Το Ισραήλ και η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρούν μαζί: Ισχυροί εταίροι για ένα κοινό μέλλον…

File Photo: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης υποδέχεται τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Benjamin Netanyahu, στη Λευκωσία. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΣΑΜΙ ΡΕΒΕΛ*

Με την ευκαιρία αυτή και ενόψει των δύσκολων καιρών που διανύουμε, είχα την χαρά τις προάλλες να προσφέρω στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ένα έργο τέχνης που συμβολίζει την ελπίδα των Ισραηλινών και των Κυπρίων για υγεία, ευημερία και ειρήνη.

Με χαρά περιμένω να συναντηθώ και να γιορτάσω και με άλλους φίλους, σε όλη την Κύπρο την επέτειο της κοινής μας ιστορίας. Για να θέσουμε τα θεμέλια για ακόμη ισχυρότερους δεσμούς για το κοινό μας μέλλον.

Τις δυο μας χώρες ενώνει η ίδια θάλασσα, αλλά και η φιλία και οι δημοκρατικές αξίες. Ιστορικά, υπήρξαν σημαντικοί δεσμοί ανάμεσα στον Εβραϊκό λαό και την Κύπρο, χιλιάδες χρόνια πριν. Στο πρόσφατο παρελθόν, μεταξύ 1946 και 1948, όταν οι Εβραίοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος, μεταφέρθηκαν σε βρετανικά αποικιακά στρατόπεδα συγκέντρωσης στο νησί, οι Κύπριοι άνοιξαν τις καρδιές τους και προσέφεραν τη βοήθεια τους.

  • Η Κύπρος αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό, πριν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Γη του Ισραήλ, για να συμβάλουν στις εθνικές προσπάθειες για την υπεράσπιση και την οικοδόμηση του κράτους. Μια «συμμαχία καρδιών» γεννήθηκε τότε ανάμεσα στα δύο έθνη.

Το 1960, λίγο μετά την Ανεξαρτησία της Κύπρου, το Ισραήλ αναγνώρισε την Κυπριακή Δημοκρατία. Ακολούθησε η σύναψη διπλωματικών σχέσεων και το άνοιγμα της ισραηλινής πρεσβείας στη Λευκωσία. Τα τελευταία χρόνια, οι διμερείς σχέσεις αναβαθμίστηκαν, ενώ στρατηγικές και οικονομικές συνεργασίες έφεραν απτά αποτελέσματα.

Στις κρίσιμες αυτές στιγμές, αντιμέτωποι με την πανδημία του κορωνοϊού, η συνεργασία μεταξύ επαγγελματιών υγείας για την εξεύρεση ιατρικών λύσεων, αποκτά ιδιαίτερη αξία. Γίνονται ταυτόχρονα εντατικές προσπάθειες για την ανάπτυξη επιστημονικών και τεχνολογικών εργαλείων που θα δώσουν ώθηση σε οικονομικές δραστηριότητες και θα ενεργοποιήσουν την επιστροφή στην κανονικότητα.

Επιπλέον, οι δύο χώρες συνεχίζουν την συντονισμένη δράση, ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης – όπως για την κατάσβεση πυρκαγιών ή για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Η απευθείας ανοιχτή γραμμή ανάμεσα σε γιατρούς στην Κύπρο και το Ισραήλ αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις σωτήρια, όπως στο πρόσφατο παράδειγμα, όταν βρέφος προσφύγων από τη Συρία μεταφέρθηκε στο Ισραήλ για επείγουσα χειρουργική επέμβαση καρδιάς.

Σπουδαίες ευκαιρίες για την επίτευξη συνεργιών μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου υπάρχουν και στον οικονομικό τομέα. Οι αξιόλογες ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες Ισραήλ και Κύπρου, καθώς και η δυνατότητα εύρεσης επιπλέον κοιτασμάτων, αποτελούν μια ουσιαστική βάση για συνεργασία.

Μεγάλη σημασία προσδίδουμε επίσης στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης. Στα επόμενα χρόνια, οι συμπράξεις για την υλοποίηση έργων, θα επικεντρωθούν στην παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας, στις καθαρές τεχνολογίες και στην εξεύρεση καινοτόμων τεχνολογικών προτάσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

  • Συνεχείς είναι οι προσπάθειες να φέρουμε το Ισραήλ και την Κύπρο πιο κοντά στους τομείς της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Η καλλιέργεια τέτοιων σχέσεων θα ωφελήσει σημαντικά τα επιστημονικά μας ιδρύματα, τις οικονομίες μας, και θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη νέων ιδεών που θα διαμορφώσουν τη ζωή των ανθρώπων.

Πέρα από τις επίσημες πολιτικές συμφωνίες, έχουν υλοποιηθεί κοινά προγράμματα κατάρτισης για νεοφυείς επιχειρήσεις και κοινωνική επιχειρηματικότητα. Περίπου 40 Κύπριοι συμμετείχαν ήδη σε αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν στο Ισραήλ. Προσβλέπουμε στην επέκταση κοινών ευκαιριών μάθησης για τους νέους μας. Η διασύνδεση μεταξύ των εργαζομένων στα οικοσυστήματα υψηλής τεχνολογίας των χωρών μας, θα συμβάλει περαιτέρω στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης.

Ο τουρισμός και τα ταξίδια έφεραν ακόμα πιο κοντά τα τελευταία χρόνια, τις δύο χώρες και τους ανθρώπους μας. Μόλις τον περασμένο χρόνο, το 2019, χιλιάδες Ισραηλινοί απόλαυσαν ξενοδοχεία, ταβέρνες και όμορφες παραλίες σε ολόκληρη την Κύπρο, ενώ δεκάδες χιλιάδες Κύπριοι απόλαυσαν την ομορφιά του Ισραήλ. Ισραηλινοί και Κύπριοι, με τις πολιτισμικές συγγένειες, ανέπτυξαν καινούργιες φιλίες και δεσμούς.

Φέτος, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πολύπλοκη πραγματικότητα, η οποία επηρεάζει πολλούς ανθρώπους και επιχειρήσεις. Και εδώ, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την επανεκκίνηση των πτήσεων και του τουριστικού ρεύματος, δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία και στην ασφάλεια. Ελπίζουμε πως σύντομα, Ισραηλινοί και Κύπριοι θα μπορούν και πάλι να διασχίσουν εύκολα και γρήγορα τη μικρή απόσταση που χωρίζει τις δύο χώρες.

Τα τελευταία χρόνια, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, ενισχύθηκαν με τις τριμερείς με την Ελλάδα, καθώς και με μια σημαντική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεγάλης σπουδαιότητας είναι και οι αναπτυσσόμενοι δεσμοί με ομόφρονες αραβικές χώρες, όπως οι εταίροι μας στην ειρήνη, η Αίγυπτος και Ιορδανία, αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν που πρόσφατα σύναψαν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Αυτή η ιστορική εξέλιξη προσφέρει την ευκαιρία στο Ισραήλ και στην Κύπρο να αναπτύξουν ακόμα πιο πολύ την ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία.

  • Καθώς γιορτάζουμε την 60ή επέτειο της εγκαθίδρυσης των διπλωματικών μας σχέσεων, το κοινό μας ταξίδι βρίσκεται ακόμα στην αρχή. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις μπροστά μας, όπως στον τομέα της υγείας, το νερό, η κλιματική αλλαγή, η προστασία του περιβάλλοντος και τόσες άλλες. Η μεγαλύτερη, όμως, ευκαιρία για μας βρίσκεται στην συνεργασία.

Ως δύο γειτονικές χώρες, που τις ενώνει η Μεσόγειος Θάλασσα, το Ισραήλ και η Κύπρος είναι ισχυροί και φυσικοί εταίροι. Μια εταιρική σχέση, βασισμένη στην ιστορία μας και στο κοινό όραμα για σταθερότητα, ασφάλεια, ευημερία και ειρήνη. Μαζί μπορούμε να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε νέες ευκαιρίες που θα αποτελέσουν έμπνευση για τη μελλοντική γενιά.

*Πρέσβης του Ισραήλ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Αν δεν σταματήσουν τον Ερντογάν θα επαναληφθεί το σκηνικό με την ανοχή απέναντι στον Χίτλερ: Τότε θα είναι πολύ αργά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: