Το Ιράν προειδοποιεί: Η σύρραξη Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας μπορεί να μετατραπεί σε περιφερειακό πόλεμο

File Photo: O Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί. EPA, PETER KLAUNZER




Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο η σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας να μετατραπεί σ’ έναν περιφερειακό πόλεμο.

«Πρέπει να προσέξουμε ο πόλεμος ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να μην γίνει ένας περιφερειακός πόλεμος. Η ειρήνη είναι η βάση της δουλειάς μας και ελπίζουμε ότι η σταθερότητα στην περιοχή θα αποκατασταθεί με ειρηνικό τρόπο», δήλωσε ο Ροχανί σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη πως το Ιράν δεν θα επιτρέψει «σε κράτη να στέλνουν τρομοκράτες στα σύνορά μας με διάφορα προσχήματα».

Στο μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο άλλων 40 στρατιωτικών του, αυξάνοντας τον απολογισμό των νεκρών στις ένοπλες δνάμεις του σε 280 αφότου ξέσπασαν οι μάχες με τις αζερινές δυνάμεις στις 27 Σεπτεμβρίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Στην περιοχή σημειώνονται οι πιο φονικές συγκρούσεις εδώ και πάνω από 25 χρόνια μεταξύ αρμενικών και αζερινών δυνάμεων.

Επίσης ο μισός πληθυσμός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δηλαδή 70.000 έως 75.000 άνθρωποι, έχει εκτοπισθεί εξαιτίας των μαχών, ανακοίνωσε σήμερα ο μεσολαβητής αυτής της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περίπου το 50% του πληθυσμού έχει εκτοπισθεί, από το οποίο το 90% είναι γυναίκες και παιδιά, δηλαδή 70.000 έως 75.000 άνθρωποι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αρτάκ Μπελγκαριάν, ο μεσολαβητής που είναι αρμόδιος για τα θέματα που αφορούν την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αμάχων σε καιρό πολέμου.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τεχεράνη, Ιράν

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η Μόσχα εκτιμά ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ μπορεί να γίνει ορμητήριο τρομοκρατών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: