Συγκλονιστικές μαρτυρίες στο OPEN: Πως δρούσαν τα τάγματα εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης

File Photo: Διαδηλωτές παίρνουν μέρος σε αντιφασιστική πορεία, με αφορμή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




  • Τα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης περιγράφουν όσα έζησαν από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής

Τρεις άνθρωποι που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα τάγματα εφόδου της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», μιλούν στο Open TV για όσα έζησαν στα χέρια των ναζί, αποτελώντας ένα μόνο μικρό τμήμα των ατόμων εκείνων που βίωσαν τον τρόμο από την καταδικασμένη οργάνωση.

Ο Βαγγέλης Παπαμιχαήλ όταν, πριν από πέντε χρόνια, επέστρεφε από συναυλία αφιερωμένη στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στην Ελευσίνα, βρέθηκε αντιμέτωπος με έναν εφιάλτη.

«Προσπάθησε να με πιάσει ένας από τα μαλλιά και να μου χτυπήσει το κεφάλι στο οδόστρωμα. Αρχισε να με χτυπάει κάποιος στο κεφάλι, μόνο στο κεφάλι, πουθενά αλλού. Αρχισε να λέει ότι το Πέραμα και η Σαλαμίνα ανήκουν στη Χρυσή Αυγή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Δημήτρης Μακρέας, που ζει και εργάζεται στο Ακρωτήρι Χανίων, όπως κατέγραψε και κάμερα ασφαλείας, δέχθηκε αναίτια επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής τον Μάρτιο του 2015, όταν ήταν κοντά στο στέκι μεταναστών: «Με χτύπησαν με ξύλινο λοστάρι και άλλοι τρεις άρχισαν να με γροθοκοπούν μέχρι να μην μπορώ να κουνηθώ, να με ξεφτιλίσουν».

Μία ακόμη περίπτωση τάγματος εφόδου ήταν και αυτή που έζησε ο Νίκος Κουράκης, αναπληρωτής δάσκαλος ζωγραφικής. Βρισκόταν στη Φωκίωνος Νέγρη όταν «ήρθαν 25 με 30 ροπαλοφόροι και μας επιτέθηκαν, μας έστειλαν στο νοσοκομείο με χτυπήματα, μόλωπες. Εμένα με χτυπούσαν 6-7».

Χαρακτηριστικά είναι όσα λέει και ο Ναϊμ Ελγαντούρ, πρόεδρος της μουσουλμανικής κοινότητας, που είναι μάρτυρας της δίκης της Χρυσής Αυγής. «Είμαι μάρτυρας για περισσότερα από 50 μαχαιρώματα και 15 εμπρησμούς σε χώρους προσευχής», είπε.

Τελικά, θα μπουν στη φυλακή οι «πρωτεργάτες» της οργάνωσης;

Το μεγάλο ερώτημα, μετά την απόφαση του δικαστηρίου πως η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση, παραμένει εάν τελικά θα οδηγηθούν στη φυλακή οι καταδικασθέντες. Όπως μετέδωσε το OPEN TV, αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί με βεβαιότητα, καθώς θα εξαρτηθεί, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, από το εάν θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά, σε ποιους και πόσα.

Τα ελαφρυντικά, εξάλλου, είναι εκείνα που θα διαμορφώσουν και το πλαίσιο της ποινής που θα διαμορφωθεί για τον κάθε καταδικασθέντα. Ενδεικτικά, η κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης έχει πλαίσιο ποινής 5 – 15 ετών, ενώ με ελαφρυντικό «πέφτει» στα 2 – 8 έτη.

Δέστε το βίντεο:

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: