«Θέμα ηθικής τάξης» για τον Συλλούρη, λέει ο τέως γενικός εισαγγελέας της Κύπρου Κληρίδης

Ο τέως γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου Κώστας Κληρίδης. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Είναι παράδοξο ο πρόεδρος της Βουλής να απολογείται δημόσια για κάποια συμπεριφορά του και να δηλώνει ότι μέχρι να γίνουν έρευνες θα απέχει από τα καθήκοντά του και την επόμενη μέρα να ασκεί καθήκοντα θέσης πολύ ψηλότερης από αυτήν που κατέχει, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, κάνοντας λόγο για «θέμα ηθικής τάξης».

Είχε κληθεί να σχολιάσει το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ασκεί από σήμερα και μέχρι την επιστροφή από τις Βρυξέλλες του προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος μετέβη στη βελγική πρωτεύουσα για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα καθήκοντα του προεδρεύοντος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Κληρίδης είπε ακόμη πως με τη αποχή του προέδρου της Βουλής από τα καθήκοντά του από την ερχόμενη Δευτέρα, όπως ο ίδιος ο κ. Συλλούρης ανακοίνωσε, δημιουργείται ένα νομικό, συνταγματικό κενό, «το οποίο ήταν απαράδεκτο να δημιουργηθεί», όπως σημείωσε. Πρόσθεσε πως «το Σύνταγμα δεν προνοεί τίποτε απολύτως για μια τέτοια περίπτωση».

Ερωτηθείς πώς μπορεί να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται, ο κ. Κληρίδης είπε πως ο πρόεδρος της Βουλής «ή θα συνεχίσει κανονικά τα καθήκοντά του παρά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ή θα υποβάλει παραίτηση. Δεν υπάρχουν ενδιάμεσες λύσεις», σημείωσε.

Σε σχέση με το γεγονός ότι ο κ. Συλλούρης είναι από σήμερα μέχρι και την επιστροφή του Προέδρου Αναστασιάδη από τις Βρυξέλλες Προεδρεύων της Δημοκρατίας, ο τέως Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε πως «τα δεδομένα τα οποία έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι ο Πρόεδρος της Βουλής δεν έχει υποβάλει παραίτηση, επομένως δεν έχει κενωθεί η θέση του, συνεχίζει να την κατέχει και η αποχή από τα καθήκοντά του θα υπάρξει μόνο από την ερχόμενη Δευτέρα. Επομένως με αυτά τα δεδομένα δεν φαίνεται να υπάρχει οποιοδήποτε συνταγματικό κώλυμα στο να επιτελεί τα καθήκοντα του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πρόσκαιρη απουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Σημείωσε πως «βεβαίως είναι κάπως παράδοξο ο Πρόεδρος της Βουλής, ο κάτοχος μιας τόσο ψηλής θέσης της ιεραρχίας, δεύτερος τη τάξει, να απολογείται δημόσια για κάποια συμπεριφορά του και να δηλώνει ότι μέχρι να γίνουν έρευνες θα απέχει από τα καθήκοντά του και την επομένη μέρα να ασκεί καθήκοντα θέσης πολύ ψηλότερης από αυτήν που κατέχει».

Πρόσθεσε πως «είναι θέμα ηθικής τάξης διότι όταν αισθάνεσαι ότι για τον άλφα ή βήτα λόγο, δικαιολογημένο ή όχι, δεν πρέπει να ασκείς τα καθήκοντα της θέσης που σου έχει ανατεθεί είναι πολύ παράδοξο ταυτόχρονα ή αμέσως μετά να ασκείς τα καθήκοντα μιας θέσης υψηλότερης από εκείνης που κατέχεις».

Όσον αφορά την κατάσταση που θα δημιουργηθεί από τη Δευτέρα, επεσήμανε πως δεν θα υπάρξει βάσει της δήλωσης του κ. Συλλούρη παραίτηση, επομένως δεν θα υπάρξει αυτό που προβλέπεται στο Σύνταγμα ως κένωση της θέσης του Προέδρου της Βουλής.

«Με αυτό ως δεδομένο σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντικατασταθεί από Πρόεδρος της Βουλής με εκλογή άλλου ως Προέδρου. Διότι το άρθρο 72 του Συντάγματος προβλέπει ότι μόνο σε περίπτωση κένωσης της θέσης του Προέδρου της Βουλής, για παράδειγμα λόγω παραίτησης, γίνεται το συντομότερο εκλογή για πλήρωση της θέσης, εν ανάγκη σε έκτακτη σύνοδο της Βουλής και το ενδιάμεσο τότε και μόνο καθήκοντα ασκεί ο γηραιότερος των Βουλευτών», επεσήμανε.

Είπε, περαιτέρω, πως «γενικότερα για να αντικατασταθεί ο Πρόεδρος της Βουλής αυτό γίνεται, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, μόνο σε περίπτωση πρόσκαιρης απουσίας του, που αυτό το βλέπουμε στην πράξη να γίνεται όταν για παράδειγμα απουσιάζει λόγω σύντομης ασθένειας, για ένα συνέδριο στο εξωτερικό, ακόμα και λόγω μιας απουσίας του από την Ολομέλεια της Βουλής που συνεδριάζει. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα καθήκοντα του Προέδρου της Βουλής επιτελεί ο γηραιότερος των βουλευτών», πρόσθεσε.

Το να απέχει, συνέχισε, «από τα καθήκοντά του είναι κάτι τελείως άγνωστο στο Σύνταγμα, πρωτόγνωρο και σίγουρα δεν φαίνεται να δικαιολογεί την άσκηση καθηκόντων από οποιονδήποτε άλλο. Αφ’ ης στιγμής βρίσκεται στη θέση του, συνεχίζει να κατέχει τη θέση του ένας αξιωματούχος οφείλει, είναι υποχρεωμένος να επιτελεί τα καθήκοντά του και δεν είναι περίπτωση που δικαιολογεί να ασκεί κάποιος άλλος αυτά τα καθήκοντα στη θέση του», ανέφερε.

Σημείωσε πως «με δεδομένο ότι πρόκειται για γενική αποχή από καθήκοντα πραγματικά δημιουργείται ένα νομικό κενό, συνταγματικό κενό, το οποίο ήταν απαράδεκτο να δημιουργηθεί. Δεν δικαιούται κατά την άποψή μου να επιτελέσει άλλος τα καθήκοντά του διότι πρόκειται εδώ για πρόσκαιρη απουσία. Πρόκειται για εθελούσια επ’ αόριστον αποχή από καθήκοντά», είπε, επισημαίνοντας πως «το Σύνταγμα δεν προνοεί τίποτε απολύτως για μια τέτοια περίπτωση».

Κληθείς να πει αν ο ίδιος είχε ενημερωθεί όταν ήταν Γενικός Εισαγγελέας από την ΜΟΚΑΣ για την επιστολή από το δικηγορικό γραφείο Γιώργου Φ. Πιττάτζιη Δ.Ε.Π.Ε. που απεστάλη τον Οκτώβριο του 2019, ο κ. Κληρίδης είπε πως επικοινώνησε με την ΜΟΚΑΣ και του ανέφεραν ότι δεν είχαν έλθει σε επαφή μαζί του για το θέμα “διότι πήραν μίαν επιστολή χωρίς λεπτομέρειες, χωρίς επίθετα κλπ”

«Δεν ήταν εις γνώση του αυτό το θέμα. Δεν το έφερε εις γνώση μου η ΜΟΚΑΣ διότι έκρινε πως ούτε για την ίδια ήταν κάτι άξιο λόγου να ερευνήσει», σημείωσε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ / Μαρία Κονιώτου

Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Συνταράσσεται η Κύπρος από τα σκάνδαλο με τα “χρυσά διαβατήρια”: Οργή πολιτών και κομμάτων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: