Το αμερικανικό σχέδιο του 1978: Ας σταματήσει πλέον ο εμπαιγμός των κατοίκων των Βαρωσίων

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ*

Ολόκληρη η Κύπρος παρακολούθησε με συντριβή την επαίσχυντη επέλαση των Τούρκων και Τουρκοκυπρίων στο παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, το οποίο άνοιξε με απόφαση του Τούρκου δικτάτορα Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζοντας κατάφωρα τα δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με το καθεστώς των Βαρωσίων.

Μια ακόμα παράνομη ενέργεια για δημιουργία τετελεσμένων επί του εδάφους , εις εφαρμογή των σχεδίων της Τουρκίας για εποικισμό της πόλης και προώθηση του στόχου ανάκτησης ολόκληρης της Κύπρου.

Η καταδικαστέα ενέργεια του ισλαμιστή προέδρου έδωσε την ευκαιρία να ανασυρθεί εκ νέου το περιβόητο «αγγλοαμερικανικοκαναδικό σχέδιο» και να προβληθεί ως μια χαμένη ευκαιρία για λύση του Κυπριακού προβλήματος και επιστροφή των Βαρωσίων στους νομίμους κατοίκους.

Ένα σχέδιο Βρετανικής επινόησης που στόχο είχε την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, που επιβλήθηκε από το Αμερικανικό Κογκρέσο μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ένα σχέδιο το οποίο απέρριψαν με τον τρόπο τους οι Τούρκοι, όχι για το περιεχόμενο αλλά για τη χρονική περίοδο που υπεβλήθη, όπως απεκάλυψε αργότερα Τούρκος αξιωματούχος σε Βρετανό διπλωμάτη. ( Ιδ. έγγραφο του Φόρειν Όφις, ημερ. 3 Μαρτίου 1983 που δημοσίευσε η ερευνήτρια Φανούλα Αργυρού στην εφημερίδα Σημερινή στις 14 Ιουλίου 2015). Ο δε Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, το χαρακτήρισε ως «φιλελληνικό».

  • Ένα σχέδιο για το οποίο ο καθηγητής Βαγγέλης Κουφουδάκης προέβη στην εξής επεξήγηση: «Η πρόταση απαιτούσε τη συναίνεση της Κύπρου σε ένα λεπτομερές συνταγματικό πλαίσιο που θα δημιουργούσε μια χαλαρή δικοινοτική, διζωνική συνομοσπονδία, όπως απαιτούσε η Τουρκία.

Ωστόσο, θέματα ζωτικά για τους Ελληνοκύπριους, όπως το εδαφικό, η επιστροφή των εκτοπισμένων στις πατρογονικές τους εστίες και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων αφήνονταν ανοικτά για μελλοντικές διαπραγματεύσεις.» (Ιδ.σελ. 198 της έκδοσης ´Τάσσος Παπαδόπουλος – Τα «σχέδια» για το Κυπριακό από το 1956 ως το 1984. ´ Ένα σχέδιο βάσει του οποίου διαμελίζεται η κυριαρχία του κράτους ισότιμα, σε δυο χωριστά κομμάτια, σε δυο χωριστά κράτη.

Όσον αφορά στο Παράρτημα για τα Βαρώσια όντως προέβλεπε την επανεγκατάσταση 14 χιλιάδων κατοίκων από τις 30 χιλιάδες που κατοικούσαν στην πόλη πριν από την τουρκική εισβολή. Όμως το καθεστώς της περιοχής επανεγκατάστασης δεν προβλέπεται. Δεν καθορίζεται αν θα απελευθερωνόταν η περιοχή Ούτε προβλέπεται η διοίκηση υπό την οποία θα ετίθετο. Εν πάση ,όμως,περιπτώσει οι Τούρκοι και ο Ντενκτάς ουδέποτε αποδέχθηκαν το σχέδιο με το παράρτημα!

Μήπως δεν είναι η ίδια φιλοσοφία που διέπει όλα τα σχέδια που κατά καιρούς προτάθηκαν και μάλιστα φέρουν την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών;

Επί τη ευκαιρία, κρίνεται σκόπιμο να υπενθυμήσουμε τη συμφωνία υψηλού επιπέδου από δέκα σημεία, που συνομολογήθηκε μεταξύ του Προέδρου Σπύρου Κυπριανού και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την 19 Μαρτίου 1979, υπό την αιγίδα του ΓΓ. ΟΗΕ. Η παράγραφος 5 προβλέπει ότι προτεραιότητα θα δοθεί στην επίτευξη συμφωνίας για την επανεγκατάσταση στα Βαρώσια υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ταυτόχρονα με την έναρξη της μελέτης από τους συνομιλητές των συνταγματικών και εδαφικών πτυχών μιας συνολικής διευθέτησης.

  • Μόλις επιτευχθεί συμφωνία για τα Βαρώσια θα εφαρμοστεί, χωρίς να αναμένεται η έκβαση των συζητήσεων επί των άλλων πτυχών του Κυπριακού προβλήματος.

Η Τουρκία και ο Ραούφ Ντενκτάς οι οποίοι δεσμεύθηκαν, κατόπιν πιέσεων του τότε Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, να εφαρμόσουν τα 10 σημεία υπαναχώρησαν με αποτέλεσμα να μην υπάρξει συνέχεια.

Ας σταματήσει πλέον ο εμπαιγμός των Βαρωσιωτών αλλά και του κόσμου.

*Λόρια Μαρκίδη
Πρέσβης ε.τ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Από τον κατευνασμό στην αποθράσυνση, δέκα ημέρες δρόμος: Τι καταλαβαίνει ο Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: