Στο “απόσπασμα” η Κύπρος: Ο Γκουτέρες ετοιμάζει δύο διασκέψεις το Νοέμβριο για να κλείσει το Κυπριακό

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες συνομιλεί με τη Βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας. UN Photo, Mark Garten




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μια προκαταρκτική, άτυπη και μια κανονική Διάσκεψη για το Κυπριακό προτίθεται να συγκαλέσει, ενδεχομένως εντός Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων  Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού αναφέρουν πως ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις σημερινές ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα, ο κ. Γκουτέρες θα προχωρήσει με βάση τους σχεδιασμούς του ενώ ξεκινά και η κινητοποίηση όλων των παραγόντων  με επιρροή, με στόχο να αρχίσει και να τελειώσει αυτή η νέα προσπάθεια σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Εάν, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, κατά την άτυπη Διάσκεψη, ο κ. Γκουτέρες θεωρήσει πως υπάρχει έδαφος,  τότε θα συγκαλέσει νέα Πενταμερή, κανονική/επίσημη, στην οποία θα συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως υπό το βάρος των όσων διαδραματίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στην Αμμόχωστο, στη Νέα Υόρκη έχουν αποφασίσει να επισπεύσουν τις προσπάθειες. Εκτιμάται δε πως με την εμπλοκή κι άλλων παραγόντων, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η γερμανική προεδρία της Ε.Ε., οι ΗΠΑ, η Βρετανία αλλά και το ΝΑΤΟ, θα προκληθούν ραγδαίες εξελίξεις, ώστε να υπάρξει σύντομα αποτέλεσμα.  Είναι δε προφανές πως θα ασκηθούν πιέσεις προς όλες τις πλευρές και θα επιχειρηθεί με διάφορους τρόπους να μην αφήνουν διέξοδο στους εμπλεκόμενους να μην συνεργασθούν.

  • Το μεγάλο στοίχημα, όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, είναι η αντίδραση της Άγκυρας σε μια πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα, πρωτίστως, όμως με ποια ατζέντα θα θελήσει να προσέλθει.

Ο Γενικός Γραμματέας, σύμφωνα και με τα όσα έχει αναφέρει και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας στις 23 Σεπτεμβρίου, θα θέσει ως βάση των συζητήσεων,  το πλαίσιο έξι σημείων,  που κατέθεσε στο Κραν Μοντανά. Το πλαίσιο αυτό, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Γκουτέρες, θα πρέπει να γίνει αποδεκτό στο σύνολο του και όχι επιλεκτικά.

Είναι σαφές πως οι διεθνείς παίκτες επενδύουν και στη διαδικασία των διερευνητικών επαφών Ελλάδος και Τουρκίας. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι το «καλό κλίμα» που θα διαμορφωθεί στον ελληνοτουρκικό διάλογο θα επηρεάσει και το Κυπριακό. Δένδιας και Τσαβούσογλου συμφώνησαν, όπως είναι γνωστό, πρόσφατα στην Μπρατισλάβα, να προχωρήσουν με τις διερευνητικές επαφές στη σκιά και των όσων διαδραματίζονται στην Αμμόχωστο. Η λογική στην Αθήνα είναι πως είναι δυο διαφορετικά ζητήματα και πως «όταν υπάρχει διάλογος, θα μπορούμε να τα λέμε στους Τούρκους».

Η τουρκική πλευρά θα πει προφανώς την τελευταία λέξη σε σχέση με τους σχεδιασμούς της λεγόμενης διεθνής κοινότητας. Είναι προφανές πως η  Άγκυρα έχει διαφορετική ατζέντα και διαφορετικό οδικό χάρτη. Η κατοχική Τουρκία προφανώς και θα επιδιώξει μέσα από μια διαδικασία να θέσει τις αξιώσεις της. Μέχρι τώρα αυτό που επιδιώκει το επιτυγχάνει. Είναι, λοιπόν, και ένα στοίχημα για τα Ηνωμένα Έθνη και προσωπικά του κ. Γκουτέρες να μην προσαρμοστεί αυτή τη φορά στις τουρκικές αξιώσεις. Ούτε θα ακολουθήσει τις υποδείξεις του Βερολίνου.

  • Στο κάδρο η Αμμόχωστος

Σε σχέση με την Αμμόχωστο, από πλευράς Λευκωσίας  στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση, που κατατέθηκε με επιστολή Αναστασιάδη το 2019 για τη συγκρότηση ομάδας εμπειρογνωμόνων για την Αμμόχωστό. Αυτό αναφέρθηκε εκ νέου προς τον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος  είπε πως θα προσπαθούσε να αποτρέψει την προέλαση των Τούρκων στην περίκλειστη περιοχή. Η προσπάθεια του, εάν έγινε, εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, απέτυχε.

Το επιχείρημα, πάντως, του Ερντογάν στα διαβήματα προσφέρεται μόνο για  όσους θέλουν να του προσφέρουν κάλυψη. Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, στην καγκελάριο Μέρκελ, με την οποία  μίλησε την περασμένη Τρίτη, πριν την ανακοίνωση για Αμμόχωστο, ο Ερντογάν ισχυρίσθηκε  πως όλα αυτά που λέγονται αποτελούν προπαγάνδα των Ελληνοκυπρίων. «Δεν θα αλλάξουμε το καθεστώς θα ανοίξουμε την παραλία για όλους τους Κυπρίους…», φέρεται να έχει πει. Και κάποιοι τον έχουν πιστέψει!

  • Οι διεθνείς αντιδράσεις, όπως εκδηλώνονται, σαφώς και δεν ανατρέπουν τις τουρκικές επιδιώξεις. Για παράδειγμα, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ( 1-2 Οκτωβρίου), περιλήφθηκαν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών  για την Αμμόχωστο, πλην όμως δεν κατονομάζεται η κατεχόμενη πόλη. Κι αυτό επειδή αντέδρασε η καγκελάριος Μέρκελ! Δεν ήθελε καμία αναφορά στα Βαρώσια.

Όταν δεν δέχονται οι εταίροι μας να κατονομαστεί η Αμμόχωστος, για να μην αντιδράσει η Άγκυρα, γιατί να εισακούσει τις όποιες εκκλήσεις η Τουρκία;

Το επόμενο βήμα της τουρκικής πλευράς σε σχέση με την Αμμόχωστο αναμένεται ότι θα είναι η μεταβίβαση της περιοχής από τον κατοχικό στρατό στο ψευδοκράτος και στη συνέχεια αναμένεται να υπάρξει προσέγγιση προς τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες και  εμπλοκή της λεγόμενης επιτροπής περιουσιών του κατοχικού καθεστώτος.

Είναι σαφές από τα όσα έχουν αναφερθεί και δημόσια, πως ο εποικισμός της περιοχής είναι «δρόμος χωρίς επιστροφή»,  εκτός κι εάν η Τουρκία ανταλλάξει τούτο με κάποια αξίωσή της, αν και τούτο θα είναι προσωρινό. Εκτός κι εάν επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό, πλην όμως αυτό δεν είναι ορατό αυτή τη στιγμή. Εκτός κι εάν υπάρξει «κλείσιμο» του Κυπριακού διά της επιβολής.

  • ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΣΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΝ

Στο  τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ( 1-2 Οκτωβρίου), η Γερμανία, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ε.Ε., η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, ζήτησαν να δοθεί «χώρος στο διάλογο».  Επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί η σημασία των κυρώσεων με στόχο να εγκαταλειφθεί από τη Λευκωσία η θέση αυτή.

Κατά τις συζητήσεις φαίνεται πως υπήρξαν και από γαλλικής πλευράς υποδείξεις του Μακρόν προς τον Αναστασιάδη,  για τις δυσκολίες να υιοθετηθούν κυρώσεις. Είναι, ωστόσο, σαφές πως υπήρχαν περιθώρια άλλων χειρισμών στο Συμβούλιο, ιδιαίτερα όταν δινόταν το μήνυμα πως θα επέμενε η Λευκωσία μέχρι τέλους  στις θέσεις της.

Η μη έκδοση συμπερασμάτων θα ήταν ένα ενδεχόμενο που θα κινητοποιούσε περισσότερο τη Γερμανία, που ως Προεδρία θα είχε κόστος, εάν παρουσιαζόταν η Ε.Ε. διχασμένη και η ίδια αποτύγχανε να «περάσει» ένα κοινά αποδεκτό κείμενο, όπως γίνεται πάντα. Αυτό το εργαλείο προφανώς και δεν αξιοποιήθηκε.

  • ΤΟ «ΓΙΑΒΟΥΖ» ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙ΄ ΑΥΤΟ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ 

Το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» έχει ολοκληρώσει τη γεώτρηση του στο θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, δεν εντόπισε κοίτασμα φυσικού αερίου και γι΄ αυτό το λόγο αποχώρησε από την περιοχή.

Αυτή είναι αλήθεια αν και επιχειρήθηκε από τη Γερμανική Προεδρία της Ε.Ε. να παρουσιαστεί ως «βήμα καλής θέλησης» από πλευράς του Ερντογάν. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η επιστροφή του «Γιαβούζ» στην περιοχή παραμένει ανοικτή και τούτο θα αποφασισθεί προσεχώς.

Το «Γιαβούζ», σύμφωνα με τον ισχυρισμό της Άγκυρας,  διενεργεί γεωτρήσεις σε περιοχές «τουρκικής αρμοδιότητας» και η αποχώρησή του δεν αφορά αλλαγή στάση από πλευράς της κατοχικής δύναμης.

Την ίδια ώρα, όταν από πλευράς του Βερολίνου κι άλλων διεθνών παικτών τέθηκε και το θέμα του «Μπαρμπαρός» η απάντηση της Άγκυρας ήταν η εξής: «Α, αυτό δεν είναι δική μας υπόθεση, αλλά των Τουρκοκυπρίων καθώς αυτοί είναι που έχουν αδειοδοτήσει την τουρκική εταιρεία πετρελαίων, ΤΡΑΟ και διενεργεί με το σκάφος έρευνες σε… δικές τους περιοχές». Αυτά τα… εκπληκτικά λένε οι Τούρκοι!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ουραγοί στην απληστία της κατοχικής Τουρκίας: Αθήνα-Λευκωσία δοκίμασαν μόνο την πολιτική του “δίνω”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: