Το ΝΑΤΟ “παίζει” τουρκικά: Η διαχρονικά χαλασμένη «hot line» τηλεφωνική γραμμή Ελλάδας-Τουρκίας

File Photo: Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Photo via Twitter, @NATOpress




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρούν απ’ ότι φαίνεται να συνεχίσουν το «μασάζ» στην Άγκυρα ώστε να μην εξοργιστεί ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Ανώτατες πηγές σημείωναν με ιδιαίτερο νόημα πως όλες οι αναφορές της Ελλάδας στη Συμμαχία και σε Διεθνείς οργανισμούς που αφορούν την αντι-συμμαχική συμπεριφορά της, δείχνουν την απόλυτη αλήθεια η οποία είναι οι προκλήσεις και η διαρκής προσπάθεια δημιουργίας επεισοδίου.

Ήδη από χθες θίξαμε στη σελίδα μας τον πρωτοφανή αριθμό των παραβιάσεων των Εθνικών Χωρικών Υδάτων μέσα στον Αύγουστο, την στιγμή που οι δυο χώρες έφτασαν στο χείλος της πολεμικής σύγκρουσης.

  • Οι αριθμοί αυτοί βρίσκονται στο ΝΑΤΟ που θέλει να παίξει τον ρόλο διαιτητή, όπως γίνεται γνωστό μέσα από το κείμενο το οποίο δημοσίευσε και «τιτίβισε» και ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας.

Για την ιστορία και μόνο, επαναλαμβάνουμε ότι τα Ελληνικά πολεμικά πλοία επιδόθηκαν σ’ ένα κυνήγι άνευ προηγουμένου κατά των Τουρκικών τα οποία τον Αύγουστο παραβίασαν τα Εθνικά χωρικά ύδατα 625 φορές, ενώ στους 8 μήνες του 2020, αυτές οι παραβιάσεις έφτασαν τις 2108.

Και επειδή το ΝΑΤΟ κάνει λόγο για εγκαινίαση της «hot phone line» με σκοπό την αποκλιμάκωση στο Αιγαίο, επισυνάπτουμε κι από εδώ τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου τους 8 πρώτους μήνες του 2020, οι οποίες φτάνουν στις 3964.

Όμως η Άγκυρα έχει αμφισβητήσει εμπράκτως την Ελληνική νησιωτική γη το τελευταίο διάστημα 364 φορές με υπερπτήσεις στα Ελληνικά ακριτικά νησιά.

  • Θέλουν να μας παρασύρουν…

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας», αυτό φαίνεται να βλέπουν Ανώτατες στρατιωτικές πηγές αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της Νατοϊκής ανακοίνωσης, ότι δηλαδή η Ελλάδα και η Τουρκία μπαίνουν και πάλι σε μια διαδικασία η οποία δεν λειτούργησε εδώ και περίπου 30 χρόνια.

Παράλληλα οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η Τουρκία στον όποιο διάλογο ή σε όποιο ζήτημα προκύψει για την Αν. Μεσόγειο, θα επιχειρήσει να τοποθετήσει τις πάγιες αξιώσεις που έχει. Κατά συνέπεια δεν ομιλούμε για εκείνο το «αθώο» των συνομιλιών που αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση διότι η γείτονα σπεύδει πάντοτε να προβάλει όλα όσα επιχειρεί να υφαρπάξει και τα παρουσιάζει ως δικά της.

  • Σύμφωνα με πηγές από το Επιτελείο επιβεβαιώνεται ότι η παρέμβαση της Συμμαχίας έχει φέρει προ των πυλών τις δυο χώρες για να δημιουργηθεί ένας στρατιωτικός μηχανισμός απεμπλοκής, δηλαδή μια «κόκκινη γραμμή» η οποία θα λειτουργεί επί 24ώρου.

Έως στιγμής πάντως δεν έχει αποφασιστεί ποιοι θα είναι οι «συνομιλητές» σε αυτή την γραμμή.

Πάντως δεν μπορεί να μην πιστωθεί στην Ελληνική Στρατιωτική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ ότι δεν δέχτηκε να περάσουν εντός του κειμένου οι γνωστές θέσεις της γείτονος που έχουμε δει στο παρελθόν, με τις οποίες αμφισβητείται το εύρος του FIR Αθηνών, αλλά και πάγιες «κουτοπονηριές» που αφορούν τον χώρο του Αιγαίου.

Η Στρατιωτική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Στρατιωτική Επιτροπή του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΣΑ/ΣΕΒΑΣ), σε πλήρη συνεννόηση με την Στρατιωτική ηγεσία στην Αθήνα και τα αρμόδια όργανα του ΥΠΕΞ, κλήθηκε εδώ και μεγάλο διάστημα να βάλει τέλος στις παγίδες που υπήρχαν και να θέσει στο περιθώριο όλους εκείνους τους παράγοντες που δρούσαν υπέρ της Άγκυρας εντός της Συμμαχίας.

  • Μια χαλασμένη «Hot» τηλεφωνική γραμμή…

Η διαφορετική προσέγγιση της Συμμαχίας σ’ ότι έχει να κάνει με την τηλεφωνική γραμμή «αποκλιμάκωσης», είναι ότι αυτή τη φορά θα υπάρχει διαιτησία από το ΝΑΤΟ.

Στο παρελθόν από το μνημόνιο Παππούλια- Γιλμάζ υπήρχε η πρόβλεψη της επικοινωνίας των δυο πλευρών που στόχο θα είχε την αποκλιμάκωση σε περιόδους έντασης. Δεν πέτυχε…

Ακολούθησαν κι άλλες παρόμοιες προσπάθειες σε περιόδους όπου οι δυο πλευρές σε ανώτατο επίπεδο επιχειρούσαν να βρουν σημεία επαφής. Από το 2001 υπήρχε μάλιστα η πρόβλεψη για «κόκκινα τηλέφωνα» στα ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και στα υπουργεία άμυνας των δυο χωρών.

Μάλιστα το 2005 στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης οι αξιωματούχοι των δυο χωρών μιλούσαν για νέα «hot» γραμμή ανάμεσα στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας της Λάρισας, με το επιχειρησιακό Αρχηγείο της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Εσκί Σεχίρ, ωστόσο ποτέ δεν φαίνεται ότι χτύπησε αυτό το τηλέφωνο, ενώ το 2005 ήταν μια από τις χρονιές με ρεκόρ παραβιάσεων και έκνομων ενεργειών στον ουρανό και την θάλασσα του Αιγαίου.

  • Η υπόθεση της «κόκκινης τηλεφωνικής γραμμής» ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα είχε βαλτώσει πολύ πριν από το 2005, τη δεκαετία του 1990. Ουδέποτε βρέθηκαν οι Επιτελείς των δυο χωρών οι οποίοι θα συνομιλούν και θα συνεννοούνταν για την κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο η οποία πάντοτε υπάρχει με υπαιτιότητα της γείτονος.

Τώρα το ΝΑΤΟ επιχειρεί εκ νέου να εμπλέξει ακόμη και τις στρατιωτικές ηγεσίες των δυο χωρών σε αυτή την τηλεφωνική γραμμή ή ορισμένους εκ των ανωτάτων, θέλοντας να δημιουργήσει μια «τριπλέτα», με τον αξιωματούχο της Συμμαχίας να βρίσκεται εκεί ώστε να μην υπάρχουν τυχόν «παρερμηνείες» των συνομιλιών.

Ανώτατες πηγές σημειώνουν πως είναι βέβαιοι ότι μέσα από αυτό τον μηχανισμό των τριών (Ελλάδα- ΝΑΤΟ- Τουρκία) η Άγκυρα θα σπεύσει να κουνήσει το δάχτυλο στην Αθήνα ενώπιον του Συμμάχου-διαιτητή ακόμη και για εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων στο Αν. Αιγαίο, είτε αυτές είναι στον αέρα, είτε τη θάλασσα είτε στα ακριτικά νησιά.

Ένα ερώτημα είναι αν αυτή η γραμμή θα λειτουργούσε π.χ. την Τετάρτη που μας πέρασε, όταν τα CN-235 πέταξαν στον 25ο Μεσημβρινό, λίγο πιο ανατολικά από την Σκύρο, τα νησιά των Κυκλάδων, σε μια πτήση ευθείας αμφισβήτησης του FIR Αθηνών αλλά και του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

Ο άγνωστος πόλεμος στο Αρχιπέλαγος: Το κυνήγι των τουρκικών πλοίων και οι 625 παραβιάσεις τον Αύγουστο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: