Το Πεκίνο καλεί την Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει την ψυχροπολεμική νοοτροπία

File Photo: Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο. EPA, JIM LO SCALZO μεσω ΚΥΠΕ




Το Πεκίνο υπογράμμισε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν τις απρόκλητες επιθέσεις και κατηγορίες που εξαπολύουν κατά της Κίνας.

Ειδικότερα κατηγόρησε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για κακόβουλη δημιουργία πολιτικής αντιπαράθεσης και για εκστρατεία λάσπης εναντίον της κινεζικής κυβέρνησης.

Ο Πομπέο επισκέφθηκε χθες, Τρίτη, την Ιαπωνία και ζήτησε να υπάρξει βαθύτερη συνεργασία με την Αυστραλία, την Ινδία και την Ιαπωνία ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη περιφερειακή επιρροή της Κίνας.

“Ο Πομπέο έχει επανειλημμένως μηχανευτεί ψεύδη για την Κίνα και κακόβουλα δημιουργήσει πολιτική αντιπαράθεση”, αναφέρει η κινεζική πρεσβεία στην Ιαπωνία σε ανακοίνωσή της.

“Για άλλη μια φορά παροτρύνουμε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την ψυχροπολεμική νοοτροπία και ιδεολογική τους προκατάληψη, να σταματήσουν τις απρόκλητες κατηγορίες και επιθέσεις κατά της Κίνας και να χειριστούν τις σχέσεις με την Κίνα με εποικοδομητικό τρόπο”, σημειώνει η κινεζική πρεσβεία στην ανακοίνωσή της.

Η επίσκεψη του Πομπέο στην ανατολική Ασία, η πρώτη που πραγματοποιεί σε περισσότερο από έναν χρόνο, συμπίπτει με την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Οι δύο χώρες, οι οποίες είναι και οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, βρίσκονται σε διαμάχη σε σχέση με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που εκτείνεται από τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το Πεκίνο την επιδημία του νέου κορωναϊού ως την επιβολή ενός νέου νόμου για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ και τις κινεζικές φιλοδοξίες στην Νότια Σινική Θάλασσα.

Το αίτημα του Πομπέο τα τέσσερα κράτη (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ινδία και Ιαπωνία) να σχηματίσουν ένα κοινό μέτωπο κατά της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα για τους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν εκτεταμένες εμπορικές σχέσεις με την Κίνα.

Με πληροφορίες από Reuters  μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Επίθεση Πομπέο κατά Κίνας από το Τόκιο – Μέτωπο με Αυστραλία, Ινδία και Ιαπωνία – Για «κλίκες» κάνει λόγο το Πεκίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: