Σύγκρουση πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού με φορτηγό – Αποφεύχθηκε η βύθιση και ρυμουλκήθηκε στο Ναύσταθμο[photo]

File Photo: Από την ρυμούλκηση του ναρκοθηρευτικού «Καλλιστώ», την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Φορτηγό πλοίο εμβόλισε το ναρκοθηρευτικό  «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» του Πολεμικού Ναυτικού έξω από το λιμάνι του Πειραιά. Το ναρκοθηρευτικό έχει πάρει κλίση και κινδυνεύει να βυθιστεί μετά την πρόσκρουση με το μεγάλο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της εταιρείας Maersk με πορτογαλική σημαία.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η βύθιση του πλοίου έχει αποφευχθεί και ήδη ρυμουλκήθηκε στο Ναύσταθμο.

Η ρυμούλκηση του πολεμικού σκάφους. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πώς ακριβώς έγινε η σύγκρουση των δύο πλοίων. Ο πλοίαρχος του εμπορικού έχει συλληφθεί.

Παραπλέοντα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού περισυνέλλεξαν το πλήρωμα του ναρκαθηρευτικού  στο οποίο σημειώθηκε ελεγχόμενη εισροή υδάτων έπειτα από τη σύγκρουση. Πληροφορίες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κάνουν λόγο για δύο ελαφρά τραυματίες. Την στιγμή της σύγκρουσης στο πλοίο επέβαιναν 27 ναυτικοί.

Στο «Καλλιστώ», που έχει μεν πάρει κλίση, αλλά πλέον είναι σταθερή η κατάστασή του παραμένουν τέσσερα άτομα του πληρώματος, προκειμένου να βοηθήσουν στην επιχείρηση ρυμούλκησης. Στο φορτηγό πλοίο MAERSK LAUNCESTON έχει απαγορευθεί ο απόπλους μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.

File Photo Screenshot από εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΙ»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Η ανακοίνωση του ΠΝ

«Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020 και περί ώρας 07:30 στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού σημειώθηκε πρόσκρουση εμπορικού πλοίου με το ΝΘΗ ΚΑΛΛΙΣΤΩ. Από το Πολεμικό Ναυτικό αναλαμβάνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες αντιμετώπισης του περιστατικού».

Λίγα λόγια για το ναρκοθηρευτικό “ΚΑΛΛΙΣΤΩ” – Πως μπορεί να σωθεί

Το πλοίο αποτελεί το ένα από τα 12 Ναρκοθηρευτικά τ. HUNT τα οποία κατασκευάστηκαν απο τα ναυπηγεία της VOSPER THORNYCROFT στο Πόρτσμουθ Αγγλίας.

Eίναι κατασκευασμένo από Πλαστικό Ενισχυμένο με Υαλονήματα (GRP) για ελαχιστοποίηση του μαγνητικού ίχνους και υψηλή αντοχή.

To υλικό κατασκευής καθιστά τα πλοία αυτού του τύπου ευάλωτα σε συγκρούσεις με μεγάλα σιδερένια σκάφη, όμως του προσφέρει μεγάλη πλευστότητα γεγονός που μπορεί να επιτρέψει την ρυμούλκησή του σε ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα.

Καθελκύστηκε τον Ιούνιο του 1987 και αποδόθηκε στην ενεργό δράση τον Μάρτιο του 1989. Παρελήφθη απο το Αγγλικό Ναυτικό με το όνομα HMSBERKELEYκαι χαρακτηριστικά Μ – 40. Στις 6 Φεβρουαρίου 2001 ξεκίνησε η παραλαβή του πλοίου απο το Ελληνικό πλήρωμα εν όρμω Πόρτσμουθ Αγγλίας. Την 28 Φεβρουαρίου 2001 παρελήφθη από τον ΠΛΩΤΑΡΧΗ Ρ.Σ.ΣΑΛΒΕΤΑ ΠΝ και έλαβε το όνομα Ν/ΘΗ ΚΑΛΛΙΣΤΩ (Μ – 63).

Μετά την παραλαβή το πλοίο παρέμεινε στον Ναύσταθμο του Πόρτσμουθ μέχρι τις 30 Μαρτίου 2001 οπότε και απέπλευσε και κινήθηκε προς Ν.Σ.Την 11 Απριλίου 2001 το πλοίο κατέπλευσε στο ΝΣ αφού διήλθε από τους λιμένες Μάλαγα και Μεσσήνη. Από τότε υπάγεται στη Διοίκηση Ναρκοπολέμου (ΔΝΑΡ).

File Photo Το Ν//Θ «Καλλιστώ» /Γενικό Επιτελείο Ναυτικού

 

 

 

 

 

:

Tα χαρακτηριστικά του ναρκοθηρευτικού

Διαστάσεις 60/10/3,4 μέτρα

Εκτόπισμα: 750 τόν.

Πρόωση: 2 MTU 8V 396 74K 1080HP (805KW)Diesel βοηθητική 1 MTU8V396 74K765HP(570KW),2 έλικες, 1 προωθητής πρώρας (bow thruster) Ηλεκτρομηχανές 3 MTU6R183 TE52 200KW

Ταχύτητα: 15 κόμβοι

Πλήρωμα: 45

Οπλισμός: 1 πυροβόλο 30mm, 2 πολυβόλa 7,62χιλ

Συστήματα Εντοπισμού ναρκών: 2 υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα οχήματα PAP 104/105, και 2 υποβρύχια οχήματα PLUTOPLUSΣυστήματα Μηχανικής Ναρκαλιείας.

 

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΕΛΛΑΔΑ

 

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: