Στην “δημοκρατική” Τουρκία του Ερντογάν απαγορεύτηκε θεατρικό έργο στα κουρδικά

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τουρκική Προεδρία




Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν σήμερα ένα θεατρικό έργο στην κουρδική γλώσσα, που είχε προγραμματιστεί για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας να ανέβει σε δημοτικό θέατρο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Το “Beru”, μια κουρδική μετάφραση του έργου «Κλάξον, Τρομπέτες και Πλάκες» του διάσημου Ιταλού συγγραφέα Ντάριο Φο, συμπεριλαμβανόταν στο πρόγραμμα του Οκτωβρίου του δημοτικού θεάτρου της Κωνσταντινούπολης, που διαθέτει καμιά δεκαριά αίθουσες σε ολόκληρη την πόλη.

Ιδρυθέν το 1914, το δημοτικό θέατρο σκόπευε να φιλοξενήσει απόψε το βράδυ το έργο, που θα παρουσίαζε η ανεξάρτητη ομάδα Teatra Jiyana Nu για πρώτη φορά στην αίθουσά του στη συνοικία Γκαζιοσμανπασά.

«Βρισκόμασταν στη σκηνή, πανέτοιμοι να υποδεχθούμε τους θεατές, όταν μας παραδόθηκε η απόφαση απαγόρευσης της περιφέρειας», περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο η ηθοποιός Ρουγκές Κιριτζί.

Οι αρμόδιες αρχές δεν ανέφεραν κανέναν λόγο για να δικαιολογήσουν την απόφασή τους.

Απαγορευμένη για πολύ καιρό, η χρήση της κουρδικής γλώσσας δημοσίως είχε εν μέρει επιτραπεί τη δεκαετία του 1990 και ευρύτερα από τις αρχές του 2000.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν ήταν ακόμη πρωθυπουργός το διάστημα 2002-2014, είχε επιτρέψει μια πιο ελεύθερη χρήση της κουρδικής γλώσσας δημοσίως.

«Δεν περιμέναμε μια τέτοια απαγόρευση. Είχαν υπάρξει παρόμοιες περιπτώσεις τη δεκαετία του 1990, όμως πιστεύαμε ότι όλο αυτό είχε ξεπεραστεί», δήλωσε ο ηθοποιός Ομέρ Σαχίν.

«Είναι ντροπή για αυτή τη χώρα (…). Αυτό το έργο παίζεται σε όλες τις γλώσσες στον κόσμο. Γιατί το να το ανεβάσουμε στα κουρδικά θα ήταν απειλή για τη δημόσια τάξη; Θα γελούσαμε μαζί σε μία κωμωδία, ακόμα κι αυτό δεν ήταν ανεκτό», σημείωσε η Κιριτζί.

Με πληροφορίες AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η Σουηδή ΥΠΕΞ εκνεύρισε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Του ζήτησε να σεβαστεί την Κυπριακή ΑΟΖ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: