Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης: Σύνοδος Κορυφής με χαμηλές προσδοκίες για καταδίκη της Αγκυρας

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. AΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμμετάσχει στις εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξωτερικές υποθέσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ευρω-τουρκικών σχέσεων και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Σύνοδος ξεκινάει στις 15:00 τοπική ώρα στις Βρυξέλλες.

Θα συζητηθούν επίσης, οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας, η υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, η Λευκορωσία, η κλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και το Μπρέξιτ.

Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις τόσο με τον Σαρλ Μισέλ όσο και με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Σημειώνεται ότι στην επιστολή που απέστειλε  προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σημείωνε ότι στόχος της ΕΕ είναι να υπάρξει χώρος για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία , ενώ υπογράμμιζε ότι  «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της».

Η Μέρκελ δείχνει το κλίμα

Ωστόσο, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στη γερμανική βουλή η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο θέμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας που θα συζητηθεί στην πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αποκαλύπτοντας εν μέρει και τις προθέσεις της.

Οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία είναι «σύνθετες», δήλωσε. «Από τη μια πλευρά παράπονα σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, από την άλλη η ένταση στην Α. Μεσόγειο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία – σοβαρή ένταση». Όπως πρόσθεσε, «δεν μπορούμε να διανοηθούμε πόσο μικρή είναι η απόσταση σε ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ στρατιωτικής σύρραξης και ειρηνικής διευθέτησης».

Παράλληλα η καγκελάριος κατέστησε σαφές πως η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και επιτελεί «θαυμαστό και αξιοσημείωτο» έργο σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία τεσσάρων εκατομμύριων προσφύγων.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά», είπε, «πώς θα πετύχουμε την αποκλιμάκωση της έντασης, πώς θα ενισχύσουμε τη συνεργασία στο προσφυγικό και σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων.»

Σκιαγραφώντας, κατά κάποιο τρόπο, τη στάση της Γερμανίας στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής δήλωσε πως θα πρέπει, «να προσδιορίζουμε κάθε φορά εκ νέου τη σχέση μας με την Τουρκία αλλά και να εμμένουμε στη συνεργασία μαζί της σε σημαντικά ζητήματα.»

Έκκληση για συμφωνία στο προσφυγικό

Στη συνέχεια της ομιλίας της η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε και στα πρόσφατα γεγονότα στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια.

Ασκώντας κριτική στην Ελλάδα επεσήμανε πως «τις τελευταίες ημέρες είδαμε φριχτές εικόνες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων. Και όχι από την Τουρκία, θα ήθελα να το τονίσω, αλλά από τη Λέσβο, από ένα κράτος μέλος της ΕΕ.»

Είναι σημαντικό, τόνισε, ότι στη Λέσβο θα δημιουργηθεί ένας πιλοτικός προσφυγικός καταυλισμός που θα τον διαχειρίζεται σε μεγάλο βαθμό η ΕΕ. Ενώ υποστήριξε την αναγκαιότητα της άμεσης αντίδρασης της Γερμανίας να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λέσβο, επεσήμανε ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν συνιστά τη βιώσιμη λύση του προβλήματος.

Θα δηλώσουν έτοιμοι για κυρώσεις

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο με αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες, οι 27 θα χαιρετίσουν τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις με την έναρξη διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά θα επικρίνουν την Άγκυρα για τις συνεχιζόμενες παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, καλώντας την να τις τερματίσει άμεσα και δηλώνοντας ότι αναμένουν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού το επόμενο διάστημα.

Επιπλέον οι 27 θα δηλώσουν έτοιμοι να υλοποιήσουν κατάλογο  κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία επιστρέψει στην επιθετική στάση και θα της ζητήσουν να δεσμευθεί σε ειρηνική επίλυση των διαφορών της με τους γείτονες, χαιρετίζοντας και την πρωτοβουλία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για διεξαγωγή διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ακόμη αναμένεται πως οι 27 θα υπενθυμίσουν την προετοιμασία για προσθήκη νέων ονομάτων στον κατάλογο των κυρώσεων για τις παράνομες γεωτρήσεις, χωρίς ωστόσο να έχουν συμφωνήσει ούτε τη φραστική διατύπωση, ούτε το χρόνο της προσθήκης. Σημείωσε δε ότι προς το παρόν “δεν υπάρχει ομοφωνία για νέες καταχωρήσεις”, στη σχετική λίστα των κυρώσεων για την Τουρκία, αλλά το τι θα συμβεί “θα εξαρτηθεί από τη συζήτηση των ηγετών”.

Δεν υπάρχει προσχέδιο συμπερασμάτων

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο και τουλάχιστον άλλη μια διπλωματική πηγή, προς το παρόν δεν υπάρχει προσχέδιο συμπερασμάτων για την  Τουρκία και ενδεχομένως να παρουσιαστεί απευθείας στο δείπνο από τον κ. Μισέλ. Η πρόθεση του Σάρλ Μισέλ είναι να καταστεί σαφές ότι αφενός η Τουρκία έχει να επωφεληθεί από μια θετική ατζέντα (η οποία δεν προσδιορίζεται γραπτά) στα πλαίσια των συζητήσεων του 2016, αλλά η ΕΕ δεν θα διστάσει να κάνει χρήση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της αν υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις της και επιστρέψει στην επιθετικότητα.

Σύμφωνα με έτερη διπλωματική πηγή “αυτό που τελικά θα δούμε είναι λίγο-πολύ στο ίδιο κλίμα που κινήθηκε η επιστολή Μισέλ”. Η ίδια πηγή  κατέγραψε  την πολιτική διπλής προσέγγισης “καρότο και μαστίγιο”. Ξεκαθάρισε δε ότι “για μας οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Αυτό έχει ειπωθεί επίσης και στην Αθήνα και επιμένω και στο Coreper. Δεν είναι η ΕΕ που πρέπει να επιλέξει μεταξύ διαλόγου ή κυρώσεων. Η ΕΕ ιδανικά θα ήθελε καλή, εποικοδομητική, εταιρική σχέση με Τουρκία.  Από εκεί και πέρα, στην Τουρκία εναπόκειται να επιλέξει αυτό που προτιμάει. Δεν μπορεί και διάλογο και καλή εποικοδομητική σχέση και ενίσχυση της τελωνειακής ένωσης και να κάνει αυτά που κάνει. Αν συνεχίσει … κυρώσεις”, τόνισε η διπλωματική πηγή.

Διευκρίνισε όμως ότι “δεν υπάρχει αυτοματοποιημένη διαδικασία”. Έκανε δε λόγο για “κοινή θέση Ελλάδας-Κύπρου”, σημειώνοντας ότι “δεν εφησυχάζουμε που έφυγε Ορούτς Ρέιτς, θέλουμε περισσότερες καταχωρήσεις (ονομάτων στη λίστα των κυρώσεων) προς διαφύλαξη αξιοπιστίας και να πάρουν έστω ένα ελαφρύ μήνυμα ότι δεν μπορούν να κάνουν ο,τι θέλουν”. Ως βελτίωση κατέγραψε ότι η ΕΕ ζητά “σταθερή συνεπή αποκλιμάκωση, τερματισμό προκλητική συμπεριφοράς, πιο ενεργά συγκεκριμένα πράγματα”.

Η στρατηγική συζήτηση για την Τουρκία, θα πραγματοποιηθεί στο δείπνο της πρώτης ημέρας (1/10) και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν το ίδιο βράδυ ανακοινώσεις από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Πρόεδρο της Κομισιόν.

Πώς θα ξεκινήσει η Σύνοδος

Οι ηγέτες της ΕΕ θα ξεκινήσουν τη Σύνοδο με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατά την πρώτη τους συνάντηση εργασίας, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα ενημερωθούν για τις σχέσεις με την Κίνα, μετά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας στις 22 Ιουνίου 2020 και τη συνάντηση των ηγετών με τον Πρόεδρο Σι Ζιν Πινγκ στις 14 Σεπτεμβρίου 2020. Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να συζητήσουν άλλα θέματα εξωτερικών υποθέσεων, ιδίως την κατάσταση στη Λευκορωσία, τη δηλητηρίαση του Alexei Navalny και την κλιμάκωση του Nagorno-Karabakh.

Την Παρασκευή, η συνάντηση εργασίας θα ξεκινήσει στις 9:30 ώρα Βρυξελλών με μια συζήτηση για την ενιαία αγορά, τη βιομηχανική πολιτική και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με αυτά τα θέματα. Θα υπάρξει επίσης ένα σύντομο σημείο σχετικά με τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, DW

Παρουσία Σακελλαροπούλου – Μητσοτάκη η εκδήλωση για τα 2500 από τις Θερμοπύλες και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: