Το Oruc Reis… έπιασε τα 12 μίλια και προσεγγίζει Καστελόριζο: Όλο το στράτευμα σε γενική επιφυλακή

File photo: Το τουρκικό Oruc Reis. EPA, TOLGA BOZOGLU




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

“Στα περίπου 12 ναυτικά μίλια από τη Στρογγυλή και στα 14 από τη Μεγίστη, για πρώτη φορά σε αυτή την κρίση, πέρασε τόσο κοντά το ερευνητικό πλοίο από τις Ελληνικές ακτές με τα Ελληνικά πλοία να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα τουρκικά.”

Τα παραπάνω αναφέρουν στρατιωτικές πηγές στην ιστοσελίδα μας.

Μια ανάσα από τις Ελληνικές ακτές θέλει το «κουβέρνο» της Άγκυρας το ερευνητικό Oruc Reis, ώστε να μετρήσει ξανά αντιδράσεις από την ψύχραιμη Αθήνα αλλά και τον διεθνή παράγοντα.

Την ώρα όπου η ημερομηνία ορόσημο για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας αργεί, ύστερα από περίπου δυο μήνες, η Άγκυρα δεν χάνει την ευκαιρία να κλιμακώσει τις προκλήσεις της έναντι της Ελλάδας.

Ήδη το Oruc Reis , από το βράδυ του Σαββάτου έχει περάσει στο βόρειο τμήμα της παράνομης navtex, με αποτέλεσμα κατά την πορεία του, να βρίσκεται ακόμη και 16 ναυτικά μίλια από τις Ελληνικές ακριτικές ακτές του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελόριζου.

Επιτελείς υπολογίζουν ότι το ερευνητικό εφόσον ακολουθήσει την ίδια πορεία, δεν αποκλείεται το πρωί της Δευτέρας ή να «σπάσει» το επόμενο νήμα των προκλήσεων, ευρισκόμενο κάτω από τη ζώνη μεταξύ 12 και 6 ναυτικών μιλίων. Άλλωστε η Άγκυρα έχει δείξει τη διάθεση να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο, προσεγγίζοντας έως και τα 6,5 ναυτικά μίλια, πράγμα που προβλέπει και η παράνομη navtex που έχει εκδώσει κι έχει ισχύ έως τις 22 Οκτωβρίου.

Κρίσιμη εβδομάδα και τεντωμένα νεύρα

Κρίσιμη θεωρείται η εβδομάδα που ξεκινά διότι η Τουρκία έχει «απασφαλίσει» και θέλει με κάθε τρόπο και μέσο να προκαλέσει το επεισόδιο που επιδιώκει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό θα το κάνει λένε πηγές από το Επιτελείο, μέσω του σεισμογραφικού Oruc Reis και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν, προσεγγίζοντας ολοένα και περισσότερο το Καστελόριζο.

Και παράλληλα οι πληροφορίες που συγκεντρώνει το Επιτελείο, ομιλούν μέχρι και για ένα επιπλέον επικοινωνιακό show στα 6,5 ναυτικά μίλια, δεν αποκλείουν μάλιστα μετά το πλωτό γεωτρύπανο στη Μαύρη θάλασσα, να υπάρξει ακόμη μια «gest» εμφάνιση ακόμη και του ίδιου του Ταγίπ Ερντόγαν πάνω στο ερευνητικό ο οποίος θα επαναλάβει με την εμπρηστική ρητορική, ότι η Τουρκία είναι ο ιδιοκτήτης της Μεσογείου.

Αλλά αν δεν εμφανιστεί ο Τούρκος πρόεδρος θεωρείται βέβαιο ότι κάποιος κυβερνητικός αξιωματούχος της Άγκυρας θα αναλάβει τον εμπρηστικό ρόλο με την παρουσία και τη ρητορική του.

  • Η Άγκυρα όπως έθεσε ξανά το θέμα της έρευνας και διάσωσης μέσω των προκλητικών χαρτών, δεν πρόκειται να διστάσει την επόμενη σχεδιασμένη πρόκληση μέσω του Oruc Reis. Αρχική επιδίωξη όλο αυτό το διάστημα είναι η αμφισβήτηση της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας από τη στιγμή που Αθήνα και Άγκυρα δεν έχουν συμφωνήσει στην οριοθέτηση της.

Επόμενη πρόκληση την οποία θα πράξει η Τουρκία είναι ν’ αμφισβητήσει το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ΝΜ. Και αυτό θα το κάνει με την παρουσία του ερευνητικού και των πολεμικών της πλοίων από τη ζωτική θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στα 12 και 6 ναυτικά μίλια.

Σε γενικό συναγερμό οι ΕΔ

Όλες αυτές τις ημέρες κατά τον τρίτο κατά σειρά συναγερμό στις Ένοπλες Δυνάμεις, το Επιτελείο και οι μάχιμες μονάδες παρακολουθούν τις εξελίξεις κι ενημερώνουν την πολιτική ηγεσία για κάθε κίνηση που γίνεται από την τουρκική «ενεργειακή» αρμάδα που προκαλεί.

Πολλές μετακινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν γίνει αυτό το χρονικό διάστημα οι οποίες έγιναν ιδιαίτερα σιωπηρά ώστε αυτοί που πρέπει να είναι στην «hot» περιοχή, πέριξ του Καστελόριζου. Όλες οι αποτρεπτικές ενέργειες και σχέδια εφόσον υπάρξει κλιμάκωση, έχουν τεθεί στη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας, όπως και τα αποτελέσματα αυτών που δυνητικά μπορεί να υπάρξουν.
Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες οι μονάδες του Ελληνικού στόλου έχουν κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αρχιπελάγους και της Μεσογείου!

  • «Αν η Άγκυρα επιχειρήσει να ξεπεράσει τα εσκαμμένα υπάρχουν πάρα πολύ τρόποι να γίνει δύσκολη η ζωή στις γέφυρες των τουρκικών πολεμικών πλοίων και κυρίως στου Oruc Reis», σημείωναν με νόημα πηγές του Επιτελείου.

Η Ελλάδα δεν προκαλεί αλλά δεν θέλει και να προκαλείται διαρκώς από τους νευρικούς γείτονες που έχουν ασπαστεί πλήρως την πολιτική των κανονιοφόρων και του «τσαμπουκά».

Τα κυριαρχικά δικαιώματα υπάρχουν και αυτά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραβιάζονται έλεγαν ανώτατοι κύκλοι, αν και η Τουρκία ήδη κατά την κρίση του Ιουλίου και του Αυγούστου έδειξε πως είχε δώσει εντολή στα πληρώματα των τουρκικών πλοίων να παραβιάζουν την Ελληνική Εθνική κυριαρχία ακόμη κι αν μονίμως εγκατέλειπαν αυτές τις προσπάθειες κυνηγημένοι…

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

Εκτροχιασμός Ερντογάν: “Απειλεί” με διάλυση την ΕΕ, προκαλεί ξανά με τα Βαρώσια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: