“Σφήνα” Πομπέο: Κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στην Ουάσιγκτον

File photo: In the letter, Pompeo underlined that the US “disapproves” of the ongoing Turkish surveys for hydrocarbons in areas where Greece has potential jurisdiction. ANA-MPA/ANA-MPA/NICOS ARVANITIDES




Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, δύο χωρών που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν χωριστά με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή, αποκάλυψε η ιστοσελίδα POLITICO.

Δεν είναι σαφές εάν οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν μεταξύ τους ή εάν αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να συγκαλέσουν τριμερή σύνοδο. Ωστόσο, οι επισκέψεις τους την ίδια μέρα σηματοδοτούν ότι οι ΗΠΑ εμβαθύνουν τις προσπάθειές τους για να περιορίσουν την αναζωπύρωση της σύγκρουσης, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει οδηγήσει στο θάνατο εκατοντάδες στρατιώτες και πολίτες από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι επισκέψεις προσφέρουν επίσης στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ την ευκαιρία να επιδείξει ότι προσπαθεί να δείξει τον παγκόσμιο ηγετικό ρόλο της, πριν από τις προεδρικές εκλογές, κατά τις οποίες ο Αμερικανός Πρόεδρος αντιμετωπίζει την πιθανότητα να μην επανεκλεγεί.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα POLITICO, ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Jeyhun Bayramov θα συναντηθεί πρώτος με τον κ. Πομπέο την Παρασκευή το πρωί. Ο Αρμένιος ομόλογός του, Ζοχράμπ Μνατσακανάν, θα συναντηθεί λίγο αργότερα με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν σχολίασε τις πληροφορίες της ιστοσελίδας.

Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα, ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στις Ηνωμένες Πολιτείες, Elin Suleymanov, δεν απέκλεισε την πιθανότητα συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της χώρας του και του Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ουάσινγκτον.

Στην ιδανική περίπτωση, είπε, οι δύο χώρες μπορούν να ξαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σύντομα. «Θέλουμε μια ουσιαστική συζήτηση», τόνισε.

Ο πρεσβευτής της Αρμενίας στην Ουάσινγκτον, Βαρουζάν Νερσέιαν, επαίνεσε τον Πομπέο για το πρόσφατο χτύπημα της Τουρκίας για την υποστήριξή του στο Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

«Δεν βλέπουμε καμία εναλλακτική λύση για την ειρηνική επίλυση αυτής της σύγκρουσης που πρέπει να βασίζεται σε αμοιβαίους συμβιβασμούς», δήλωσε ο Nersesyan σε συνέντευξή του.

ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδα POLITICO

Πασινιάν και Αλίεφ δηλώνουν έτοιμοι για συνομιλίες στη Μόσχα για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: