Το «όλα στο τραπέζι» και το παιχνίδι με τις NAVTEX: Στρατηγικές κινήσεις στη διπλωματική  σκακιέρα, εξελίξεις για Κύπρο-Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγιπ Ερντογάν σε ομιλία του. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Κινήσεις στο διπλωματικό παιχνίδι γίνονται από τους εμπλεκόμενους ενόψει αναμενόμενων σχεδιασμών στο Κυπριακό αλλά και τα ελληνοτουρκικά.

Οι πρωταγωνιστές βρισκόμενοι μπροστά στη σκακιέρα ετοιμάζονται για τις επόμενες κινήσεις.  Λευκωσία και Αθήνα επιχειρούν να «διαβάσουν» τα επόμενα βήματα της Άγκυρας, μετά και το αποτέλεσμα των ψευδοεκλογών της περασμένης Κυριακής. Την ίδια ώρα, στο προσκήνιο και πάλιν είναι οι τριμερείς συνεργασίες, διαφορετικών σχημάτων ( έγινε με Αίγυπτο, έπεται αυτή την εβδομάδα με το Ισραήλ).

Η κατοχική Τουρκία, έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο ενεργειών με στόχο να παγιδεύσει την ελληνική πλευρά.  Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η Άγκυρα έχει ως στόχο τη συνομοσπονδία, αλλά εάν δεν προκύψει, θα προωθήσει την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Την ίδια ώρα, είναι προφανές πως η κατοχική Τουρκία δεν πρόκειται να απορρίψει πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών.

Σε περίπτωση άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, φαίνεται πως θα ζητήσει όπως όλα τα σενάρια να είναι στο τραπέζι, περιλαμβανομένης και της ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τούτο επιβεβαιώνεται και από τα όσα ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών,  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ,  κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε στον κ. Ράαμπ πως η τουρκική πλευρά δεν αποκλείει τη λύση ομοσπονδίας. Επισήμανε, ωστόσο, ότι έχει σημασία σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε και τα όσα προηγήθηκαν, να εξετασθούν «κι άλλες μορφές λύσης του Κυπριακού».

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, χωρίς να ανατρέπει τους σχεδιασμούς της, η Άγκυρα ετοιμάζεται για μια κίνηση εντυπωσιασμού, ενδεχομένως μετά την 27η Οκτωβρίου, όταν θα λήξει η παράτυπη NAVTEX για τις έρευνες του «Ορούτς Ρέις».

Πρόκειται για ενέργεια που θα αποσκοπεί, δήθεν, σε έναρξη διαλόγου, που δεν θα έχει ούτε βάθος ούτε προοπτική. Άλλωστε έχει εξαγγελθούν έρευνες νοτίως της Κρήτης ενώ στους σχεδιασμούς είναι και η αποστολή γεωτρύπανου, ενδεχομένως,  στην περιοχή του Καστελόριζου.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

«Λευκή επιταγή» δεν δίνεται σε κανέναν! Το καταρρακωμένο κύρος της Κύπρου και η απόλυτη παρακμή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: