Θέμα χρόνου να αντικαταστήσει το Oruc Reis με γεωτρύπανο: Οι Ένοπλες Δυνάμεις, έτοιμες το περιμένουν

Το τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ. Photo via Twitter, @fatih_donmez




Ρεπορτάζ Γ.Σ., Hellas Journal

Η Ευρώπη συνειδητοποιεί μέρα με τη μέρα το πραγματικό πρόσωπο που έχει η Τουρκία. Η Αθήνα δικαιώνεται για τα όσα της καταμαρτυρά σε σχέση με την ένταση που δημιουργεί στην περιοχή και την επιχείρηση αλλαγής του status quo, γεγονός που επηρεάζει όλα τα κράτη της Μεσογείου.

Και μπορεί ο Covid-19 σχεδόν να μονοπωλεί την ειδησεογραφία, αλλά την ίδια ώρα το σεισμογραφικό της Τουρκίας Oruc Reis δεν έχει σταματήσει μαζί με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να παραβιάζουν την Ελληνική υφαλοκρηπίδα, νότια από τη Ρόδο, ανατολικά από την Κάρπαθο και δυτικά από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

  • Οι κινήσεις που έχει λάβει εντολή να κάνει το σεισμογραφικό, από το βόρειο σημείο της navtex έως το νότιο και αντίθετα, γίνονται ώστε να δείχνει πως έχει ξεκινήσει να κάνει τρισδιάστατες έρευνες, αφού αρχικά, όλο το προηγούμενο διάστημα, έχει ολοκληρώσει τις κινήσεις του στο πλάτος της παράνομα δεσμευμένης περιοχής.

Στο κατόπι τους πάντοτε και προς κάθε κατεύθυνση, τα πληρώματα των πλοίων της Τουρκίας, βλέπουν την Ελληνική σημαία από το κατάρτι των Ελληνικών πολεμικών πλοίων που όλο το 24ωρο, εδώ και πολλές ημέρες, από τις 11 του μήνα, δίνουν διαρκώς εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων και αναφέρουν οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρούν στην παράνομη πορεία που έχει χαράξει το ερευνητικό και τα πλοία του στόλου της γείτονος.

  • Η διάθεση της Τουρκίας έχει φανεί και έχει δηλωθεί από χείλη αξιωματούχων, γεγονός που σημαίνει ότι και μετά την 4η Νοεμβρίου, ημέρα δηλαδή ολοκλήρωσης της παράνομης navtex, πολύ πιθανό αυτή να πάρει νέα παράταση.

Επιτελείς σημειώνουν πως δεν αποκλείεται το νέο τμήμα της παράνομης τουρκικής δραστηριότητας να είναι ανατολικά από την θαλάσσια περιοχή που αυτή τη στιγμή πλέει το Oruc Reis. Και με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα θα ολοκληρώνει ένα μεγάλο βήμα αμφισβήτησης της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της Ελληνικής κυριαρχίας, νότια από τη Ρόδο έως και πολλά ναυτικά μίλια νότια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

  • Και από την στιγμή που θα υλοποιηθεί όλο αυτό το ύπουλο σχέδιο της Τουρκίας, κανείς δεν αποκλείει ότι θα επιχειρήσει να προκαλέσει ακόμη περισσότερο την Ελλάδα, θέλοντας να εκβιάσει όχι για τον διαχωρισμό των θαλασσίων ζωνών και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης αλλά για να υφαρπάξει την Ελληνική υφαλοκρηπίδα σε αυτή ακριβώς την περιοχή που τώρα πλέει το ερευνητικό.

Η αναβάθμιση του εκβιασμού προφανώς και θα είναι η αποστολή πλωτού γεωτρύπανου. Να θυμίσουμε ότι μετά το προκλητικό tweet «Oruc Reis» του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου όταν ξεκίνησε στις 11 Οκτωβρίου το ερευνητικό την πορεία του προς την Ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο υπουργός ενέργειας της γείτονος Φατίχ Ντονμέζ είχε σπεύσει να «τιτιβίσει» πως οι έρευνες θα διαρκέσουν σχεδόν δυο μήνες και δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και στο επερχόμενο τουρκικό σχέδιο, που είναι η αποστολή γεωτρύπανου.

Σχέδιο πλήρους αντιμετώπισης από τις ΕΔ

Αλλά ακόμη και γι’ αυτό το ιδιαίτερα αναβαθμισμένο σε πρόκληση σενάριο, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έχει καταθέσει ήδη τις προτάσεις και τα σχέδια αντιμετώπισης στην πολιτική ηγεσία με την οποία άλλωστε υπάρχει διαρκής ανοιχτή γραμμή ώστε ν’ αναδιατάσσονται τα σχέδια και οι αποφάσεις. Μια τέτοια κίνηση από την Άγκυρα εκτός της κλιμάκωσης σημαίνει πως μέσω των «ενεργειακών» σχεδίων της αναζητά και τον τρόπο με τον οποίο θα δημιουργηθεί το θερμό επεισόδιο που η ίδια αναζητά μεγάλο χρονικό διάστημα.

  • Πάντως τ’ αντανακλαστικά των Ενόπλων Δυνάμεων που δοκιμάζονται όλο αυτό το διάστημα κι έχουν αποδείξει ότι βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση, καλούνται και πάλι να παρατηρούν και ν’ αποτρέπουν τυχόν παραβατικές κινήσεις της Τουρκίας τις επόμενες ημέρες μιας και ξεκινά η τουρκική άσκηση «MAVI BALINA» (Μπλε Φάλαινα).

Η συγκεκριμένη άσκηση συνήθως διεξάγεται στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου και στην ανατολική  Μεσόγειο, δηλαδή στην περιοχή που ήδη επιχειρούν τα Ελληνικά μέσα για την αποτροπή των παραβατικών κινήσεων από την Άγκυρα.

Το αν θα προκαλέσει εκ νέου η Τουρκία και μέσω της συγκεκριμένης άσκησης είναι ένα ερώτημα που μένει ν’ απαντηθεί στο πεδίο, εκεί δηλαδή που θα λάβει και την ανάλογη απάντηση. Πάντως έως στιγμής ναυτική οδηγία- αγγελία για τη συγκεκριμένη άσκηση δεν έχει εκδοθεί κι αυτό θα γίνει όπως σημειώνεται από Επιτελείς, όταν κατά τη διάρκεια της άσκησης θα υπάρχει δραστηριότητα με πυρά.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

Συναγερμός στο Αιγαίο: Η Τουρκία παρουσίασε πολεμικό, εξοπλισμένο, θαλάσσιο σκάφος drone

Θα πάρει η Ελλάδα τα F-35 που προορίζονταν για την Τουρκία; Τα 6 πρώτα φτάνουν το 2022;

Μήνυμα υπεροχής μέσω των υποβρυχίων τύπου 214 «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ»: Έχουν κάνει κλοιό γύρο από τα τουρκικά πλοία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: