Σε πορεία νέας κρίσης οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας για τους S-400

Η εκπρόσωπος του Στειτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτάγκους. State Department photo by Ron Przysucha




Οι Αμερικανοί αναμένουν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες ότι η Τουρκία λειτούργησε το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, πριν ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτάγκους, απαντώντας σε ερωτήσεις της Hellas Journal, του OPEN και της ΕΡΤ, έδειξε τις αμερικανικές προθέσεις χωρίς να κάνει αναφορά σε κυρώσεις, αλλά σε σφοδρή καταδίκη.

Ομιλεί και για πιθανές σοβαρές συνέπειες για τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας.

Η δήλωση της εκπροσώπου αναφέρει:

Γνωρίζουμε αυτές τις αναφορές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει στην κυβέρνηση της Τουρκίας, στα ανώτατα επίπεδα, ότι η απόκτηση ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων όπως το S-400 είναι απαράδεκτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες για τις προσδοκίες μας ότι το σύστημα S-400 δεν θα έπρεπε να τεθεί σε λειτουργία. Έχουμε επίσης ξεκαθαρίσει τις πιθανές σοβαρές συνέπειες για τη σχέση ασφαλείας μας εάν η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα.

Εάν επιβεβαιωθεί η δοκιμή του συστήματος S-400, θα καταδικάσουμε με τον πιο ισχυρό τρόπο την εκτόξευση πυραύλων ως ασυμβίβαστη με τις ευθύνες της Τουρκίας ως συμμάχου στο NATO και στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Reuters: Η Τουρκία πυροδότησε τους S-400, εκτόξευση για πρώτη φορά στη Μαύρη Θάλασσα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: