Τι συμβαίνει με την εισαγγελέα στη δίκη της Χ.Α.; Ο αποκαλυπτικός διάλογος με την Πρόεδρο του δικαστηρίου

Η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη στην έδρα του δικαστηρίου κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής, στο Εφετείο Αθηνών , Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας
Σε διακοπή οδηγήθηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς η πρόεδρος, Μαρία Λεπενιώτη ζήτησε από την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονομου, να συμπληρώσει την πρότασή της ως προς έντεκα καταδικασθέντες, οι οποίοι φαίνεται να έχουν ποινικό μητρώο και μάλιστα με ποινές καθείρξεων.

Η εξέλιξη αυτή, που δηλώνει σαφώς δυσαρέσκεια της έδρας απέναντι στην πρόταση της κ. Οικονόμου, οδήγησε το δικαστήριο να ζητήσει από την εισαγγελική λειτουργό, με επιμέλειά της, να διαβιβαστούν στο δικαστήριο οι φάκελοι των συγκεκριμένων καταδικασθέντων.

Η κ. Οικονόμου, ωστόσο, απάντησε νωρίτερα ότι με βάση τα ποινικά μητρώα προκύπτει μεν ότι οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για ποινές κάθειρξης για διάφορα αδικήματα, εντούτοις, όπως είπε, δεν διαφοροποίησε γι’ αυτούς την πρότασή της, γιατί έχουν εκτίσει τις ποινές τους, έχουν αποφυλακιστεί και τηρούν τους όρους που τους έχουν επιβληθεί.

Θέμα, επίσης, τέθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη σε ό,τι αφορά την περίπτωση του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, για τον οποίον η εισαγγελέας στην πρότασή της δεν ανέφερε ότι το 2015 παραβίασε τον περιοριστικό όρο του κατ’ οίκον περιορισμού υπό προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με την υπεράσπιση του ευρωβουλευτή, ορθώς η εισαγγελέας δεν αναφέρθηκε σε αυτό, καθώς έχει εκδοθεί μεταγενέστερο βούλευμα το 2019, προκειμένου ο κ. Λαγός να ταξιδεύσει στις Βρυξέλλες, στο οποίο δεν αναφέρεται παραβίαση όρων.

Μετά την εξέλιξη αυτή, το δικαστήριο θα μελετήσει όλους τους φακέλους, καθώς το αν κριθεί κάποιος ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων είναι κομβικής σημασίας θέμα για το αν θα του δοθεί ή όχι ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Ενδεικτικά, αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των προσώπων που η κ. Οικονόμου συμπεριέλαβε στην πρότασή της για χορήγηση αναστολών είναι και οι δύο δράστες της δολοφονίας Λουκμάν, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα σε κάθειρξη 21 ετών, έχουν εκτίσει τις ποινές τους και είναι ελεύθεροι. Δεν εξειδίκευσε την ποινή των 13 μηνών που είχε επιβληθεί το 1979 στον Νίκο Μιχαλολιάκο για την υπόθεση τοποθέτησης βόμβας στον κινηματογράφο «Έλλη» με 18 τραυματίες.

Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί σήμερα στις 11 το πρωί.

Ο διάλογος της προέδρου με την εισαγγελέα

Με την έναρξη της διαδικασίας της δίκης της Χρυσής Αυγής, η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος είπε πως το δικαστήριο επιθυμεί να θέσει δύο ζητήματα όσον αφορά τη χθεσινή πρόταση της κ. Οικονομου.

Ο διάλογος που ακολούθησε μεταξύ της προέδρου και της εισαγγελέα είναι ο εξής:

Πρόεδρος: ….Η κυρία εισαγγελέας ανέφερε ότι τα ποινικά μητρώα των καταδικασθέντων είναι λευκά πλην των ονομαστικά αναφερομένων…. Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο ονομαστικά και 11 ακόμη καταδικασθέντες (τους αναφέρει ονομαστικά ) …. Πλην των πέντε προσώπων που καταδικάστηκαν για ήσσονος σημασίας πράξεις.

Παρέλειψε όμως να αναφερθεί στους κατηγορουμένους που έχουν καταδικαστεί ακόμα και σε ποινές κάθειρξης. Όπως για παράδειγμα όσοι καταδικάσθηκαν για την ανθρωποκτονία Λουκμάν κα. Κατά τούτο, το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση. Δεύτερον η εισαγγελέας ανέφερε ότι κάποιοι εκ των καταδικασθέντων δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν.

Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο δικηγόρος του κ. Ματθαιόπουλου και κατέθεσε κάποια έγγραφα όπου σε αυτά αναφέρεται ότι ο Ιωάννης Λαγός έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους. Άρα, πρέπει να αναζητηθεί με επιμέλεια της εισαγγελέα τυχόν βούλευμα για τον αν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους ο Ιωάννης Λαγός.

Εισαγγελέας: Δεν είπα για ήσσονος απαξίας πράξεις….

Πρόεδρος: Δεν έθεσα εκεί το θέμα. Είπα ότι ακόμα και για καταδίκες κάθειρξης δεν αναφερθήκατε.

Εισαγγελέας: Αναφέρθηκα μόνο σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Πρόεδρος: Για τους άλλους ποια είναι η πρόταση;

Εισαγγελέας: Όλοι τηρούν τους όρους (σ.σ. για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση). Ανέφερα μόνο όσους είχαν λευκό ποινικό μητρώο. Όσοι δεν ανέφερα εννοείται ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Πρόεδρος: Και η πρόταση ποια είναι;

Εισαγγελέας: Να ανασταλεί και για αυτούς. Όλοι τηρούν τους όρους.

Πρόεδρος: Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;

Εισαγγελέας: Μάλιστα

Πρόεδρος: Σημειώστε το κύριε γραμματέα. Για το θέμα Λαγού τώρα. Υπάρχει σχετικό βούλευμα ότι παραβίασε τους όρους; Το δικαστήριο διακόπτει για αύριο, ώστε με επιμέλεια της εισαγγελέα να αναζητηθεί το βούλευμα για τους περιοριστικούς όρους του κατηγορούμενου Λαγού.

Τζ. Βινιεράτου, Δ.Βασιλόπουλος – ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα «τρία εισαγγελικά χτυπήματα»

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ: Το «πρώτο χτύπημα» που δημιούργησε το ράγισμα ανάμεσα σε δικαστήριο και εισαγγελέα ήρθε τον περασμένο Δεκμέβριο, όταν η κ. Αδαμαντία Οικονόμου δεν είδε εγκληματική οργάνωση αλλά «μεμονομένα χτυπήματα».

Το δικαστήριο έδωσε την δική του «απάντηση» στις 7 Οκτωβρίου όταν έκρινε την Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση με διευθυντή της τον Νίκο Μιχαλολιάκο και έξι ακόμη βουλευτές.

Όταν η εισαγγελέας κλήθηκε να προτείνει επί της παροχής ή μη ελαφρυντικών στους κατηγορουμένους, η αγόρευσή της ήταν «νευριασμένη». Σηκώθηκε από την καρέκλα της, όπως επιβάλλει η διαδικασία, και είπε στο δικαστήριο εμφανώς φορτισμένη:

«Πως να δώσω σύννομο βίο όταν κρίνατε πως είναι εγκληματική οργάνωση και έχουν κάνει πράξεις που θα μπορούσαν να πλήξουν το πολίτευμα;», είπε και πρότεινε μόνο μια ελαφρυντική περίσταση για κάποιους από τους κατηγορουμένους.

Η αντίδραση όμως των συνηγόρων τους, οδήγησε την εισαγγελέα την επόμενη ημέρα σε μια απολογητική τοποθέτηση, με την οποία ξεκαθάριζε πως δεν «λιποψύχησε» και πρότεινε «κατά συνείδηση». Κανείς δεν μπόρεσε να εξηγήσει τους λόγους που την ώθησαν στο να «απολογηθεί» για την εισαγγελική της πρόταση επί των ελαφρυντικών.

Το τελικό «χτύπημα» ήρθε την Δευτέρα (19/10) όταν ζήτησε να ανασταλούν οι ποινές όλων των κατηγορουμένων μέχρι το Εφετείο, εκτός του Γιώργου Ρουπακιά, γιατί κατά την κρίση της όλοι ανεξαιρέτως είναι τυπικοί στην τήρηση των όρων τους.

Η τελευταία σελίδα της ιστορικής απόφασης για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης θα γραφτεί με καθυστέρηση. Το θέμα του Ιωάννη Λαγού είναι το πρώτο με το οποίο θα ασχοληθεί το δικαστήριο, ενώ αναμένεται η συνέχεια των δευτερολογιών των συνηγόρων υπεράσπισης για το ζήτημα των αναστολών.

Πώς βιώνουν τις ακραίες τουρκικές προκλήσεις με το Oruc Reis οι ακρίτες κάτοικοι στο Καστελόριζο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal