονται πληθώρα εκδηλώσεων. Τότε θεωρείται μια από τις ημέρες που η Άγκυρα πιθανότατα θα επιχειρήσει να προπαγανδίσει με εικόνες ακόμη κι από από drone, με φόντο το ακριτικό Καστελόριζο και φυσικά αυτό θα συνοδευτεί με διθυραμβικό λόγο του Τούρκου προέδρου και «τιτιβίσματα» από το σύνολο των κυβερνητικών αξιωματούχων. Η Τουρκία έχει αποδείξει ότι εργάζεται σκληρά στη μονταζιέρα και στο επικοινωνιακό επίπεδο, εν αντιθέσει με άλλους…

  • Η στρατιωτική ηγεσία έχει δώσει λύσεις- προτάσεις για όλες τις προκλήσεις

Πάντως ακόμη και σε μια εντολή αποχώρησης του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων, το come back θα είναι εντός της ίδιας περιοχής, όπως εκτιμούν στο Επιτελείο. Δύσκολα θα πάρει την απόφαση η γείτονα να περάσει τον 28ο Μεσημβρινό και να μπει σε θαλάσσια περιοχή της Ελληνο-Αιγυπτιακής ΑΟΖ.

Η στρατιωτική ηγεσία έχει παραδώσει πάνω από πέντε διαφορετικούς σχεδιασμούς για αντιδράσεις σε κάθε πιθανό σενάριο που θα κληθούν ν’ αντιμετωπίσουν. Μέσα εκεί υπάρχουν και όλες οι πιθανές αντιδράσεις και από τη γείτονα, όπως και οι εξελίξεις- αποτελέσματα. Η ανοιχτή γραμμή υπάρχει ανάμεσα σε στρατιωτική και πολιτική ηγεσία ώστε να εκτιμώνται όλες οι τελευταίες εξελίξεις, ώρα προς ώρα και να λαμβάνονται νέες αποφάσεις ακόμη και για την ταχεία αναδιάταξη των δυνάμεων που υπάρχουν στην περιοχή.

Στις Ένοπλες Δυνάμεις άλλωστε η προετοιμασία που έχει γίνει και αυτή τη φορά είναι για μια μακρά περίοδο έντασης και για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε τυχόν επεισοδίου και αναλόγως φυσικά τις πολιτικές εντολές που θα λάβουν.

Ήδη είναι το τρίτο crash test για τον Στρατό Ξηράς, την Πολεμική Αεροπορία και κυρίως για το Πολεμικό Ναυτικό, που με την παρουσία του αποδεικνύει την ισχυρή βούληση που έχουν η ηγεσία των Ε.Δ. και τα στελέχη των πολεμικών πλοίων να προασπίσουν την Εθνική κυριαρχία.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

Μόνο fake news από την Τουρκία: Πλαστό βίντεο για να πουν ότι βρήκαν τα ελληνικά υποβρύχια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: