Το Μεξικό ζητά από το Βατικανό την επιστροφή αρχαίων βιβλίων που φυλάσσονται στη βιβλιοθήκη του

Η σύζυγος του Μεξικανού προέδρου, Μπεατρίς Γκουτιέρες Μούλερ με τον Πάπα Φραγκίσκο. Photo via Twitter, @lopezobrador_




Η κυβέρνηση του Μεξικού ζήτησε επισήμως από τον πάπα Φραγκίσκο την προσωρινή επιστροφή ορισμένων αρχαίων χειρογράφων αυτόχθονων που φυλάσσονται στη βιβλιοθήκη του Βατικανού ενόψει των τριών μεγάλων επετείων της χώρας της Κεντρικής Αμερικής το 2021, μεταξύ αυτών και η συμπλήρωση 500 ετών από την ισπανική κατάκτηση του Μεξικού.

Το αίτημα να επιτραπεί η έκθεση των χειρογράφων στο Μεξικό υποβλήθηκε με δισέλιδη επιστολή απευθυνόμενη στον ποντίφικα, η οποία αναρτήθηκε χθες στο λογαριασμό του twitter του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Η επιστολή, με ημερομηνία 2 Οκτωβρίου, παραδόθηκε στον πάπα από τη σύζυγο του Μεξικανού προέδρου, Μπεατρίς Γκουτιέρες Μούλερ, η οποία συναντήθηκε με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στο Βατικανό, μετά από συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ένα από τα τρία codicies, ή βιβλία, που το Μεξικό ζητά την προσωρινή επιστροφή τους, είναι το Codex Borgia, ένα πολύχρωμο χειρόγραφο δεκάδων σελίδων που απεικονίζει θεούς και τελετές από το αρχαίο κεντρικό Μεξικό.

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα διατηρημένα δείγματα της προ-κατάκτησης περιόδου γραφής των Αζτέκων, που υπάρχει σήμερα, καθώς οι Καθολικές αρχές στην αποικιοκρατική περίοδο του Μεξικού απέρριπταν τέτοια χειρόγραφα και απεικονίσεις όπως το έργο του διαβόλου και διέταζαν εκατοντάδες ή και χιλιάδες εξ αυτών να καίγονται κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν την κατάκτηση του 1521.

Στην επιστολή του, ο Μεξικανός πρόεδρος ζητά από το Βατικανό να επιστρέψει το Codex Borgia, δύο άλλα αρχαία βιβλία, καθώς και τους χάρτες της πρωτεύουσας των Αζτέκων, Τενοτστιτλάν για ένα έτος, το 2021.

Το επόμενο έτος σηματοδοτεί τρεις μεγάλες επετείους για την χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Τα 500 χρόνια από τότε που η Τενοτστιτλάν έπεσε στους Ισπανούς (1521), τα 700 χρόνια από την χρονιά που η πόλη ιδρύθηκε (1321) και τα 200 χρόνια από την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Μεξικού το 1821.

Ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ επανέλαβε το αίτημά του η Καθολική Εκκλησία και ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ΣΤ’ να ζητήσουν συγγνώμη για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά την κατάκτηση του Μεξικού τον 16ο αιώνα, κάτι που ο Μεξικανός πρόεδρος είπε ότι θα σηματοδοτήσει μια «πράξη ιστορικής μεταμέλειας».

Το Βατικανό δεν έχει ακόμη απαντήσει στο αίτημα δανεισμού των αρχαίων χειρογράφων, αλλά τα μουσεία και τα αρχεία του έχουν δανείσει στο παρελθόν διάφορα χειρόγραφα και έργα τέχνης μετά από παρόμοια αιτήματα από άλλες χώρες.

Πληροφορίες από Reuters-dpa μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μεξικό, Mexico

Η άνευ προηγουμένου τραγωδία της Βραζιλίας: Ξεπέρασαν τους 150.000 οι θάνατοι από τον ιό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: