Στο Κουβέιτ και στο Κατάρ ο Ερντογάν: Χτίζει σχέσεις με τα 2 από τα 6 μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY, NO SALES




Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί αύριο το Κατάρ και το Κουβέιτ, ανακοίνωσε το γραφείο του.

Στο μικρό εμιράτο θα συναντηθεί με τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι. Στο Κουβέιτ, πρόκειται να συναντηθεί με τον νέο εμίρη, σεΐχη Ναουάφ αλ Αχμάντ αλ Σαμπάχ και να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του προκάτοχου του και ετεροθαλή αδελφού του εμίρη, του Σαμπάχ αλ Αχμέντ που πέθανε σε ηλικία 91 ετών την προηγούμενη εβδομάδα.

Το Κατάρ ανακοίνωσε επίσης την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, με το καταριανό πρακτορείο ειδήσεων QNA να αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις προοπτικές ενίσχυσης των στρατηγικών σχέσεων των δύο χωρών.

Το μικρό εμιράτο είναι μια από τις λίγες αραβικές χώρες που υποστηρίζουν την επέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη.

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το κουβεϊτιανό πρακτορείο ειδήσεων KUNA, ο Ερντογάν, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η χώρα του έχει αποκαταστήσει «έναν στρατηγικό διάλογο υψηλού επιπέδου» με τα έξι μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Στο Συμβούλιο αυτό μετέχουν η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Ομάν και το Κατάρ.
Οι δύο εταίροι διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή ένα σχέδιο συμφωνίας για τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών, υπογράμμισε. Οι εμπορικές ανταλλαγές ανάμεσα στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου και την Τουρκία ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε περίπου 17 δισεκ. δολάρια ετησίως (15,5 δισεκ. ευρώ), έναντι 1,7 δισεκατομμυρίου δολαρίων (1,5 δισεκ. ευρώ) το 1999.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Ερντογάν και ο εμίρης του Κουβέιτ, ο σεΐχης Σαμπάχ αλ-Άχμαντ αλ-Σαμπάχ πρόκειται να κηρύξουν την έναρξη των εργασιών για την επέκταση του αεροδρομίου του Κουβέιτ, ένα σχέδιο ύψους 4,3 δισεκ. δολαρίων (3,9 δισεκ. ευρώ) που έχει αναλάβει η τουρκική εταιρεία Limak Holding.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο πρόκειται να τριπλασιάσει τη δυνατότητα υποδοχής του αεροδρομίου και να την αυξήσει μέσα σε έξι χρόνια στους 25 εκατ. επιβάτες, αποτελεί το μεγαλύτερο συμβόλαιο που έκλεισε ποτέ τουρκική εταιρεία στο Κουβέιτ.

Έξι τουρκικές εταιρείες εκτελούν αυτή τη στιγμή 30 έργα στο Κουβέιτ, συνολικού κόστους 6,5 δισεκ. δολαρίων (5,9 δισεκ. ευρώ), δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον οποίο οι εμπορικές ανταλλαγές ανάμεσα στην Τουρκία και το Κουβέιτ ανήλθαν πέρυσι σε 1,3 δισεκ. δολάρια (1,2 δισεκ. ευρώ), από τα οποία τα 431 εκατ. δολάρια (393 εκατ. ευρώ) ήταν τουρκικές εξαγωγές.

Περισσότερες από 280 κουβεϊτιανές εταιρείες έχουν δραστηριότητες στην Τουρκία, όπου οι κουβεϊτιανές επενδύσεις ανέρχονται από το 2002 σε 1,7 δισεκ. δολάρια (1,5 δισεκ. ευρώ).

Με πληροφορίες Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάιρο, Αίγυπτος

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Το χαβά τους οι Τούρκοι: Κλαίγονται ότι η ΕΕ τους αδικεί για την Ανατολική Μεσόγειο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: