Στ. Πέτσας: Δεν μπορεί να υπάρξουν διερευνητικές όσο το Ορούτς Ρέις παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

File Photo: Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας , μιλά κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεδριάζει εκ νέου σήμερα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, όπου τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα θέσουν προς τους ηγέτες των χωρών μελών της Ένωσης τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και τη νέα έξοδο του Ούρουτς Ρέις σε περιοχές που επικαλύπτουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ιδίως μάλιστα το γεγονός ότι και οι δύο αυτές προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας συγκρούονται ευθέως με συγκεκριμένες παραγράφους των συμπερασμάτων του πρόσφατου Συμβουλίου Κορυφής.

Και ο κ. Πέτσας τόνισε: «η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη θέση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός από την πρώτη έξοδο του τουρκικού ερευνητικού και συνοψίζεται στη φράση: Σταματούν οι προκλήσεις αρχίζουν οι συζητήσεις».

Ο Στέλιος Πέτσας επεσήμανε πως «όπως τότε έτσι και τώρα υπογραμμίζουμε ότι η επανάληψη των διερευνητικών δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών. Δεν μπορεί να υπάρξουν διερευνητικές όσο το Ορούτς Ρέις παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Δεν μπορεί η Τουρκία να προκαταλαμβάνει τη συζήτηση μ’ ένα ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που υποτίθεται ότι θέλει να οριοθετήσουμε. Η Ελλάδα επιμένει με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση στη διπλωματία και συνεχίζει την προσπάθεια ενίσχυσης των στρατηγικών συμμαχιών της. Διαπιστώνεται ήδη υιοθέτηση των θέσεών μας όχι μόνο από την ΕΕ αλλά και από τις ΗΠΑ που έχουν εγκαταλείψει την τακτική των ίσων αποστάσεων, καταγγέλλουν την Τουρκία ότι αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και την καλούν να τερματίσει αυτή την προσχεδιασμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα».

Είπε όμως ότι «ταυτόχρονα η Ελλάδα κάνει σε επιχειρησιακό επίπεδο όπως έκανε και στην προηγούμενη έξοδο του Ορούτς Ρέις, ό, τι πρέπει. Οι ένοπλες δυνάμεις κινούνται στο πλαίσιο της αποστολής τους για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Έχουν αποδείξει πολλές φορές φέτος ότι είναι ικανές να φέρουν σε πέρας το έργο τους».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 

Αναπόφευκτες οι κυρώσεις στην Τουρκία αν συνεχίσει τις προκλήσεις, λέει ο Πέτσας

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: