Σιωπή, να μην ξυπνήσουν οι Ευρωπαίοι: Στις Βρυξέλλες …σκέφτονται ενώ ο Ταγίπ απειλεί ασύστολα…

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ομιλεί στους δημοσιογράφους παρουσία ιατρών και νοσοκόμων. EPA, LUDOVIC MARIN / POOL




Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σκεφτεί πώς θα δράσει εάν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο εκπρόσωπος είχε ερωτηθεί για τη στάση της Άγκυρας μετά και τις τελευταίες επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Η θέση όπως εκφράστηκε από τον ύπατο εκπρόσωπο στο twitter αντικατοπτρίζει τη θέση της Ε.Ε. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις επίσης από τα κράτη-μέλη σχετικά με τα απαράδεκτα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν» ανέφερε ο Πίτερ Στάνο υπογραμμίζοντας ότι «η θέση της Ε.Ε. είναι ξεκάθαρη»

«Οι θέσεις των 27 κρατών-μελών αποτυπώνονται ξεκάθαρα στα συμπεράσματα του τελευταίου Συμβουλίου και του Συμβουλίου στις αρχές Οκτωβρίου. Εάν η Τουρκία συνεχίσει με τις προκλήσεις, με τις εντάσεις εναντίον της Ε.Ε. ή εναντίον κρατών-μελών της Ε.Ε. πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε σε σχέση με αυτές τις ενέργειες και τις δηλώσεις», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Στάνο επανέλαβε ότι η Ε.Ε. είναι αλληλέγγυα με τα κράτη-μέλη, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε γραπτή παρέμβασή του μέσω Twitter, καταδίκασε την φραστική επίθεση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Τα λόγια με τα οποία ο πρόεδρος Ερντογάν απευθύνθηκε στον πρόεδρο Μακρόν είναι απαράδεκτα. Οι προσωπικές επιθέσεις δεν βοηθούν την θετική ατζέντα την οποία η Έυρωπαϊκή Ένωση θέλει να προάξει με την Τουρκία αλλά, αντιθέτως, απομακρύνουν τις λύσεις».

«Πλήρης αλληλεγγύη στον Εμανουέλ Μακρόν» έγραψε, τέλος, ο Τζουζέπε Κόντε.

— Τη στάση της Τουρκίας και τις επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν καταδικάζει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο τουίτερ τονίζει: «Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της».

  • Η Τουρκία πιέζει εσκεμμένα σπάζοντας συνεχώς τα ταμπού

Η ακύρωση της επίσκεψης του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Τουρκία οφείλεται στην εκ νέου πρόκληση της Τουρκίας, δήλωσε ο Γερμανός Υφυπουργός Εξωτερικών Μάικλ Ροθ στην τουρκική έκδοση της Ντόιτσε Βέλλε. Ανέφερε ότι η Τουρκία πιέζει πολύ εσκεμμένα και ανοιχτά ορισμένα όρια, σπάζοντας συνεχώς τα ταμπού.

Στη συνέντευξή του ο Γερμανός ΥΦΕΞ είπε ότι “θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις παραδοσιακά πολύ στενές σχέσεις μας με την Τουρκία, όχι μόνο για μεσολάβηση, αλλά και για να αποτρέψουμε άλλη μία στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή. Τελικά, αυτό που οδήγησε στην ακύρωση της επίσκεψης ήταν η εκ νέου πρόκληση της Τουρκίας. Δεν είμαι σίγουρος ποιο σκοπό έπρεπε να εξυπηρετήσει ή να επιτύχει αυτή. Τέτοιες προκλήσεις δεν θα μας βοηθήσουν να σημειώσουμε την παραμικρή πρόοδο. Αυτή η περιοχή είναι ήδη πολύ ευαίσθητη”.

Ανέφερε ότι “η Κύπρος και η Ελλάδα μπορούν να βασιστούν στην αλληλεγγύη μας. Αλλά προσπαθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο να φέρουμε αυτήν τη διαφωνία σε μια πλατφόρμα διαλόγου και ισότιμης ανταλλαγής απόψεων. Αλλά έτσι λειτουργεί η πολιτική και η διπλωματία. Ουδείς εκφεύγει της απογοήτευσης και της διαφωνίας. Αλλά είμαστε αισιόδοξοι και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας”.

Ο Γερμανός ΥΦΕΞ είπε ακόμη ότι “η Τουρκία πιέζει πολύ εσκεμμένα και ανοιχτά ορισμένα όρια, σπάζοντας συνεχώς τα ταμπού”. “Η Γερμανία και η ΕΕ προτίθενται πραγματικά να σημειώσουν ταχεία πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Αλλά δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Τουρκία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της βιομηχανίας όπλων μειώθηκε στο ελάχιστο, δηλαδή σε τομείς όπου μπορεί να παρέχεται υποστήριξη. Μειώσαμε επίσης την εμπλοκή της αμυντικής βιομηχανίας μας σε σχέση με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας”, ανέφερε.

“Μια εξωτερική πολιτική που αναλαμβάνει την ευθύνη για την ειρήνη δεν θα επιτρέψει την κλιμάκωση της στρατιωτικής έντασης. Αλλά οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Η ΕΕ έχει ήδη αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα πολλές φορές. Υπάρχουν κυρώσεις και άλλα εργαλεία. Αλλά στόχος μας είναι να μην καταφύγουμε σε αυτά τα εργαλεία. Καταβάλλουμε μια αξιοσημείωτη προσπάθεια να επιλύσουμε πολιτικά τις συγκρούσεις. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι αρκετά ευαίσθητη, αρκετά επικίνδυνη. Δεν θέλουμε να δούμε εκ νέου αύξηση της έντασης”, δήλωσε.

Ο Ερντογάν καλεί τους Τούρκους να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα ενώ συνέκρινε τη μεταχείριση των μουσουλμάνων στην Ευρώπη με αυτή των εβραίων πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Όπως στη Γαλλία μερικοί λένε ‘μην αγοράζετε τις τουρκικές μάρκες’, απευθύνομαι από εδώ στο έθνος μου: κυρίως μην προσέχετε τις γαλλικές μάρκες, μην τις αγοράζετε», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Στην ίδια ομιλία ο Ερντογάν συνέκρινε τη μεταχείριση της οποίας τυγχάνουν οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη με με τη μεταχείριση των εβραίων πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και κατηγόρησε ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες για «φασισμό» και «ναζισμό».

«Μια εκστρατεία λυντσαρίσματος, παρόμοια με αυτή που έγινε εναντίον των εβραίων της Ευρώπης πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, διεξάγεται εναντίον των μουσουλμάνων», υποστήριξε κατά την ομιλία του ο Ερντογάν.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους ευρωπαίους αξιωματούχους να βάλουν ένα τέλος σ’ αυτό που περιέγραψε ως «εκστρατεία μίσους» έναντι των μουσουλμάνων, η οποία «κατευθύνεται» από τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

«Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι οφείλουν να πουν ‘στοπ’ στην εκστρατεία μίσους που κατευθύνεται από τον Μακρόν», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο πως ο Μακρόν έχει πρόβλημα με τους μουσουλμάνους και αμφισβήτησε την «ψυχική υγεία» του προέδρου της Γαλλίας. Παρόμοια σχόλια έκανε και χθες, Κυριακή, καθώς και κατά τη σημερινή ομιλία του στην Άγκυρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Μποϊκοτάζ: «Δεν υποχωρούμε στον εκβιασμό…Βάλτε τις αρχές σας πριν από το επιχειρείν»

«Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στον εκβιασμό», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εργοδοτικής ένωσης της Γαλλίας Medef απαντώντας στις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων σε χώρες της Μέσης Ανατολής σε απάντηση της στάσης που τηρεί ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στην επίθεση κατά των αρχών της Δημοκρατίας που επιχειρούν ισλαμικοί κύκλοι στην Γαλλία. Ο Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ κάλεσε τις γαλλικές επιχειρήσεις να θέσουν τις αρχές τους πριν από το επιχειρείν.

Αιτία της οργής μέρους του μουσουλμανικού κόσμου κατά της Γαλλίας; Οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Γαλλία δεν θα υποχωρήσει ούτε ως προς τα σκίτσα (του Μωάμεθ), ούτε ως προς την ελευθερία της έκφρασης.

Οι δηλώσεις αυτές διατυπώθηκαν από τον πρόεδρο Μακρόν κατά την διάρκεια της τελετής στην μνήμη του Σαμουέλ Πατί, του καθηγητή που αποκεφαλίσθηκε επειδή παρουσίασε σκίτσα του Μωάμεθ στην τάξη του.

Ηδη το Σάββατο, γαλλικά προϊόντα αποσύρθηκαν από τα ράφια των σουπερμάρκετ στην Ντόχα του Κατάρ

Σήμερα, η υπουργός Πολιτισμού Ροζλίν Μπασελό εξήγησε ότι η Γαλλία δεν μάχεται «τους γάλλους μουσουλμάνους», αλλά «τον ισλαμισμό και την τρομοκρατία».

Χθες, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωση ότι «οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ δεν έχουν κανένα αντικείμενο και θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως, καθώς και όλες οι επιθέσεις που κατευθύνονται κατά της χώρας μας, χειραγωγούμενες από μία ακραία μειοψηφία».

Λίγη ώρα μετά, ο Εμανουέλ Μακρόν έγραψε στο Twitter: «Την ελευθερία, την αγαπάμε· την ισότητα, την εγγυόμαστε· την αδελφοσύνη, την ζούμε εντατικά. Τίποτε δεν θα μας κάνει να υποχωρήσουμε, ποτέ».

  • «Δεν απαντάμε με βλακεία στην βλακεία…»

Η οργή αυξανόταν το σαββατοκύριακο και στην Ιορδανία, όπου πολλά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν άδεια ράφια σουπερμάρκετ, συνοδευόμενα από hashtag όπως #France Boycott ή “#Our Prophet is a red line (Ο Προφήτης μας είναι κόκκινη γραμμή). Διαδήλωση οργανώνεται σήμερα στην Λωρίδα της Γάζας και αύριο στο Αμμάν, ενώ το σαββατοκύριακο έγιναν συγκεντρώσεις στην Τυνησία και σε ορισμένες περιοχές της Συρίας.

Οι πολιτικές αντιδράσεις ήταν επίσης πολλές, αρχής γενομένης από τον Ταγίπ Ερντογάν που κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν «να κάνει εξετάσεις». Ακολούθησε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμραν Χαν που κατηγόρησε τον πρόεδρο της Γαλλίας για «επίθεση κατά του ισλάμ», ενώ το υπουργείο Εξωτερικών του Μαρόκου καταδίκασε «την συνέχιση της δημοσίευσης των προσβλητικών για το ισλάμ και τον προφήτη σκίτσων».

Οι επιχειρήσεις ειδών διατροφής, ειδών πολυτελείας και καλλυντικών είναι πιθανόν να πληγούν ιδιαιτέρως από το μποϊκοτάζ στις χώρες του Μάγρεμπ, την Εγγύς και την Μέση Ανατολή.

Οταν ερωτήθηκε στο ενδεχόμενο αμοιβαίου μποϊκοτάζ, ο Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ απάντησε: «Δεν απαντάμε με βλακεία στην βλακεία…δεν τίθεται θέμα να μποϊκοτάρουμε οποιονδήποτε, το θέμα που τίθεται είναι η διαφύλαξη των αξιών της Δημοκρατίας μας»

Ο επικεφαλής της Medef διευκρίνισε ότι το μποϊκοτάζ είναι προς το παρόν περιορισμένο τοπικά. Σύμφωνα με την γαλλική κυβέρνηση, οι πρώτες συνέπειες του μποϊκοτάζ δεν έχουν προς το παρόν αποτιμηθεί.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, REUTERS, AFP

Θύμωσε (μάλλον) η Ε.Ε. ετοιμάζει τελικά κυρώσεις: Με μποϊκοτάζ και ύβρεις απαντά ο Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: