Το σκοτεινό παρελθόν του Ερσίν Τατάρ: Βρετανικό ένταλμα σύλληψης και αποφυλάκιση για λόγους «δημοσίου συμφέροντος»

File Photo: Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Μία εξαιρετικά σκοτεινή ιστορία από το παρελθόν του Ερσίν Τατάρ νικητή των παράνομων εκλογών στο ψευδοκράτος των Κατεχομένων που είδε το φως της δημοσιότητας από το Sigmalive της Κύπρου, αναδεικνύει το ποιόν και το άγνωστο παρελθόν του ανδρός που επέλεξε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ως ελεγχόμενο βραχίονά του για να έχει τον απόλυτο έλεγχο της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο Ερσίν Τατάρ υπηρετούσε ως βοηθός λογιστή στην εταιρεία του Ασίλ Ναδίρ, Polly Peck, στα Κατεχόμενα, προτού καταρρεύσει η εταιρεία στο Λονδίνο με τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο καταδολίευσης.

Με τον ιδιοκτήτη της να «διαφεύγει» από το Λονδίνο στα Κατεχόμενα το 1993 για να επιστρέψει σχεδόν μια εικοσαετία αργότερα, το 2010,  για να ξεκαθαρίσει το όνομά του, όπως είχε δηλώσει τότε.  Δικάστηκε στα βρετανικά δικαστήρια για 76 κατηγορίες καταδολίευσης και καταδικάστηκε από το Κακουργιοδικείο του Λονδίνου στις 23 Αυγούστου 2012 σε 10 χρόνια φυλάκισης σε βρετανικές φυλακές για 10 κατηγορίες κλοπής (καταδολίευσης) ύψους 28,8 εκατ. βρετανικών λιρών από την εταιρία του Polly Peck που κατέρρευσε το 1990.

Ο Ναδίρ αργότερα με παρέμβαση της Τουρκίας μεταφέρθηκε για εκτέλεση της υπόλοιπης ποινής στην Τουρκία τον Απρίλιο του 2016, όπου εντός 24 ωρών αφέθη ελεύθερος και επέστρεψε στα Κατεχόμενα.

Εδώ η απόφαση δικαστηρίου 23.8.2012

Δύο δημοσιεύματά του το BBC, το ένα στις 2 Μαΐου 2012 με τίτλο « Asil Nadir employee ‘tore up transfer evidence» (« Υπάλληλος του Ασίλ Ναδίρ ‘ξέσκισε μαρτυρία’ (μεταφοράς χρημάτων)» και το άλλο με ημερομηνία 22 Αυγούστου 2012 με τίτλο «Asil Nadir: City conman with ‘dangerous charisma’» («Ασίλ Ναδίρ: ο απατεώνας του City με το ‘επικίνδυνο χάρισμα»)  αναφέρθηκε στον Ερσίν Τατάρ καταγράφοντας τι λέχθηκε γι΄αυτόν στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με το SigmaLive, καταθέτοντας στο δικαστήριο, ο αστυνομικός ντετέκτιβ της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Michael Hawkins, εξιστόρησε ότι τον Οκτώβριο του 1990 φθάνοντας  στην εταιρία τον προσέγγισε ο Γραμματέας και διευθύνων σύμβουλος της Polly Peck International Peter Compson και του παρέδωσε ένα φάκελο με σχισμένα χαρτιά. Στην συνέχεια  μίλησε  με τον Τατάρ που ήταν ο βοηθός λογιστής της PPI και  τον ρώτησε τι ήταν τα ξεσχισμένα χαρτιά και ο Τατάρ του είπε «δεν ήταν σημαντικά» και ότι δεν ήθελε να βρεθούν στην κατοχή του. Ο αστυνομικός του ανταπάντησε ότι για να τα σκίσει σε τόσα κομματάκια θα πρέπει να ήταν σημαντικά. Ο τότε βοηθός λογιστή Τατάρ του είπε ότι «σχετίζονταν με μεταφορά χρημάτων του Ναδίρ στη Βόρεια Κύπρο». Η κατηγορούσα αρχή είπε στο δικαστήριο ότι συναρμολογήθηκαν από την αστυνομία τα κομματάκια που ξέσκισε ο Τατάρ και ήταν λεπτομέρειες μεταφοράς από την Barclays στην τουρκική τράπεζα Impexbank το 1990, η οποία είχε αγοραστεί από τον Ναδίρ το 1988.  Η κατηγορούσα αρχή ισχυρίστηκε ότι ο Τατάρ βοήθησε τον Ναδίρ στην παράνομή μετακίνηση λεφτών και ότι είχε μια στενή συνεργασία με τον Ναδίρ.

https://www.bbc.com/news/uk-17929978

https://www.bbc.com/news/uk-19209687

Σε δήλωσή του στη «Yeni Duzen» το 2011 ο Τατάρ είχε δηλώσει ότι οι μεταφορές των χρημάτων είχαν γίνει με εντολή του Ναδίρ, τον οποίο εμπιστευόταν και ήλπιζε να απαλλασσόταν από τις κατηγορίες.

Στο stop list  και της Κυπριακής Αστυνομίας

Σύμφωνα  με δημοσίευμα της αγγλόφωνης Cyprus Mail στην Κύπρο, 14.11.2019, κάποιος με το όνομα Tatar Ersin Rustem  βρισκόταν,  κατά την δημοσίευση της είδησης, στο stop list της Κυπριακής Αστυνομίας , με την σημείωση να πληροφορηθεί το CID αν  ντοπιστεί. Και πηγή,  έγραψε η εφημερίδα, είπε ότι «η αναφορά βρίσκεται στο stop list  της  Αστυνομία της Δημοκρατίας από το 1993 και σχετίζεται με την υπόθεση Πολύ Πέκ». .

Η ίδια εφημερίδα στο ειδησεογραφικό της επικαλέστηκε δύο τουρκοκυπριακές εφημερίδες τις «Kibris» και  «Diyalog»  οι οποίες έγραψαν ότι ο Τατάρ ζήτησε  από την τουρκική αστυνομία να ελέγξει με την Interpol  κατά πόσο τον αναζητούσαν, προτού να ταξιδέψει προς το Λονδίνο εντός του Νοεμβρίου 2019. Και η  απάντηση ήταν ότι δεν καταζητείτο.

T. Cypriot ‘PM’ dismisses suggestions can’t travel abroad due to Asil Nadir links

Δεν ήταν προς το «δημόσιο συμφέρον»

Πέντε μέρες αργότερα, στις 19.11.2019, η τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα www.lgcnews.com  επικαλούμενη την τουρκοκυπριακή «Havadis» έγραψε ότι ο Ερσίν Τατάρ  μέσω του αγγλικού δικηγορικού γραφείου Mark & Co Law Office  έστειλε επιστολή στο Serious Fraud Office (FSO) Τμήμα Σοβαρών Παραπτωμάτων στο Λονδίνο,  ζητώντας να μάθει αν υφίστατο  ένταλμα σύλληψής του. Η απάντηση του Τμήματος υπογραμμένη από την Ανώτερη Δικηγόρο Rosemary Donabella σημείωνε ότι «αποφασίστηκε να μην κινηθούν ποινικές διαδικασίες εναντίον του κ. Τατάρ τη βάση του ότι δεν είναι σήμερα προς το δημόσιο συμφέρον… Το διάταγμα για σύλληψη του κ. Tatar  ημερ. 13 Αυγούστου 2015 έχει αποσυρθεί από το Δικαστήριο».

PM Tatar Will Not Face Arrest in UK Letter Confirms

Σημειώνεται ότι οι Financial Times είχαν γράψει σχετικά:

« Η κατηγορούσα αρχή ισχυρίστηκε επίσης ότι ο κ. Ναδίρ βοηθήθηκε από αριθμό συνεργατών περιλαμβανομένου του Τατάρ ως βοηθός λογιστή ο οποίος βοήθησε στην «ανέντιμη κατάληψη χρημάτων από την PPI». Ένας υπάλληλος που είχε βρει μάλιστα παραλήψεις και ο Τατάρ του είπε να κλείσει το στόμα του», ήταν ο ισχυρισμός.

Εν κατακλείδι, το Βρετανικό Τμήμα Σοβαρών Παραπτωμάτων ενώ είχε ονομάσει τον Τατάρ ως ένα από τους κύριους βοηθούς του καταδικασθέντος Ναδίρ από το βρετανικό Κακουργοδικείο για απάτες ύψους 28,8 εκατ. στερλίνων, και είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του στις 13 Αυγούστου 2015 αργότερα αποσύρθηκε. Η απόφαση να μην προχωρήσει έρευνα για τον Τατάρ και να αφαιρεθεί από τον κατάλογο ως «καταζητούμενος» στάθηκε μόνο στο ότι « δεν ήταν πλέον προς το δημόσιο συμφέρον».  Ο Ερσίν Τατάρ επισκέφθηκε το Λονδίνο μέσω του αεροδρομίου Heathrow στις 29 Νοεμβρίου 2019.

Δεν γνωρίζουμε αν και η Κυπριακή Αστυνομία αφαίρεσε τον κ. Ersin Tatar από το δικό της stop list μετά την βρετανική απόφαση σύμφωνα με το δημοσίευμα 19.11.2019 της τουρκοκυπριακής www.lgcnews.com

Με πληροφορίες από το sigmalive.com της Φανούλας Αργυρού

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΚΥΠΡΟ

Πανηγύρια: Ο ισλαμιστής Ταγίπ Ερντογάν συγχαίρει τον υποτακτικό του στα κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: