Το παραμύθι με τις κυρώσεις για τους S-400: Μέχρι να εμφανιστεί ο λύκος να φάει τα …πρόβατα!

FILE PHOTO: Η Πρώτη Κυρία Μελάνια με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο. EPA, Yuri Gripas / POOL




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Στο ίδιο έργο θεατές… Ουδείς γνωρίζει πως θα αντιδράσει ο Λευκός Οίκος σε αυτή τη νέα πρόκληση του Ταγίπ Ερντογάν για τους S-400 και την ευθεία πλέον απειλή εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε, για μία ακόμη φορά, με εξευτελιστικό τρόπο για την Αμερική.

Οι απαντήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και του Πενταγώνου, θεωρώ ότι δεν είναι ξεκάθαρες και αυτό έχει κουράσει τους πάντες. Και τα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης του κ. Ντόναλντ Τραμπ, και τους Αμερικανούς νομοθέτες, και γενικά όλους όσους ασχολούνται με τα ζητήματα αυτά.

Για να είμαι δίκαιος δεοντολογικά, διπλωματικές πηγές που αναμειγνύονται στο ζήτημα των S-400, επιμένουν ότι το θέμα του ρωσικού συστήματος, όχι μόνο δεν έχει κλείσει αλλά η αμερικανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία για την επιβολή κυρώσεων. Ακούσαμε αυτό τον ισχυρισμό εκατοντάδες φορές.

  • Όμως, είναι κάτι που δεν βλέπουμε, και σίγουρα δεν το εντοπίζουμε στις ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου. Αποτέλεσμα μηδέν…

Μάλιστα το Πεντάγωνο τονίζει συνέχεια ότι ανεστάλη η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35 ως τιμωρία για την παραλαβή των S-400. Και σίγουρα πρόκειται για μία μεγάλη και σημαντική απόφαση και πρέπει να αποδοθούν τα εύσημα. Διότι η απόφαση για τα F-35 προκάλεσε και οικονομική ζημιά σε αμερικανική ιδιωτική εταιρεία. Όμως αυτή η απόφαση δεν είναι αρκετή.

Διότι, το Πεντάγωνο δεν κάνει ρητή αναφορά σε κυρώσεις, αλλά σε σοβαρές συνέπειες για την Τουρκία. Οι κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA είναι δουλειά και απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υποβάλαμε ερώτηση στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών για τις νέες υποτιμητικές αναφορές του Ερντογάν, την Κυριακή, για την Αμερική.

Ρωτήσαμε για την πρόκληση, αλλά ταυτόχρονα και πρόσκληση του Ερντογάν στους Αμερικανούς να επιβάλουν τις κυρώσεις. Θεωρώ ότι ήταν αγενέστατος διότι οι Αμερικανοί, μάλλον πρέπει να λέμε ειδικά ο Πρόεδρος Τραμπ, καλύπτουν απόλυτα όλες τις παρανομίες του προέδρου της Τουρκίας.

Ο κ. Τραμπ πρόδωσε για χάρη του Ερντογάν τους παραδοσιακούς συμμάχους της Αμερικής, τους Κούρδους και του έβαλε πλάτη και στη Συρία, και στη Λιβύη και σε άλλες παράνομες ενέργειες του. Δεν μπορούμε να κρύψουμε την αλήθεια.

Έδωσε απάντηση η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κ. Μόργκαν Ορτάγκους, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή αμερικανική δήλωση, η οποία προειδοποιεί για σοβαρές συνέπειες την Τουρκία.

  • Διπλωματική πηγή μου είπε ότι αισθάνεται πως η αμερικανική διπλωματία ξεπέρασε κατά πολύ πια τα όρια της ανοχής. Δυστυχώς, είμαστε στη φάση που δεν γνωρίζουμε αν πρέπει να πιστεύουμε τις δημόσιες ανακοινώσεις.

Λοιπόν: Η κ. Ορτάγκους επαναλαμβάνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει στο ανώτατο επίπεδο στην κυβέρνηση της Τουρκίας ότι η απόκτηση ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων όπως οι S-400 είναι απαράδεκτη.

Η εκπρόσωπος δηλώνει ότι “το σύστημα S-400 δεν πρέπει να τεθεί σε λειτουργία και έχουμε επίσης ξεκαθαρίσει τις πιθανές σοβαρές συνέπειες για τη σχέση ασφαλείας με την Τουρκία, αν ενεργοποιήσει το ρωσικό σύστημα”.

Η εκπρόσωπος καταδικάζει με τον πιο ισχυρό τρόπο την εκτόξευση πυραύλων στο πλαίσιο της δοκιμής των S-400. Είναι ασυμβίβαστη με τις ευθύνες της Τουρκίας ως συμμάχου στο NATO και στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ένα έχω να πω: Αν στη θέση της Τουρκίας ήταν οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα είχε νοιώσει την οργή της Αμερικής. Αντίθετα, ο κ. Ερντογάν επιβραβεύεται.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Κατά τα άλλα, οι Αμερικανοί παρακολουθούν την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα. Η ανησυχία τους για τις ξένες επιρροές (εννοούν την Κίνα και τη Μόσχα) στην Ελλάδα είναι μεγάλη. Συνεργάζονται, ότι και να σημαίνει αυτό, με την Αθήνα για  την απόκρουση αυτών των ξένων επιρροών.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Στην Αθήνα και τη Λευκωσία πιστεύουν ακόμα την προπαγάνδα του Ερντογάν; Ανώμαλη η προσγείωση…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: